Nav sosialhjelp

Nye satser fra 1. juli

Satsene for sosialhjelp er prisjustert fra og med 1. juli. Samtidig påpeker Nav at disse kun er veiledende, og at det skal brukes skjønn ved utbetaling av sosialhjelp til de som har behov for hjelp.

SOSIALHJELP: Nav skal bruke skjønn ved utbetaling av sosialhjelp. Men satsene som er veiledende for utbetalingene er nå justert opp. Foto: NTB
SOSIALHJELP: Nav skal bruke skjønn ved utbetaling av sosialhjelp. Men satsene som er veiledende for utbetalingene er nå justert opp. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Dersom du står i en vanskelig økonomisk situasjon kan du be Nav om sosialhjelp, og dette gjelder alle som ikke har tilstrekkelig med midler til å dekke nødvendig livsopphold, opplyser Nav overfor Vi.no.

Da kan nærmeste Nav-kontor vurdere ditt behov for hjelp.

Det er egne veiledende satser for hvor mye du kan få utbetalt når du trenger hjelp - men den enkelte kommune kan velge å følge egne kommunale satser.

Nye satser for sosialhjelp

I statens retningsliner for sosialhjelp finner man veiledende satser som kan brukes som utgangspunkt når sosialhjelp skal utbetales. Disse månedlige satsene er justert opp fra 1. juli - gammel sats i parentes:

  • Enslige: 6650 kroner (6550 kr)
  • Ektepar/samboere: 11 150 kroner (10950 kr)
  • Person i bofellesskap: 5600 kroner (5450 kr)
  • Barn 0-5 år: 3250 kroner (3200 kr)
  • Barn 6-10 år 3350 kroner (3300 kr)
  • Barn 11-17 år: 4400 kroner (4300 kr)

Regjeringen skriver på sine nettsider at satsene i de veiledende retningslinjene prisjusteres fra 1. juli 2022 i tråd med anslaget for vekst i konsumprisene i revidert nasjonalbudsjett for 2022, som er på 3,4 prosent, og at de veiledende retningslinjene for økonomisk stønad til livsopphold er justert årlig siden 2006.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er gjennomsnittlig sosialhjelp per måned på 10 387 kroner.

Nav skal bruke skjønn

Som både Statsforvalteren påpeker på sine nettsider, og Nav overfor Vi.no, skal det enkelte Nav-kontoret utøve skjønn når det vurderer hvor mye som faktisk skal utbetales. Dermed kan kommunene også velge å ha egne kommunale satser som utgangspunkt når de skal betale ut sosialhjelp, ifølge Statsforvalteren.

- Økonomisk sosialhjelp er hjemlet i sosialtjenesteloven. Lovens hovedformål er å være samfunnets siste sikkerhetsnett for dem som trenger det. Formålet om økonomisk trygghet, forebygging av sosiale problemer og ivaretakelse av tjenestemottakerens familie skal være førende når Nav-kontoret forvalter tjenester etter loven. Satsene i de veiledende retningslinjene må derfor betraktes som et veiledende utgangspunkt for det skjønn som skal utøves, opplyser Jan Erik Grundtjernlien, avdelingsdirektør i Nav, til Vi.no.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Dette betyr i praksis at Nav-kontoret i kommunen må ta en konkret og individuell vurdering i hver enkelt sak, der inntekter og utgifter, behov og livssituasjon for øvrig er viktige momenter. Kravet er at alle skal sikres et forsvarlig livsopphold. Stønaden skal gjøre det mulig å opprettholde en levestandard på et rimelig nivå, tilpasset den generelle velferdsutviklingen. Hvis tjenestemottakeren har barn, skal det tas hensyn til barnas behov i alle vurderinger, forklarer Nav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.