Pensjon

Nye regler for særaldersgrenser: Slik blir det

Omsider er regjeringen og partene enige om nye pensjonsregler for over 200 000 arbeidstakere i yrker med særaldersgrenser.

PENSJON Å LEVE AV: Regjeringen har vedtatt nye regler for de mange som er omfattet av særaldersgrense. Det gjelder 200 000 ansatte i offentlig sektor. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PENSJON Å LEVE AV: Regjeringen har vedtatt nye regler for de mange som er omfattet av særaldersgrense. Det gjelder 200 000 ansatte i offentlig sektor. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Både regjeringen og partene har strukket seg langt for å komme til enighet. Jeg er stolt av arbeidet som vi har gjort sammen og den avtalen vi har fått til, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

Arbeidet med pensjon for de med særaldersgrenser har pågått over tid, og fristen for å sluttføre har vært utsatt flere ganger. Før ferien måtte regjeringen meddele at de måtte utsette videre arbeid til over sommeren. Men nå har partene landet på en enighet.

En regjeringsopnevnt ekstern arbeidsgruppe har i vår vurdert ordningen med særaldersgrenser og sett på behovet for tidligpensjonsalderen fremover. I denne artikkelen har vi skrevet om konklusjonene i rapporten.

- Sikrer pensjonsnivået og er bærekraftig

Den nye avtalen tar hensyn til at nordmenn lever lenger og derfor må jobbe lenger, men samtidig at grupper med særaldersgrenser går av tidlig, skriver regjeringen i en fersk pressemelding om avtalen.

– Avtalen er en langsiktig og god løsning. Den sikrer pensjonsnivået til store grupper av offentlig ansatte og et sosialt bærekraftig pensjonssystem, sier Mjøs Persen.

Reglene kommer som et supplement til den nye offentlige tjenestepensjonen som gjelder alle offentlig ansatte som er født i 1963 eller senere.

De understreker at avtalen legger til rette for videre arbeid med å avklare omfanget av særaldersgrenser - for det gjenstår fortsatt å avklare hvilke yrkesgrupper som i framtiden skal ha aldersgrenser og hvilke aldersgrenser som skal gjelde.

Særaldersgrensene er i dag på 60, 63 og 65 år.

- En pensjon å leve av

LO, som har vært en part i forhandlingene, sier avtalen sikrer medlemmene en pensjon å leve av.

Uten en ny avtale ville konsekvensen ha blitt at arbeidstakere med særaldersgrenser på sikt ville fått en veldig lav alderspensjon.

– Uten en avtale ville pensjonen etter hvert blitt så lav at det i realiteten ville vært umulig å gå av på særaldersgrensen. I praksis ville særaldersgrensene blitt avviklet, og langt flere ville kunnet blitt presset over i uføretrygd. Nå har vi på plass en varig avtale som sikrer medlemmer med særalder en pensjon de kan leve av, sier Sissel M. Skoghaug, første nestleder i LO og forhandlingsleder.

Også Unio uttrykker at de er tilfredse med løsningen:

- Den nye avtalen sikrer de som har særaldersgrenser livsvarig påslag på pensjonen, sier Unio-leder Ragnhild Lied. Gjennom disse forhandlingene har vi oppnådd bedre rettigheter for de med særaldersgrenser, enn det som lå i den midlertidige ordningen for særalderspensjon fra 2020 og tilbudet som ble gitt i 2020, sier hun.

- Aldersgrensene må økes

Regjeringen skriver at avtalen sikrer pensjonsnivået for personer som går av tidlige på grunn av særaldersgrenser - men det er likevel enighet om at aldersgrensen også for de som har lavere aldersgrense enn 70 år skal økes.

Det blir en egen prosess for å avklare særegler for de som har pliktig fratreden ved aldersgrensene. Planen er at dette skal avsluttes innen 1. juli 2024, ifølge departementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.