Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I dag presenterte Arbeids- og inkluderingsdepartementet en ny veileder om økonomisk sosialhjelp, laget spesielt med utgangspunkt i dagens situasjon med økte levekostnader. Veilederen skal brukes som et hjelpemiddel for kommunene - som skal utøve skjønn om hjelpebehovet og foreta konkrete og individuelle vurderinger.
Vi.no har skrevet mer om kravene i den nye Nav-veilederen her.

Nye Nav-krav: Må bruke skjønn når folk ber om økonomisk hjelp

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi PlussDet er kun timer siden veilederen ble lagt ut (du kan også lese den her) - men reaksjonene lar ikke vente på seg. Tilbakemeldingene er at det er et skritt i riktig retning - men Mímir Kristjánsson, stortingsrepresentant for Rødt og medlem av arbeids- og sosialkomiteen, mener at veilederen burde vært tydeligere på en del punkter:
- Det er bra at regjeringen vil gjøre det lettere for folk å få hjelp fra Nav, som Rødt har foreslått. Det er særlig viktig at folk ikke skal nektes sosialhjelp fordi de får andre typer støtte. Men veilederen burde vært mye tydeligere på at ingen som ber om hjelp, skal bli møtt med urimelige dokumentasjonskrav eller krav om å kvitte seg med eiendeler, selv for de som trenger hjelp over lengre perioder, sier han.
Kristjánsson har tidligere uttalt til Vi.no at velferdsstaten svikter, etter at Nav i november presenterte en rapport om utviklingen av lavinntekt og levekår i Norge - som er nedslående for pensjonister og uføre.

Slik beregner Nav sosialstønaden

- For noen ungdommer vil pengegaver være ekstra kjærkomment akkurat i år
- Nav burde fått tydeligere beskjed
Rødt ba tidlig om en ny Nav-veileder etter modell fra koronaperioden - som skulle gjøre det lettere for folk å få hjelp. Veilederen gjaldt fra 23. mars 2020 fram til 30. juni 2022.
Den nye veilederen, som du kan lese her, beskriver hvordan Nav skal jobbe for å sikre brukerne den nødvendige hjelpen - og hva de kan godkjenne av dokumentasjon for ulike grupper søkere.
Kristjánsson mener imidlertid at veilederen burde være tydeligere om det å gi folk en forutsigbarhet over lengre tid:
- Nav burde fått tydeligere beskjed om at de som søker om hjelp får innvilget støtte over lengre perioder, som også Fellesorganisasjonen har tatt til orde for. Nav må gi folk mer forutsigbarhet. Behovene for de som trenger hjelp forsvinner ikke over natta, sier Kristjánsson.
Han poengterer at vi er midt i en brutal og voksende fattigdoms- og forskjellskrise.
- Antallet som trenger sosialhjelp vokser kraftig, men vi vet at det er enda flere som går til frivillige organisasjoner enn til Nav for hjelp. Det er en fallitterklæring for velferdsstaten. Nå må vi ta tilbake kontrollen.

Julesnacksen som gir deg bedre helse
Vi Pluss
Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi Pluss- Et godt skritt i riktig retning
Stiftelsen Rettferd, som også har tjenesten Hjelp med Nav og Hjelp med gjeld, meldte allerede tidlig i høst om daglige henvendelser fra folk med økonomi- og gjeldsproblemer. Generalsekretær Tor Bernhard Slaathaug i Stiftelsen Rettferd uttalte til Vi.no i september at han fryktet for lange ventetider og lav kapasitet hos de offentlige hjelpeordningene - og etterlyste handling fra myndighetene.
Om den nye Nav-veilederen for økonomisk sosialhjelp sier Slaathaug at det etter deres mening er et godt skritt i riktig retning - og han kommentarer at det er gledelig å se at politisk press og påvirkning nytter.
- Vi har lenge vært bekymret for brudd på veiledningsplikten i denne type saker, og tillater oss nå til å håpe at den nye veilederen vil bedre dette slik at vår frykt gjøres til skamme i tida framover, sier Slaathaug til Vi.no.


Informasjonen om deg som Nav kan fortelle til andre
Vi Pluss- Som den nye veilederen nå sier, så er det viktig at Nav har tillit til de opplysningene som brukerne legger fram. Tillit må gå begge veier. Nav må ha tillit til brukerne, og ved å vise tillit så vil NAV også få økt tillit hos brukerne. Det er viktig med god samhandling mellom bruker og Nav, sier han videre.
I veilederen presiseres det at «Det er viktig at Nav-kontoret har tillit til de opplysningene som brukerne legger fram. Der hjelpebehovet er kortvarig bør NAV-kontoret i større grad innrette fokuset mot hvilken dokumentasjon som er nødvendig for å finne gode løsninger sammen med brukeren, og i mindre grad behovet for kontroll.»
- Vi ønsker oss selvsagt en enda større tydelighet og om mulig mer forståelse for brukerens situasjon i veilederen, men velger nå å se på dette som et oppriktig ønske fra politisk ledelse om en Nav som er til for brukerne. Så får vi som brukerorganisasjonene være flinke med å følge opp de signalene som kommer fra brukerne i tida framover, og fremme disse videre. Selv om vi som interesseaktør ofte er kritiske, så er det desto viktigere å være optimistisk når ting går i riktig retning! sier Slaathaug.

Helsetoppenes lønn: Nav-sjefen tjente mer enn både Guldvog og Stoltenberg i 2021

Gitte (60) sluttet i jobben, solgte huset - og kjøpte bobil
Vi Pluss
Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.