Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet, som er den høyeste sjefen til Nav, har i dag kommet med en ny veileder om økonomisk sosialhjelp.
Den er laget spesielt med utgangspunkt i dagens situasjon med økte levekostnader. Departementet sier at den skal brukes som et hjelpemiddel for kommunene for å utøve skjønn og foreta konkrete og individuelle vurderinger.

Slik beregner Nav sosialstønaden

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi PlussVeilederen anbefaler Nav-kontorene blant annet å stille mindre krav til kartlegging og dokumentasjon og å være tilbakeholden med å kreve salg av eiendeler dersom hjelpebehovet er kortvarig. Barns behov skal tas spesielt hensyn til, skriver departementet i en pressemelding.
– Alle merker at prisene har steget mer enn normalt, og flere har behov for hjelp. Jeg innfører i dag en ny veileder for Nav som understreker folks rett til individuell behandling, de ansattes faglige skjønn og rausheten som ligger i lovverket, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.
– Jeg forventer og har tillit til at Nav nå bruker den nye veilederen og utnytter handlingsrommet den gir, sier Mjøs Persen.

Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi Pluss- Viktig at Nav har tillit
I veilederen, som du kan lese her, skriver de at det er viktig at Nav-kontoret har tillit til de opplysningene som brukerne legger fram.
- Der hjelpebehovet er kortvarig bør Nav-kontoret i større grad innrette fokuset mot hvilken dokumentasjon som er nødvendig for å finne gode løsninger sammen med brukeren, og i mindre grad behovet for kontroll, heter det i veilederen.
Veilederen beskriver hvordan Nav-kontoret skal jobbe med kartlegging av den enkeltes behov, hvordan Nav skal tenke om dokumentasjon fra brukeren og hvordan dette skal veies opp mot tidsaspektet i hjelpebehovet. For de med kortvarig hjelpebehov skal ikke være behov for en like grundig kartlegging av behov og midler som ved mer langvarige hjelpebehov.
Slik beskrives behovet for kartlegging i den nye veilederen:
For brukere med kortvarige behov, trenger Nav-kontoret ofte bare opplysninger om:
- Familie- og bosituasjon (om søker bor alene, har forsørgeransvar) Økonomisk situasjon (innestående på konto, eventuelle inntekter i tida framover, boutgifter som husleie, strøm, boliglån, mm, helseutgifter og eventuelle utgifter til barn)
For brukere med behov for hjelp over lengre tid, trenger Nav-kontoret ofte opplysninger om:
- den økonomiske situasjonen (er det for eksempel utgifter som kan reduseres, muligheter til selvforsørgelse som kan utnyttes, noe mer bruker trenger å få dekket for å kunne bli selvhjulpen mv.)
- Behov for oppfølging og samarbeid med andre (for eksempel økonomisk rådgivning)

Økonomiekspertens beste råd i økonomisk tøffe tider
Vi Pluss
Banklån på uføretrygd eller AAP? - Uføre er høyt prioritert
Vi PlussLetter på kravene for dokumentasjon
Veilederen omtaler også hvordan dokumentasjon kan leveres - og det understrekes at Nav-kontoret må gjøre en konkret og individuell vurdering av hvordan opplysningene skal dokumenteres.
- Det innebærer å vurdere om det er tilstrekkelig at en opplysning kan tas imot muntlig, eller om det er nødvendig å innhente skriftlig dokumentasjon.
Det understrekes at Nav-kontorene må ha tillit til opplysningene som gis. Vi.no har tidligere skrevet om Nav-kravene for økonomisk sosialhjelp og hvordan stønaden beregnes, som du kan lese her. Der beskriver vi blant annet hva slags dokumentasjon brukerne kan bli bedt om å gi. I den nye veilederen understrekes det at for kortvarig sosialhjelp så stilles det ikke så strenge krav til hvordan opplysningene kan dokumenteres. Utskrifter og mobilbilder kan for eksempel være nok ved kortvarige hjelpebehov.
Om kontoutskrifter spesielt understreker veilederen at dette ikke kan kreves:
- Kontoutskrifter inneholder store mengder personlig informasjon, og mye av dette er ikke relevant for Nav-kontorets behandling av saken. Kontoutskrift kan derfor ikke kreves framlagt rutinemessig.

- Folk som går på trygd er mer avhengige av veldedighet enn noen gang

Mye gjeld? Slik kan alt slettes etter fem år
Vi PlussFlere ber om sosialhjelp
Nav har kartlagt hvordan hjelpebehovet har utviklet seg - og ser en stor økning i løpet av det siste året. Det er også store forskjeller i hvordan økningen i søknader om sosialhjelp er fordelt mellom kommunene, hvor de minste kommunene opplever en større økning enn de store bykommunene.
Noen kommuner melder også at flere lavinntektsgrupper, både personer som er i arbeid og personer som mottar trygdeytelser, søker oftere sosialhjelp nå enn tidligere.
– Ta kontakt med oss i Nav så tidlig som mulig hvis du mangler penger til mat og strøm, eller ikke vet hva du skal gjøre for å betale regningene eller avdragene på huslånet. Vi kan hjelpe både med kortsiktige og mer langsiktige løsninger, uttaler Nav-direktør Hans Christian Holte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.