Ny nettleie 2022

Ny nettleie fra i natt: - Vær forsiktig!

Fredag 1. juli innføres den nye nettleien som skal få oss til å spre strømforbruket utover døgnet. - Vår bekymring er at forbrukerne vil havne i en skvis mellom billigere strøm og risikofullt strømforbruk om natta.

NY NETTLEIE: 1. juli innføres den nye nettleiemodellen som gjør at det er billigere å bruke strøm for eksempel på natta. Foto: NTB
NY NETTLEIE: 1. juli innføres den nye nettleiemodellen som gjør at det er billigere å bruke strøm for eksempel på natta. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er avdelingsleder Mari Bræin Faaberg i Norsk brannvernforening som uttrykker bekymring over hva den nye nettleiemodellen kan komme til å bety.

Brannvernforeningen er redd for at folk nå vil spare strøm ved å spre strømforbruket til tider på døgnet hvor strømmen er rimeligere, for eksempel på natta. De hevder at økt bruk av elektriske artikler på natta også er med på å øke faren for at det kan oppstå brann på nattetid.

– Vi har ingen liv å miste i brann. Derfor er det viktig at alle tar ansvar for seg og sine når de skal endre strømvanene sine, sier avdelingsleder Mari Bræin Faaberg i Norsk brannvernforening.

Slik er den nye nettleien

Den nye nettleien har til hensikt å få forbrukere til å bruke strøm på en måte som utnytter strømnettet bedre.

– Den nye nettleien vil bli beregnet ut fra når du bruker strøm (energiledd) og hvor mye du bruker på en gang (kapasitetsledd), forklarer Elisabet Kjerstad Bøe, norgessjef i strømselskapet Tibber.

Det vil blant annet bli billigere å bruke strøm om natta, enn om dagen på de tidene da de fleste av oss bruker mest strøm.

– For eksempel vil nettselskapene innføre større prisforskjell i det såkalte energileddet, slik at det blir billigere å bruke strøm mellom klokka 22 på kvelden og 06 om morgenen. I tillegg vil det såkalte kapasitetsleddet i nettleien bli dyrere dersom du har brukt mye strøm innenfor samme time, sier Kjerstad Bøe.

Ved å fordele forbruket mer gjennom døgnet, kan altså kunden påvirke prisen på nettleien. Mange strømselskaper, Tibber inkludert, oppfordrer nå kunder til å spre strømforbruket - men understreker at dette må skje på en sikker måte.

- Vær forsiktig med å spre strømforbruket

Brannvernforeningen oppfordrer imidlertid til varsomhet når det kommer til å spre strømforbruket - og sier at man skal være forsiktig med det.

– Av hensyn til brannsikkerheten vil vi advare mot et prissystem for nettleie og strømforbruk som frister folk til å bruke vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner om natta. Vår bekymring er at forbrukerne vil havne i en skvis mellom billigere strøm og risikofullt strømforbruk om natta, sier Faaberg.

- Vær våken og til stede ved lading og når du kjører vaskemaskin og tørketrommel. Det er vårt klare råd, påpeker Faaberg.

En av grunnene til rådet er at man har lengre reaksjonstid når man sover.

- LUKK DØREN: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Det amerikanske brannforskningsinstituttet UL FSRI råder folk til å lukke døren til soverommet før man sovner. Rådet bygger på 10 års forskning ved instituttet, og som de hevder kan være forskjellen på liv eller død i en boligbrann. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute (FSRI). #closebeforeyoudoze Vis mer

Fraråder bruk om natta

Brannvernforeningen fraråder bruk av elektriske artikler som vaskemaskin og tørketrommel om natta.

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har cirka 40 prosent av alle boligbranner, elektrisk årsak.

Den største årsaken til dødsbranner, er imidlertid åpen ild - som eksempelvis røyking og bruk av stearinlys.

Risikoen øker med alder

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har eldre mennesker ifølge statistikken høyere risiko for å omkomme i brann:

- Eldre med hjelpebehov regnes som en risikoutsatt gruppe som av ulike årsaker kan ha større sannsynlighet for å forårsake brann eller begrenset evne til å forebygge, oppdage, varsle og slokke brann, ifølge avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB.

Sturle Hagen i Norsk brannvernforening har tidligere sagt til Vi.no at brannrisiko er knyttet til menneskelig atferd og ikke nødvendigvis alder - men er tydelig på at risikoen øker med alder:

- Vi vet at risikoen for å omkomme i brann øker etter hvert som man blir eldre. Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme brann enn resten av befolkningen, uttaler Hagen i denne artikkelen på Vi.no.

- Med stigende alder er man ikke like kjapp til beins. En brann kan raskt bli krevende å håndtere, og det viktigste blir å komme seg ut med livet i behold, sier Arnt E. Folvik i Vestfold Interkommunale Brannvesen i samme artikkel.

Pass spesielt på eldre

DSB har tidligere sagt dette om forebygging av brannfare og skader for eldre i hjemmet:

- Det aller viktigste du kan gjøre er å ha fungerende røykvarslere i boligen din. For personer med nedsatt hørsel finnes røykvarslere som er basert på annen funksjon enn lyd, for eksempel vibrasjon.

Han legger til at det for eldre mennesker kan være aktuelt med røykvarsler koplet til trygghetsalarm - noe flere kommuner tilbyr til brukere av helse- og omsorgstjenesten. Du kan kontakte kommunen for mer informasjon om dette tilbudet.

Skjøteledninger innebærer også en annen risiko som man har spesiell fokus på når det kommer til eldre og generell forebygging av uhell i hjemmet, fordi det er forbundet med fallulykker.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.