Nav pensjon

Ny minstepensjon – men noen må vente lenger enn andre

Minste pensjonsnivå for enslige minstepensjonister er økt fra 1. januar 2023. De fleste får utbetalingen i mars – men noen må belage seg på å vente litt ekstra, melder Nav.

UTBETALING FRA NAV: 98 000 personer kan få en økning i pensjonen sin med nye satser for enslige minstepensjonister. De fleste vil få utbetalingen i mars - men noen må vente lenger. Utover våren utbetales alderspensjonen fra Nav 20. mars, 20. april og 16. mai. Foto: Gorm Kallestad / NTB
UTBETALING FRA NAV: 98 000 personer kan få en økning i pensjonen sin med nye satser for enslige minstepensjonister. De fleste vil få utbetalingen i mars - men noen må vente lenger. Utover våren utbetales alderspensjonen fra Nav 20. mars, 20. april og 16. mai. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Da regjeringen ble enige med SV om statsbudsjett for 2023, innebar dette blant annet at det ble vedtatt en økning til enslige alderspensjonister. Satsen for minste pensjonsnivå økte med 4000 kroner fra 1. januar 2023.

– Det er litt over 98 000 personer som kan få en økning i pensjonen når den regnes ut med ny sats, ifølge Nav – som tidligere har sagt til Vi.no at de trenger tid til å identifisere de personene dette vil gjelde og at utbetalingen kan måtte vente på seg til våren.

Nå skriver Nav i en nyhetsmelding at de aller fleste som får høyere pensjon, vil få økningen utbetalt sammen med pensjonen i mars.

Men for noen kan det drøye enda litt:

– I noen tilfeller må pensjonen regnes ut manuelt, og da kan det ta noe lengre tid, skriver Nav.

Uansett når utbetalingen kommer, vil man da få etterbetaling for den perioden man har hatt minste pensjonsnivå som enslig etter 1. januar 2023.

Nedenfor kan du se hvor mye mer du kan få utbetalt per måned med nye satser – som vil avhenge både av trygdetid og når du er født.

Økonomiekspert Carsten O. Five har tidligere omtalt den norske minstepensjonen som en skandale – og både den politiske opposisjonen og økonomer har uttrykt bekymring for minstepensjonistene – fordi minstepensjonen er så lav at de mener det ikke går an å leve av den.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Og hvem har egentlig størst risiko for å bli minstepensjonist, er det den uføre eller den med nesten 20 år i arbeidslivet? Svaret kan overraske deg – og du kan finne det her – hvor vi også forteller deg hvordan du selv kan sjekke om nettopp du er i faresonen.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Hvor mye øker minstepensjonen?

Satsen for enslige med minste pensjonsnivå altså økt med 4000 kroner fra 1. januar 2023.

Minste pensjonsnivå for enslige alderspensjonister fra 1. januar 2023 er 236.816 kroner.

Men hvor mye økningen utgjør for den enkelte, er noe Nav må regne ut for den enkelte alderspensjonist – og for noen vil det innebære manuelle utregninger.

– Informasjonen om den økte satsen vil stå på utbetalingsinformasjonen i din side, og på utbetalingsslippen din hvis du får den sendt i posten, forteller Nav.

Nav tipser om at for de som får utbetaling med nye satser i mars – da med etterbetaling for januar og februar – kan sammenlikne utbetalingen som kommer april med beløpet i februar for å se at du har fått høyere månedlig pensjon.

Slik forklarer de hvordan økningen i pensjonen vil variere, avhengig av blant annet av trygdetid og når du er født:

  • Hvis du er enslig minstepensjonist, har full trygdetid (40 år) og har tatt ut alderspensjon fra måneden etter du fylte 67 år, vil pensjonen kunne øke med 333 kroner per måned.
  • Hvis du har kortere trygdetid enn 40 år vil økningen bli mindre, fordi minste pensjonsnivå blir tilsvarende redusert. Eksempel: Hvis du har en trygdetid på 10 år, har du rett til 10/40 minste pensjonsnivå. Pensjonen vil da kunne øke med 83 kroner per måned.
  • Hvis du er født i perioden 1954–1962 får du alderspensjon beregnet etter både gamle og nye regler. Det er den delen av pensjonen som beregnes etter gamle regler som kan bli høyere på grunn av satsendringen. Eksempel: Hvis du født i 1955 får du 8/10 av pensjonen beregnet etter gamle regler. Med full trygdetid vil pensjonen kunne øke med 266 kroner per måned.

Samordning kan redusere totalen

– Hvis du har tjenestepensjon kan denne bli redusert når pensjon fra folketrygden øker, skriver Nav – og oppfordrer til å ta kontakt med pensjonsordningen din ved spørsmål om tjenestepensjon og samordning.

Fra du fyller 67 år (eller når du når særaldersgrensen for stillingen), samordnes alderspensjonen fra offentlig tjenestepensjon med alderspensjonen eller andre ytelser du får fra Nav.

Samordning betyr at alderspensjonen fra offentlig tjenestepensjon beregnes sammen med alderspensjonen eller andre ytelser du får fra Nav – og kan gjøre at pensjonen du får fra offentlig tjenestepensjon (KLP/SPK/andre) blir redusert. Alderspensjonen fra Nav utbetales i sin helhet – men utbetalingen fra tjenestepensjonen vil altså kunne bli mindre.

Hva skjer med bostøtte?

I forbindelse med økningen i minste pensjonsnivå, gjøres det også endringer i bostøtteforskriften fra 1. mars, melder regjeringen.

- Økt minstenivå har tidligere medført at noen har fått reduksjon i bostøtte. For å motvirke dette, endrer regjeringen bostøtteforskriften slik at økning av minste pensjonsnivå ikke gir urimelig reduksjon i bostøtten, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen i en pressemelding.

Bostøtten har hatt midlertidige regler i hele 2022. Denne ordningen er forlenget frem til neste sommer. Regjeringen skriver at hver måned til og med mai, vil de som mottar bostøtte få 1.500 kroner ekstra utbetalt - i tillegg til 150 kroner per husstandsmedlem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.