Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Sju år etter at offentlige tjenester åpnet for innlogging med BankID på mobil, er det snart slutt. BankID på mobil blir historie og skal erstattes med BankID app.
Når det er slutt for BankID på mobil, må du bruke app eller kodebrikke dersom du skal logge inn på for eksempel Helsenorge for å finne resepter eller koronapass, ved innlogging på Nav for tilgang på Ditt nav - og ved innlogging i banken eller andre tjenester.
De aller fleste bankene støtter bruk av BankID-appen utviklet av BankID - som er i samme selskap som Vipps og BankAxept. Noen få banker har imidlertid en egen ID-app, og da er det den du må bruke, i alle fall inntil videre.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
DNB-legitimering: Risikerer dagbøter
Når slutter BankID på mobil å virke?
Bankene har varslet om utfasingen av BankID på mobil en stund. Og den nye innloggingen med BankID app er allerede tilgjengelig for bruk.
Det er imidlertid ikke satt en konkret sluttdato for BankID på mobil - og for de fleste bankkunder vil BankID på mobil fortsette å fungere en stund, forteller Kristin Estil Jacobsen, kommunikasjonsrådgiver i BankID BankAxept.
- Første steg i utfasingen er at man stopper for nye BankID på mobil-aktiveringer. Etter planen vil dette skje mellom september og november. Fra da av vil nye kunder få tilbud om kodebrikke og/eller app som alternativ, forteller Jacobsen.
- Vil man kunne oppleve at BankID på mobil plutselig slutter å virke?
- De fleste bankkunder vil ha tilgang til BankID på mobil en stund til. Men dersom du havner i en situasjon hvor du må bytte SIM-kort, og dette skjer etter at din bank har stoppet for nye BankID på mobil-aktiveringer, så vil du også miste din BankID på mobil-tilgang. Da må du begynne å bruke app som alternativ på mobilen, eller bruke kodebrikken, sier Jacobsen.
Dette betyr at dersom du for eksempel mister mobilen, bytter abonnement eller får nytt SIM-kort, kan du ikke kan aktivere BankID på mobil på nytt. Du må da velge app eller kodebrikke som alternativ.

Nye krav til bankene

Store bankkort-endringer
Helsenorge, Nav og BankID
Mer enn 9 av 10 velger BankID når de skal logge på offentlige tjenester. Man bruker det for eksempel for innlogging på Helsenorge for koronapass og bestilling av tester og vaksiner, eller for innlogging på Ditt Nav.
Nina Ulstein, produktansvarlig for Helsenorge, sier til Vi.no at utfasing av BankID på mobil og ny BankID app ikke vil merkes som en endring for innlogging på Helsenorge eller andre nettsteder som bruker BankID som innlogging - da endringen kun handler om at en av påloggingsmetodene til BankID avvikles. Helsenorge har ikke mange henvendelser om dette ennå - men Ulstein sier de forventer at det kan bli flere til høsten.
- Jeg vil tro at de fleste som bruker BankID for mobil i dag vil ha nytte av å ta i bruk BankID app alt nå, bemerker hun - og legger til at det i tillegg finnes en egen Helsenorge-app for android og ios som mange opplever gjør pålogging enklere.
- Vi har også fått tilbakemeldinger fra innbyggere om at de gjerne skulle visst om den før, legger hun til.
Nav er en annen offentlig tjeneste hvor du i løpet av høsten vil måtte gå over til BankID-app eller kodebrikke for innlogging. Kommunikasjonsavdelingen i Nav sier til Vi.no at brukeropplevelsen på nav.no vil være den samme selv om BankID på mobil erstattes av en app.

- De eldre har mest å spare på å reforhandle lånerente

Den enkleste måten å få bedre lånerente for deg over 50
Vi Pluss- Lurt å beregne god tid
I likhet med Ulstein i Helsenorge, er rådet fra BankID å ta i bruk appen allerede nå. Dette er både for å bli vant til å bruke appen - men også for å unngå at du plutselig befinner deg i en situasjon hvor BankID på mobil har sluttet å fungere og du ikke får aktivert den nye appen fordi BankID-sertifikatet ditt er utløpt.
Du må nemlig aktivere den nye appen ved hjelp av kodebrikke eller engangskode-app - eventuelt i tillegg til den gamle BankID på mobil.
- Den kanskje vanligste utfordringen er at folk sliter med å få aktivert BankID-appen fordi BankID-sertifikatet deres har utløpt. Vi skjønner at dette er forvirrende for folk, for man tror gjerne at det holder å ha BankID på mobil for å aktivere appen. Men man må også ha et BankID-sertifikat utstedt av banken, som er tilknyttet enten BankID-kodebrikken eller bankens egen engangskode-app, for å få aktivert appen. Har man kun BankID på mobil, mens det andre BankID-sertifikatet har utløpt, så vil man få opp en feilmelding når man prøver å aktivere appen, forteller Jacobsen.
De oppfordrer derfor alle til å sjekke gyldigheten på eget BankID-sertifikat. Dette kan du enkelt gjøre ved å gå til Bankid.no, og klikke på Min BankID øverst i høyre hjørne. Når du logger inn der, kan du se når BankID-sertifikatet utløper.
- Dersom BankID-sertifikatet ditt er utløpt, må du bestille nytt i din bank. Da vil det være lurt å beregne god tid, da det kan ta noe tid før du får utstedt nytt BankID-sertifikat fra banken din, sier Jacobsen.
Bekymret? - Be om hjelp fra venner, familie eller banken
Jacobsen sier til Vi.no at de forstår at overgangen fra BankID på mobil til app kan være utfordrende for enkelte og at de er opptatt av at folk skal få god informasjon og veiledning i overgangen - og viser til veiledning på nett. For dem som ikke finner ut av det selv, anbefaler de å kontakte egen bank - de skal være rustet til å svare på spørsmål.
- Trenger man å være bekymret for å bytte fra BankID på mobil til app?
- Det er naturlig at det tar litt tid å bli vant med en ny tjeneste, men vi jobber for å gjøre overgangen så smidig som mulig og appen skal gi en bedre brukeropplevelse også for de eldre. Vi oppfordrer de som sliter med å komme i gang, til å be om hjelp fra venner og familie, eller i sin bank. Samtidig må vi understreke viktigheten av å holde BankID-passordet for seg selv, og ikke dele det med noen, verken med banken eller med familien, sier Jacobsen.

Forskjellsbehandler kundene: - Det er helt absurd!

Det enkle svaret om den beste pensjonssparingen
Vi PlussKrever nyere mobil
En mulig utfordring du kan stå ovenfor når du skal ta i bruk den nye appen for BankID, er kravet til operativsystem - som igjen betyr kravet til en nyere mobil. Der er nemlig slik at eldre mobiler ikke vil la seg oppdatere seg med nyere operativsystem - og uten det så vil ikke appen fungere.
Jacobsen forteller at BankID-appen krever operativsystem iOS 12 eller Android 6 eller nyere, for å fungere.
- For oss er det avgjørende å sikre en trygg tjeneste, og vi viker aldri på sikkerhet. Krav til relativt nye mobiler er et viktig ledd i det, sier Jacobsen.
Har du ikke en nyere mobil som oppfyller kravene, er kodebrikke løsningen:
- For å forebygge utenforskap tilbys kodebrikke til de som ikke har tilgang til våre tjenester på mobil.
De fleste banker støtter BankID-appen - men ikke alle
De aller fleste bankene i Norge støtter BankID-appen men ikke alle. Dersom du har et BankID-sertifikat som er utstedt av en bank som ikke støtter appen, får du heller ikke aktivert den. Du må da bruke bankens egen ID-løsning, som du kan få informasjon fra banken din om.
Du kan sjekke om du har et BankID-sertifikat utstedt av en bank som støtter appen her (klikk på lenken for å se oversikten hos BankID.no).
-

Mistet jobben og greide ikke betale huslånet. Da krevde banken full tilbakebetaling: 3,6 millioner kroner

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.