Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Foretrekker norske ledere å lede mange unge fremfor mange eldre? Hvor gammel er du når ledere regner deg som «eldre»? Mener de at eldre presterer dårligere på jobb enn yngre?
Slike og andre relaterte spørsmål har Senter for seniorpolitikk (SSP) søkt svar på hvert år siden 2003.
SSPs mål er å bidra til høyere yrkesaktivitet blant personer over 50 år, derfor har det vært viktig å fremskaffe og formidle kunnskap om norske lederes holdninger til arbeidstaker i denne aldersgruppen. På den måten ønsker SSP å øke den seniorpolitiske bevisstheten og kompetansen i samfunnet, arbeidslivet og hos den enkelte.

Deltidsfella som kan koste deg hundretusener i tapt pensjon
Vi PlussMøter større skepsis
Kartleggingen for 2021 viser noen nedslående og noen oppløftende funn. La oss ta de negative først:
Seniorer og eldre arbeidstakere er fortsatt de gruppene færrest ledere ville like å ansette. Dette er ikke nytt, også tidligere undersøkelser har vist at en større andel av lederne foretrekker å ansette erfarne arbeidstakere, unge arbeidstakere og nyutdannede arbeidstakere framfor seniorer og eldre arbeidstakere. Hele 94 prosent av de spurte lederne ville like å ansette erfarne arbeidstakere, mens bare 65 prosent og 60 prosent ville like å ansette henholdsvis seniorer og eldre arbeidstakere.

Nav-spørsmålene alle vil ha svar på
Et flertall foretrekker å lede mange unge framfor mange eldre. 6 av 10 ledere oppgir at de ville like best å lede et team med mange personer under 30 år fremfor et med mange over 60 år. Kun cirka 2 av 10 ville foretrekke å lede et team med mange over 60 år.
Og jo yngre lederne er selv, jo høyere er terskelen for å ansette eldre arbeidstakere: 74 prosent av lederne under 40 år oppgir at de foretrekker å lede et team med mange under 30 år, mot 37 prosent av lederne over 60 år.
Hvordan står det til med eldre ansattes utviklingsmuligheter, sett med lederøyne? 1 av 4 ledere opplever at eldre arbeidstakere forbigås ved forfremmelser og internrekruttering. 62 prosent av lederne oppgir at yngre arbeidstakere blir foretrukket når ny teknologi eller nye arbeidsmetoder skal innføres.

Grepene som sparer deg for titusenvis i formueskatt
Vi PlussUlik «utløpsdato»
Det er imidlertid ulike holdninger til eldre arbeidstakere i privat og offentlig sektor: En større andel av lederne i privat sektor er enig i alle de overnevnte påstandene, sammenlignet med lederne i offentlig sektor. Søker du som eldre jobb i privat sektor, anses du også som «utgått på dato» tidligere: Her ville de spurte lederne nøle med å innkalle deg til intervju hvis du har fylt 58 år, mens ledere i offentlig sektor først ville nøle når du er 62,7 år.
Hva er så det magiske tallet for når du oppfattes som «eldre»? Her har alderen sunket noe siden forrige kartlegging. Mellom 2003 og 2019 steg alderen fra 52 til 56,6 år. I 2021 er trenden brutt: Nå er du 56,1 år når du anses som eldre av de som skal ansette deg. Trenden må likevel sies å ha holdt seg ganske stabil de siste seks årene.

Pensjonstabbe ga kjempesmell
Presterer like bra
Så til det oppløftende:
Selv om viljen til å ansette eldre fortsatt er mindre enn viljen til å ansette yngre, har den faktisk tatt seg opp de seneste årene. I 2017 svarte 52 prosent av lederne at de ville like å ansette eldre jobbsøkere, i årets undersøkelse svarer 60 prosent det samme. For andre arbeidstakergrupper har kurven flatet ut.
Når lederne blir spurt om seniorers arbeidsprestasjoner, er oppfatningen positiv. Dette har vært en stabil trend gjennom flere undersøkelser. Nær 8 av 10 ledere er enig i at folk over 60 år har minst like gode arbeidsprestasjoner som de under 60 år.
Ettersom pensjonsreformen har gjort det lønnsomt å jobbe lenger, har det vært spesielt relevant for SSP å måle holdninger også til 70-åringer, og bildet er positivt: 7 av 10 ledere er enig i at mange 70-åringer kan yte like mye i jobb som folk som er 10-15 år yngre. Denne andelen har holdt seg relativt stabil siden 2005, kan man lese av SSPs rapport.
Videre er 56 prosent av lederne uenige i at de ikke kan benytte eldre arbeidstakere til like mye som yngre.
Hva mener ledere om produktiviteten hos eldre arbeidstakere? Her sier kun 12 prosent seg enig eller delvis enig i at de eldre ikke er produktive nok, mens 77 prosent er helt eller delvis uenig.
En annen påstand undersøkelsen har testet, er at eldre arbeidstakere er krevende å lede. Her sier 62 prosent av lederne seg helt eller delvis uenig, mens 23 prosent sier seg helt eller delvis enig. Også her er det ulikhet i offentlig og privat sektor: 25 prosent i privat sektor er helt eller delvis enig i at eldre arbeidstakere er krevende å lede, mot 16 prosent i offentlig sektor.

«Tvunget» til uføretrygd: Fikk overraskende økonomiske følger
Hva med omstillingsevnen?
Koranpandemien har krevd endringer for mange virksomheter. Med utgangspunkt i dette har SSP undersøkt om lederne opplever at deres ansatte i 50-60 årene har taklet disse endringene dårligere enn de ansatte i 20-30 årene. I snitt har kun 9 prosent av lederne i virksomheter som har krevd store endringer svart at de eldre har taklet det dårligere enn de yngre.
I offentlig sektor mener 8 av 10 ledere at 50-60 åringene har håndtert endringene like bra som 20-30 åringene, mens andelen i privat sektor er 6 av 10. På spørsmål om de eldre har taklet endringen bedre enn de yngre, er trenden likevel mest positiv i privat sektor: 17 prosent av lederne er av den oppfatningen, mot 6 prosent i offentlig sektor.
Når det gjelder jobbmotivasjon under pandemien, opplever de fleste lederne at ansatte i 50-60 årene har beholdt motivasjonen like bra eller bedre enn de ansatte i 20-30 årene.

Ber strømselskapene løse kundenes betalingsutfordringer
Ansiennitet trumfer
Kort oppsummert er oppfatningen at eldre arbeidstakere og seniorer ikke står tilbake for de yngre med når det gjelder prestasjon, produktivitet og tilpasningsdyktighet. Dermed fremstår det kanskje som et paradoks at man som eldre jobbsøker møtes med større skepsis. Og hvorfor er viljen til å ansette erfarne søkere større enn viljen til å ansette eldre, når de eldre ofte er de mest erfarne?
Litt mindre paradoksalt blir det når ansiennitetsaspektet tas i betraktning: Her viser undersøkelsen at jo større fokus lederne har på ansiennitet, jo eldre kan du som jobbsøker være før de nøler med å innkalle deg til intervju. For eldre jobbsøkere med lang og relevant jobberfaring, ser det med andre ord ikke helsvart ut.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.