Nordmenns økonomi: Halvparten spår tøffe tider

En spørreundersøkelse viser at mange nordmenn forventer tøffe, økonomiske tider fremover. Likevel er det mange som ikke har sett over egen økonomi - og de over 50 er dårligst på å ta grep.

TRANG ØKONOMI: Nordmenns forventning fremover er det at vil bli tøffere tider. Da kan det lønne seg å gjøre noen grep nå. Foto: NTB
TRANG ØKONOMI: Nordmenns forventning fremover er det at vil bli tøffere tider. Da kan det lønne seg å gjøre noen grep nå. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En spørreundersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, viser at svært mange tror det kan bli tøffe tider fremover.

49 prosent svarer at det vil bli tøft å møte økte strømpriser, bensinpriser og rentehevinger med tanke på egen økonomi. Blant de voksne på over 50, svarer 45 prosent at det vil bli tøft.

Finans Norges Forventningsbarometer som kom i august, som måler norske husholdningers forventninger til egen og landets økonomi, viser samme trend: Nordmenns forventninger til økonomisk utvikling faller til et rekordlavt nivå. Siden starten i 1992 har barometeret aldri tidligere målt en mer negativ holdning hos norske forbrukere.

Til tross for økte bekymringer knyttet til egen økonomi, er det få som har gjort konkrete grep for å bedre sin økonomiske situasjon, viser DNB-undersøkelsen.

Har ikke sett over egen økonomi

Selv om det altså er hele 45 prosent av de over 50 år som er bekymret, svarer hele 43 prosent nei på spørsmålet om de har tatt en gjennomgang av egen økonomi. 14 prosent i denne aldersgruppen svarer nei, men at de skal det.

56 prosent i aldersgruppen 50+ sier at de ikke har satt opp budsjett, mens 30 prosent svarer ja på sprøsmålet.

Generelt er det langt flere av de unge i spørreundersøkelsen som har eller skal ta grep, sammenliknet med de over 50 år.

Undersøkelsen er utført blant Ipsos webpanel i uke 33 og 35.

SPARING: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør ha en bufferkonto. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer

- Undersøkelsen viser at det er de unge, familier med barn og enkelthusholdninger som får det tøffest, og som dermed også har mest behov for å få god oversikt over egen økonomi. Det er ofte de som har mest lån og flest utgifter i hverdagen. Med det sagt vil det være lurt for alle, uavhengig av alder, å ta en gjennomgang av egen økonomi og sette opp budsjett. Selv om eldre ofte har mindre lån er det fortsatt penger å spare nå som prisene øker på strøm, drivstoff og matvarer, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Vi.no.

Hvilke økonomiske grep bør man ta?

Vi har spurt Lise Vermelid Kristoffersen, som står bak bloggen og Instagram-kontoen Pengesnakk, om hvilke økonomiske grep hun anbefaler dersom man er bekymret for egen økonomi fremover - noe mange altså svarer at de er.

- Mange kan hente mye bare på å skaffe seg oversikt over inntekter og utgifter, sier Vermelid Kristoffersen, og råder at man ser spesielt på følgende utgifsposter:

- Man bør ta en titt på alle sine faste utgifter, slette abonnementer man ikke bruker, se om renten på lån er ok og se om man har nok forsikring (men ikke være overforsikret), råder hun.

Også på matfronten tror hun det kan være mye å spare for mange.

- Mange familier har også mye å spare på å planlegge maten bedre og handle sjeldnere, påpeker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.