Skatt og skattemelding

Noen kan be om å slippe skatt – men ordningen er på vei ut

Har du levd på vedvarende lave inntekter over flere år, kan du søke Skatteetaten om å betale mindre eller ingen skatt. Men nå er ordningen under avvikling.

DU MÅ SELV SØKE OM Å SLIPPE SKATT: Ordningen med skattebegrensning ved liten skatteevne kan gi ingen eller mindre skatteutgifter - men du må selv søke. Og ordningen er på vei ut, blant annet på grunn av myndighetenes ønske om å styrke arbeidsinsentivene for unge trygdemottakere. Foto: NTB/Shutterstock
DU MÅ SELV SØKE OM Å SLIPPE SKATT: Ordningen med skattebegrensning ved liten skatteevne kan gi ingen eller mindre skatteutgifter - men du må selv søke. Og ordningen er på vei ut, blant annet på grunn av myndighetenes ønske om å styrke arbeidsinsentivene for unge trygdemottakere. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er snart tid for skattemeldingen – og leverer du tidlig er det gode muligheter for å få utbetalt eventuelle skattepenger til gode i løpet av mars.

Men for noen handler det ikke så mye om penger til gode – men det motsatte.

For de som lever på vedvarende lave inntekter over flere år, finnes det en ordning som kan gjøre at man slipper med mindre skatt – eller at man helt slipper å betale skatt.

Ordningen kalles «skattebegrensning ved liten skatteevne» – og er noe du selv må søke Skatteetaten om. Dette til forskjell fra ordningen «Skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt», som gis automatisk ved skatteberegningen.

I denne artikkelen kan du få svar på hvem som kan søke – og alt du trenger å vite om fordelene med skattebegrensning ved liten skatteevne.

Noen tusen nordmenn får innvilget skattebegrensning hvert år – selv om antallet har falt dramatisk bare i løpet av de ti siste åra.

Og nå er ordningen for alvor på vei ut:

For å få skattebegrensning i inntektsåret 2022 kreves det at du hadde rett på skattebegrensning ved liten skatteevne i alle åra fra og med 2017 og til nå. Så har du ikke allerede søkt for 2017 tidligere, er det ikke mulig å komme inn i ordningen, understreker Skatteetaten.

Tidsfristen for å søke og få godkjent skattebegrensning for 2017 gikk ut 31. desember 2022. Og siden skattebegrensning i 2017 er et «must» for å søke videre, er ordningen lukket om du ikke allerede har fått det innvilget.

– Vi kan ikke behandle krav om skattebegrensning for 2017 hvis kravet kommer inn i 2023, understreker kommunikasjonsrådgiver Ernst Larsen på vegne av Skatteetaten.

Men: De som er med i ordningen, kan fremdeles få det. Og har du søkt men fått avslag, er det mulig å klage.

– Avslag på krav om skattebegrensning kan påklages etter samme regler som gjelder andre skattefastsettingsvedtak, ifølge Skatteetaten.

Avvikles på grunn av arbeidsinsentivene

Skattebegrensning ved liten skatteevne er en behovsprøvd unntaksregel – og du kan lese alt om vilkårene, beløpsgrenser og hvem som kan slippe helt å slippe skatt i denne artikkelen.

Nøkkelordet her er vedvarende lav inntekt – og du må altså ha hatt lav inntekt sammenhengende over flere år.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), lever omtrent 11 prosent av Norges befolkning med lavinntekt. 900 000 nordmenn sier de ikke vil klare en stor uforutsett utgift. Nesten annenhver sosialhjelpsmottaker sier det er vanskelig eller svært vanskelig å få endene til å møtes – og også de på AAP, barnehusholdninger med lav inntekt og uføretrygdede har problemer.

Likevel: Ifølge Skatteetaten er det færre som søker – og færre som får det innvilget. Dette henger også sammen med at vinduet for å komme med i ordningen gradvis har blitt lukket – som startet med endringer i vilkårene fra og med inntektsåret 2018:

– Endringen besto i at det ble innført et vilkår for å få skattebegrensning ved liten skatteevne, at en også hadde krav på dette året før, forteller kommunikasjonsrådgiver Ernst Larsen på vegne av Skatteetaten.

Bakgrunnen for lovendringen var å styrke arbeidsinsentivene og å lukke skattebegrensningsregelen for nye brukere – som Skatteetaten siterer fra Prop. 1 LS (2018 – 2019):

«For å styrke arbeidsinsentivene for unge trygdemottakere foreslår regjeringen å lukke skattebegrensningsregelen i § 17–4 for nye brukere. Dette bidrar også til å bevare virkningene av uførereformen og innebærer administrative forenklinger for Skatteetaten. Det foreslås samtidig at ordningen videreføres for eksisterende brukere.»

Færre søker – og færre får innvilget

Både antallet som søker og antallet som får innvilget skattebegrensning, har falt de siste åra fra 2017, hvor man hadde det høyeste antallet på 2010-tallet.

  • For inntektsåret 2021 ba 5492 personer om skattebegrensning, hvorav 2481 fikk innvilget det – og 2442 opplevde at de fikk redusert skatt med skattebegrensningen.
  • Året før, i 2020, søkte 10 117 om skattebegrensning – hvorav 3567 fikk innvilget og 3395 fikk faktisk redusert skatt.
  • I 2017 og 2018 var det rundt 20 000 som søkte, hvert år, og i 2017 var det rekordmange 11 483 som fikk det innvilget.

Grunnen til at det er færre som faktisk opplever at det gir redusert skatt, enn de som får innvilget skattebegrensning, er at enkelte har så lav skatt fra før at det ikke gir noe utslag. For eksempel inntekt under frikortgrensa.

Skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt, er noe annet

Merk deg dette: Det er også noe som heter «Skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt». Dette kan gis til mottakere av noen behovsprøvde ytelser fra folketrygden: etterlattepensjon og pensjon til familiepleier.

Til forskjell fra «Skattebegrensning ved liten skatteevne», som du må søke om, gis «Skattebegrensning ved lav alminnelig inntekt» automatisk ved skatteberegningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.