Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Selv om Nav har en lovpålagt veiledningsplikt er det mange som trenger hjelp med Nav-spørsmål - og gratistjenesten «Hjelp med Nav» har hjulpet mange av disse.
Tjenesten drives av Stiftelsen Rettferd og omfatter uavhengig og gratis rådgivningstjeneste opp mot Nav-systemet. Den startet opp i mai 2020 - men i 2022 bestemte Støre-regjeringen å kutte det offentlige driftstilskuddet - og de forbød samtidig Stiftelsen Rettferd å bruke sitt øvrige driftstilskudd på rådgivning om Nav.

Kvalifiserer du for en støtteordning?
Vi Pluss
Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussVed hjelp av frivillige har de likevel til en viss grad greid å drive Hjelp med Nav videre, da med et noe amputert tilbud. Og at det er fortsatt behov for tjenesten er ifølge Stiftelsen Rettferd bevist uten tvil:
- Dessverre opplever vi en økning i personer som kontakter oss for å få råd i sine Nav-saker. Dette har nok en sammenheng med den økende arbeidsledigheten og de privatøkonomiske utfordringene mange nå møter, sier generalsekretær i Stiftelsen Rettferd, Tor Bernhard Slaathaug, og legger til at de nå har fått en gave som i alle fall redder «Hjelp med Nav» ut året.

Nav: - Husk å sjekke at opplysningene stemmer
Gratis Nav-hjelp kan drives ut året
- Takket være en større pengegave fra Stiftelsen Scheibler, er nå Stiftelsen Rettferd sitt gratis rådgivningstiltak «Hjelp med Nav» sikret økonomi til drift ut året. Støtten fra Stiftelsen Scheibler gir oss muligheten til å fortsatt yte gratis, generell, Nav-rådgivning til folk som trenger litt ekstra bistand, sier Slaathaug.
Han legger til at framtida imidlertid er usikker, fordi Stiftelsen Rettferd har en anstrengt økonomi.
- «Hjelp med Nav» er en tjeneste vi dessverre fortsatt må revurdere framtida for. Slik det ser ut nå så er tjenesten reddet ut året, men deretter er det høyst usikkert om vi har rygg til å bære gratistjenesten videre.
Men han jubler over pengegaven som sikrer drift noe lenger - og som vil være til hjelp for mange:
- I dag glemmer vi utfordringene en smule, og gleder oss stort over bidraget fra Stiftelsen Scheibler. Dette kommer mange til nytte.

De største «Nav-lønningene» går til Thailand: Alt om utenlands-pensjonene
Vi Pluss
Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss- Økning i Nav-brukere som sliter digitalt
Slaathaug forteller til Vi.no at de ser en særlig økning i brukere som sliter digitalt i sitt møte med Nav.
- Og det er noe vi er svært bekymret over. Dette er en skummel trend, særlig da enkelte i så fall kan gå glipp av rettigheter de kan ha krav på, mener Slaathaug.
Han forteller at økonomi også bekymrer stadig flere og at de ser at også vanlige folk har problemer - og sammenlikner situasjonen med utfordringene i koronapandemien:
- Det kommer kanskje ikke overraskende på noen i og med det er mye skriverier om dyrtid og liknende i pressen, men vi opplever at de som kommer til «Hjelp med Nav» også er helt vanlige folk. Det likner i grunnen på situasjonen i begynnelsen av covid-19-pandemien når «alle» ble permittert, sier Slaathaug.
Han påpeker at tjenesten nå dessverre kun yter generell rådgivning, men sier at de har et håp om at regjeringen og SV, som regjeringens foretrukne forhandlingspartner, ser behovet for både Stiftelsen Rettferds hovedtjeneste - men også tjenestene «Hjelp med Nav» og «Hjelp med gjeld».
- Det er ikke bare behov for gode offentlige tjenester på disse områdene, men folk trenger og har behov for «second opinion» fra folk med solid fagkunnskap om både Nav og privatøkonom, mener Slaathaug.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.