Nav, forsikring og yrkesskader

Nektes økonomisk støtte etter svært utbredt yrkesskade: - Et gedigent problem

Mange blir uføre på grunn av muskel- og skjelettlidelser som kan være jobbrelatert. Likevel blir ikke disse skadene godkjent som yrkesskader - og arbeidstakere får dermed ikke de økonomiske fordelene de ville fått med en godkjent yrkesskade.

NEI FRA NAV OG FORSIKRING: - Tusenvis av arbeidstakere påføres belastningslidelser i norsk arbeidsliv årlig - men får det ikke godkjent som yrkesskade. Det betyr at titusener arbeidstakere sitter igjen med skjegget i postkassa fordi de ikke har yrkesskadedekning hvis de sliter seg ut på jobb, sier advokat Øystein Helland til Vi.no. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NEI FRA NAV OG FORSIKRING: - Tusenvis av arbeidstakere påføres belastningslidelser i norsk arbeidsliv årlig - men får det ikke godkjent som yrkesskade. Det betyr at titusener arbeidstakere sitter igjen med skjegget i postkassa fordi de ikke har yrkesskadedekning hvis de sliter seg ut på jobb, sier advokat Øystein Helland til Vi.no. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Dette er politikk og det er ingen logikk i det, sier advokat Øystein Helland i advokatfirmaet Helland Ingebrigtsen DA, som har yrkesskadesaker som spesialfelt.

Advokatkontoret blir daglig kontaktet av skadde arbeidstakere som ikke skjønner hvorfor de ikke får erstatning når de har skadet seg på jobb. Og Helland hevder at titusener av nordmenn går glipp av yrkesskadefordeler:

- Det et gedigent problem at belastningslidelser ikke omfattes av yrkesskadedekningen i Norge. Det gjør at store grupper faller utenfor dekning. Og det er ingen logisk begrunnelse for det annet enn at det er noen som vil spare penger. I bunn og grunn er det en politisk beslutning, da det er lovgiver som har bestemt det, hevder han.

- Sliter seg ut på jobb og sitter med skjegget i postkassa

Godkjent yrkesskade eller yrkessykdom kan gi mange fordeler i form av blant annet bedre uføretrygd, menerstatning, støtte fra Helfo og erstatning fra yrkesskadeforsikring. Men dersom skaden eller sykdommen ikke oppfyller kravene, får du ingen av yrkesskadefordelene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.