Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!
(Vi.no): Først en faktaopplysning: Det er ingenting som heter Black Weekend, langt mindre Black Week eller (grøss) Black Friday Week. Ingen shoppingfest startet i forrige uke, selv om mailboksen og facebookfeeden min har vært full av «sjokktilbud» i snart fjorten dager.
Det finnes bare én ellevill salgsdag i november, den heter Black Friday, og den har ingenting i Norge å gjøre.

Svart av folk og biler
Dagen etter amerikanernes høsttakkefest Thanksgiving (som alltid feires fjerde torsdag i november) er fridag for de fleste amerikanere som ikke jobber i butikk. Siden det er sterk tradisjon for å reise hjem til Thanksgiving og jula er bare en måned unna, har dagen etter Thanksgiving tradisjonelt vært starten på julehandelen i USA. Første gangen uttrykket Black Friday ble brukt om denne dagen skal ha vært i 1961, som en beskrivelse av den tette trafikken som oppsto på veier og fortau når salgsglade mennesker fylte gatene. Det tok mer enn tjue år før uttrykket ble utbredt, og samtidig tillagt en ekstra forklaring: Som den dagen i året da årets regnskapstall for handelsbransjen går fra å være negative (røde) til å bli positive (svarte). Dette siste spiller selvsagt på den enorme omsetningen idet startskuddet for julehandelen går.

Besteforeldre opplever mest kjøpepress i julen
Tradisjonelt har butikkene åpnet ekstra tidlig denne dagen, gjerne med timestilbud av den stativ-veltende sorten. De siste årene har dette tatt helt av, og nå åpner enkelte butikker salget allerede ved midnatt.
Fullstendig koko i seg selv, men de holder seg til fredagen.
Politisk korrekt
Det er lett å bli moralsk forarget over kjøpefester som Black Friday, og kritikerne er like forutsigbare som de endeløse kjøpsoppfordringene som fyller feeden min: Motreaksjonen Green Friday oppfordrer til gjenbruk, noen mistenker prisjuks i forkant av salget, og småbutikker sukker over at de ikke har mulighet til å selge med tap for å konkurrere med de store kjedene om de beste tilbudene.

Jeg tilhører ikke dem som blir prinsipielt irritert over salg, tvert imot har jeg stor respekt for at salget kan gjøre en enorm forskjell for familier som ellers ikke hadde hatt mulighet til å oppfylle barnas julegaveønsker.
En undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning viser også at det er det de fleste av oss gjør denne dagen; vi kjøper ting vi uansett hadde tenkt å kjøpe - til sterkt reduserte priser. Julegaver, for eksempel. Dermed er det ikke sikkert at salgsfesten oppfordrer til unødige kjøp, som de største kritikerne vil ha det til.
Turkey Thursday, Black Friday
Det som irriterer meg, er hvordan Norge aldri klarer å få det helt rett. Hvordan vi ikke bare kan ta til oss en skikk, men må lage en egen, misforstått vri. Det er som da Halloween kom til Norge, og noen fikk det for seg at de ikke ville feire dagen 31.oktober, men den nærmeste lørdagen - uavhengig av om den falt på allehelgensaften eller ikke. Eller hvordan enkelte insisterer på å starte jula i oktober.

Brukt-Rolex dobbelt så dyr som ny
Black friday henger uomtvistelig sammen med turkey-thursday. Før vi begynner å feire den amerikanske høsttakkefesten Thanksgiving hver fjerde torsdag i november, har ikke den påfølgende salgsfredagen noe i Norge å gjøre. Jeg innser likevel at dagen er kommet for å bli, og kommer garantert til å handle på salg sjøl - hvem sier vel nei takk til penger spart?
Men vær så snill: La meg slippe Black Week!
PS: Mens dette skrives utbryter en kollega at han slo til på et godt tilbud på Cyber Monday - som ennå ikke har vært. Og dermed er ringen sluttet: Cyber Monday er nettsalgsdagen mandagen etter Black Friday. Som altså i Norge startes før salgsfredagen. Gud bedre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.