Black Friday, Black Weekend, Black Week, Black Friday Week

Nei, det er ingenting som heter Black Week!

Kommentar: Jeg er møkk lei Black Friday - og det før den i det hele tatt skulle ha begynt.

Norwegian Outlet i Vestby skal ha vært først til å innføre Black Friday i Norge. Det skapte køer av salgssugne kunder og tilløp til slåsskamp over de mest populære varene. Her fra timesalget i 2016. Foto: Scanpix
Norwegian Outlet i Vestby skal ha vært først til å innføre Black Friday i Norge. Det skapte køer av salgssugne kunder og tilløp til slåsskamp over de mest populære varene. Her fra timesalget i 2016. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Først en faktaopplysning: Det er ingenting som heter Black Weekend, langt mindre Black Week eller (grøss) Black Friday Week. Ingen shoppingfest startet i forrige uke, selv om mailboksen og facebookfeeden min har vært full av «sjokktilbud» i snart fjorten dager.

Det finnes bare én ellevill salgsdag i november, den heter Black Friday, og den har ingenting i Norge å gjøre.

Black Friday week på Hasle Torg i Oslo. Men hva i all verden er det? Foto: Birgitte Hoff Lysholm
Black Friday week på Hasle Torg i Oslo. Men hva i all verden er det? Foto: Birgitte Hoff Lysholm Vis mer

Svart av folk og biler

Dagen etter amerikanernes høsttakkefest Thanksgiving (som alltid feires fjerde torsdag i november) er fridag for de fleste amerikanere som ikke jobber i butikk. Siden det er sterk tradisjon for å reise hjem til Thanksgiving og jula er bare en måned unna, har dagen etter Thanksgiving tradisjonelt vært starten på julehandelen i USA. Første gangen uttrykket Black Friday ble brukt om denne dagen skal ha vært i 1961, som en beskrivelse av den tette trafikken som oppsto på veier og fortau når salgsglade mennesker fylte gatene. Det tok mer enn tjue år før uttrykket ble utbredt, og samtidig tillagt en ekstra forklaring: Som den dagen i året da årets regnskapstall for handelsbransjen går fra å være negative (røde) til å bli positive (svarte). Dette siste spiller selvsagt på den enorme omsetningen idet startskuddet for julehandelen går.

Tradisjonelt har butikkene åpnet ekstra tidlig denne dagen, gjerne med timestilbud av den stativ-veltende sorten. De siste årene har dette tatt helt av, og nå åpner enkelte butikker salget allerede ved midnatt.

Fullstendig koko i seg selv, men de holder seg til fredagen.

Politisk korrekt

Det er lett å bli moralsk forarget over kjøpefester som Black Friday, og kritikerne er like forutsigbare som de endeløse kjøpsoppfordringene som fyller feeden min: Motreaksjonen Green Friday oppfordrer til gjenbruk, noen mistenker prisjuks i forkant av salget, og småbutikker sukker over at de ikke har mulighet til å selge med tap for å konkurrere med de store kjedene om de beste tilbudene.

Black friday henger uomtvistelig sammen med turkey-thursday, mener Vi.nos redaksjonssjef Birgitte Hoff Lysholm. Foto: Astrid Waller
Black friday henger uomtvistelig sammen med turkey-thursday, mener Vi.nos redaksjonssjef Birgitte Hoff Lysholm. Foto: Astrid Waller Vis mer

Jeg tilhører ikke dem som blir prinsipielt irritert over salg, tvert imot har jeg stor respekt for at salget kan gjøre en enorm forskjell for familier som ellers ikke hadde hatt mulighet til å oppfylle barnas julegaveønsker.

En undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning viser også at det er det de fleste av oss gjør denne dagen; vi kjøper ting vi uansett hadde tenkt å kjøpe - til sterkt reduserte priser. Julegaver, for eksempel. Dermed er det ikke sikkert at salgsfesten oppfordrer til unødige kjøp, som de største kritikerne vil ha det til.

Turkey Thursday, Black Friday

Det som irriterer meg, er hvordan Norge aldri klarer å få det helt rett. Hvordan vi ikke bare kan ta til oss en skikk, men må lage en egen, misforstått vri. Det er som da Halloween kom til Norge, og noen fikk det for seg at de ikke ville feire dagen 31.oktober, men den nærmeste lørdagen - uavhengig av om den falt på allehelgensaften eller ikke. Eller hvordan enkelte insisterer på å starte jula i oktober.

Black friday henger uomtvistelig sammen med turkey-thursday. Før vi begynner å feire den amerikanske høsttakkefesten Thanksgiving hver fjerde torsdag i november, har ikke den påfølgende salgsfredagen noe i Norge å gjøre. Jeg innser likevel at dagen er kommet for å bli, og kommer garantert til å handle på salg sjøl - hvem sier vel nei takk til penger spart?

Men vær så snill: La meg slippe Black Week!

PS: Mens dette skrives utbryter en kollega at han slo til på et godt tilbud på Cyber Monday - som ennå ikke har vært. Og dermed er ringen sluttet: Cyber Monday er nettsalgsdagen mandagen etter Black Friday. Som altså i Norge startes før salgsfredagen. Gud bedre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.