BankID

- Nei, BankID på mobil forsvinner ikke over natta

BankID på mobil skal riktignok fases ut - men det forsvinner ikke over natta.

BANK ID PÅ MOBIL? BankID på mobil skal fases ut og erstattes av BankID app - men det skjer ikke plutselig og over natta, beroliger BankID BankAxept, selskapet bak den offisielle felles-appen for de fleste bankene. Forutsatt at du har et gyldig BankID sertifikat og du ikke mister eller må bytte SIM-kortet i telefonen, vil du fremdeles kunne bruke BankID på mobil en god stund. Og du kan like gjerne bruke kodebrikken. Foto: NTB
BANK ID PÅ MOBIL? BankID på mobil skal fases ut og erstattes av BankID app - men det skjer ikke plutselig og over natta, beroliger BankID BankAxept, selskapet bak den offisielle felles-appen for de fleste bankene. Forutsatt at du har et gyldig BankID sertifikat og du ikke mister eller må bytte SIM-kortet i telefonen, vil du fremdeles kunne bruke BankID på mobil en god stund. Og du kan like gjerne bruke kodebrikken. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har blitt skrevet mye om BankID og BankID på mobil de siste ukene. Og noen steder har det blitt skrevet at BankID på mobil nå forsvinner. Dette stemmer imidlertid ikke:

- I enkelte medier ble det skrevet at BankID på mobil forsvinner 1. september, men dette er heldigvis ikke tilfellet. BankID på mobil blir ikke borte over natta, og de fleste vil ha tilgang til tjenesten en god stund framover, sier Jan Bjerved, leder for BankID i BankID BankAxept AS.

  • Riktignok skal tjenesten BankID på mobil fases ut - som det har vært jobbet med ganske lenge.
  • Og ja, fra 1. september melder bankene at de har sluttet å fornye sertifikatet for bruk av BankID på mobil.
  • Men du kan fremdeles bruke den gamle løsningen BankID på mobil så lenge sertifikatet ditt er gyldig og så lenge banken din sier at du kan bruke den.

«Du kan bruke BankID på mobil helt til dette går ut», melder for eksempel SpareBank1.

«Din BankID på mobil vil fortsatt fungere en stund framover. Bytter du SIM-kort eller får din BankID på mobil sperret, så vil det ikke være mulig å aktivere denne på nytt», skriver Sbanken.

Du kan sjekke hvor lenge din BankID eller BankID på mobil er gyldig ved å logge deg inn på bankid.no og velge «Min BankID» øverst i høyre hjørne.

Mange har lastet ned BankID-appen den siste tiden, og selv om det er skrevet mye om den nye BankID-appen så er det faktisk ikke alle bankene som støtter denne - og har du BankID utskrevet fra en av disse bankene som har valgt å stå utenfor, får du dermed ikke brukt den mye omtalte «BankID-appen». Dette kan du lese mer om lenger nede i artikkelen, sammen med flere ting som er greit å vite om utfasingen av BankID på mobil.

2,1 millioner er over på ny app

- Vi har sett en enorm økning i antall nedlastinger de siste par ukene, som tyder på at mange har fått med seg at flere av bankene har begynt utfasingen av BankID på mobil, sier Bjerved i BankID BankAxept AS, som er selskapet bak BankID-appen.

De melder at 2,1 millioner nordmenn har til nå kommet i gang med BankID på app; 1,1 million har tatt i bruk BankID-appen, mens 1 million benytter seg av appene fra SpareBank 1, Nordea og Danske Bank, som fungerer på samme måte som BankID-appen.

BILLIGERE MAT: Ferdig skivet, hakket, revet, kokt eller pisket kan være både smart og kjekt i noen tilfeller - men det koster å ikke gjøre jobben selv. Video: Kristin Sørdal. Vis mer

Dette vil ikke virke

Hva betyr det så, at banken din har sluttet å fornye sertifikatet for bruk av BankID på mobil? Og hvilke konsekvenser kan det få?

BankID på mobil vil fungere så lenge og såframt at ditt BankID sertifikat er gyldig. Hvor lenge, kan du som nevnt sjekke på BankID.no.

Problemet kan imidlertid oppstå dersom du bytter teleoperatør eller kjøper ny mobil hvor du må bytte SIM-kort; da vil du miste tilgangen til tjenesten – fordi informasjonen er knyttet til mobilens SIM-kort.

Derfor anbefales du å laste ned og aktivere appen jo før jo heller - og før du eventuelt gjør et slik teleoperatør-bytte. Skulle du være så uheldig å miste eller bli frastjålet telefonen din, vil du også kunne få et problem dersom du fortsatt bruker BankID på mobil - fordi du jo da også har mistet SIM-kortet hvor informasjonen ligger.

Den viktige utløpsdatoen for BankID

Rådet fra BankID BankAxept og bankene selv, er å ta i bruk appen allerede nå. Dette er både for å bli vant til å bruke appen - men også for å unngå at BankID på mobil slutter å fungere og du ikke får aktivert den nye appen fordi BankID-sertifikatet ditt er utløpt.

Du må nemlig aktivere den nye appen ved hjelp av kodebrikke eller engangskode-app - eventuelt i tillegg til den gamle BankID på mobil.

- Den kanskje vanligste utfordringen er at folk sliter med å få aktivert BankID-appen fordi BankID-sertifikatet deres har utløpt. Vi skjønner at dette er forvirrende for folk, for man tror gjerne at det holder å ha BankID på mobil for å aktivere appen. Men man må også ha et BankID-sertifikat utstedt av banken, som er tilknyttet BankID-kodebrikken, for å få aktivert appen. Har man kun BankID på mobil, mens det andre BankID-sertifikatet har utløpt, så vil man få opp en feilmelding når man prøver å aktivere appen, forteller Kristin Estil Jacobsen, kommunikasjonsrådgiver i BankID BankAxept.

Dersom BankID-sertifikatet ditt er utløpt, må du bestille nytt i banken - og det kan ta noe tid å ordne.

SpareBank 1, Nordea og Danske Bank har egne løsninger

De aller fleste bankene går for den ene felles BankID-appen, mens tre banker fremdeles er utenfor og har valgt andre løsninger. Det betyr at du som kunde i en av disse tre bankene ikke vil kunne benytte den nye appen.

Både Sparebank1, Danske Bank og Nordea har i dag egne løsninger.

- Dersom din ordinære BankID (kodebrikken) er utstedt av SpareBank 1, Nordea eller Danske Bank, må du benytte deg av deres apper for BankID. Disse fungerer på samme måte som BankID-appen, og dekker akkurat det samme behovet, sier Jacobsen.

Danske Bank har tidligere uttalt til Vi.no at de har intensjoner om å bli med på den felles BankID-appen, etter hvert.

- Kodebrikken skal bestå

En løsning vil imidlertid fremdeles, og i uoverskuelig framtid, være å bruke kodebrikken:

- Kodebrikken skal selvfølgelig bestå, sier Bjerved.

Dette er også fordi BankID-appen krever operativsystem iOS 12 eller Android 6 eller nyere, for å fungere. Dette er av sikkerhetshensyn. Ettersom ikke alle vil ha en ny nok mobil, må det være en alternativ tjeneste - og det er altså kodebrikken.

- For å forebygge utenforskap tilbys kodebrikke til de som ikke har tilgang til våre tjenester på mobil, sier Jacobsen.

Ifølge Digitaliseringsdirektoratet er det cirka 600 000 nordmenn som er ikke-digitale eller med lav digital kunnskap. En ny norm som trer i kraft i høst pålegger bankene å ha et minimum av analoge løsninger til ikke- eller lite digitale kunder og deres pårørende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.