Nav: - Uføretrenden fortsetter

Nye tall fra Nav viser at 10,4 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 er nå uføre. Også Statistisk sentralbyrå melder om økende antall arbeidsuføre i den ferske Arbeidskraftundersøkelsen - og sier de ikke tidligere har målt en så stor økning.

UFØRETRYGD FRA NAV: Antallet med uføretrygd har økt sammenliknet med samme tid i fjor - men andelen av befolkningen har gått noe ned. Det er aldersgruppene over 50 som utgjør den største andelen uføretrygdede. Foto: Kristin Sørdal
UFØRETRYGD FRA NAV: Antallet med uføretrygd har økt sammenliknet med samme tid i fjor - men andelen av befolkningen har gått noe ned. Det er aldersgruppene over 50 som utgjør den største andelen uføretrygdede. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav la i dag fram nye tall om uføre i den norske befolkningen:

Ved utgangen av september 2022 mottok 362 500 personer uføretrygd. Det er 2 500 flere enn på samme tidspunkt i 2021, men som andel av befolkningen er det likevel en liten nedgang.

- Årsaken til dette er en kombinasjon av at befolkningen har økt i perioden, og at Nav har flere ubehandlede uføresaker enn normalt som følge av pandemien og forsinkede arbeidsavklaringsløp, skriver Nav i en nyhetsmelding.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte kommenterer at utviklingen er som ventet:

– Utviklingen er i tråd med våre prognoser, og representerer trolig ikke et brudd i trenden med et økende antall uføretrygdede, sier Holte.

- Aldri tidligere målt så stor økning

Også Statistisk sentralbyrå (SSB) melder om flere uføre i en fersk pressemelding om Arbeidskraftundersøkelsen. Der skriver de at det har vært en økning blant dem som oppgir arbeidsuførhet i undersøkelsen, på 49 000 personer, eller 4,3 prosentpoeng fra 3. kvartal 2021 til samme kvartal i år.

– Vi har ikke tidligere målt en så stor økning i antallet som oppgir å være arbeidsufør, som de tallene vi har for de to siste kvartalene hittil i år, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB.

I SSB-undersøkelsen går det frem at økningen fra 3. kvartal 2021 til samme kvartal i år var om lag lik for menn og kvinner. For kvinner kom økningen i hovedsak blant dem over 40 år. Blant menn var det økning også i aldersgruppen 25-39 år.

Ifølge Navs prognoser vil det ved utgangen av 2022 være 367 500 uføretrygdede - og dette vil øke til 378 500 i 2023.

Fremdeles flest godt voksne som er uføre

Sammenliknet med for ett år siden gikk uføreandelen ned for de over 50 år - og det er i aldersgruppen over 65 år man ser størst nedgang.

Men på tross av en nedgang i andelen: Jo eldre du er, jo større er likevel sannsynligheten for at du er ufør.

Ifølge de siste Nav-tallene er det 60-64-åringene som er den største aldersgruppen for dem med uføretrygd, med 21,9 prosent av alle uføretrygdede. 55-59-åringene er nest største aldersgruppe og står for 18,7 prosent av de med uføretrygd. 50-54-åringene utgjør 14,9 prosent av de uføretrygdede.

Nav uttrykker imidlertid mest bekymring for veksten i unge uføre, hvor det har vært en økende andel uføre i aldersgruppene 18-19 år og 25–44 år.

Færre eldre fra AAP

Nav forteller at de fleste som får innvilget uføretrygd har vært gjennom et lengre avklaringsløp med arbeidsavklaringspenger (AAP) før de går over på uføretrygd:

I løpet av 3. kvartal 2022 var andelen nye uføretrygdede som kom fra AAP, på 79 prosent. Dette er en tydelig økning både for inneværende år og sammenliknet med samme tidspunkt i fjor - og ifølge Nav er utviklingen i tråd med forventet utvikling i prognosene for uføretrygd i 2022.

- Utviklingen i uføretrygd henger sammen med utviklingen i bruk av andre helserelaterte ytelser, spesielt arbeidsavklaringspenger (AAP), men også utviklingen i sykepenger og personer uten særlig tilknytning til arbeidslivet, skriver Ellingsen i det ferske Nav-notatet.

Han bemerker at hovedmålet med AAP er å avklare muligheten for at mottakeren kan beholde eller komme i arbeid. Og hvis arbeidsevnen er varig nedsatt, kan uføretrygd innvilges. Du kan lese mer detaljer om hva som må til for å få innvilget uføretrygd i denne artikkelen på Vi.no.

- Andelen som kommer fra sykepenger øker med alderen

- Vi ser også at andelen med overgang fra AAP avtar etter fylte 29 år, men at andelen som kommer rett fra sykepenger øker med alderen, skriver Ellingsen.

I notatet viser han til at samlet sett kom 6,3 prosent av de nye uføretrygdede rett fra sykepenger, og skriver at for de to eldste aldersgruppene vil det være flere som ikke blir vurdert som aktuelle for å gå inn i et arbeidsavklaringsløp, som ofte skyldes av alvorlighetsgraden av sykdommen.

13,2 prosent av 60-64-åringene kommer rett fra sykepenger og 14,7 prosent av 65-66-åringene.

- I den eldste aldersgruppen er det også mange nye uføre som kommer fra «ukjent», 22,1 prosent, skriver Ellingsen.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

Her er det flest uføre

Per september 2022 var det flest uføretrygdede i prosent av befolkningen i fylkene Agder (14,2 %), Innlandet (14,0 %) og Nordland (13,7 %), ifølge Nav-notatet.

Det er færrest i Oslo, der andelen er 6,2 prosent.

Du kan lese mer om hvor i Norge det er flest uføre i denne artikkelen på Vi.no (klikk her). Der kan du blant annet se hvilke kommuner som har flest mottakere av uføretrygd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.