Uføretrygd fra Nav

Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen

Ekstrautbetalingen på 3000 kroner til uføre med minstesats, skal være på konto seinest i uke 6, som er neste uke.

UFØRETRYGD: Uføre på minstesats skal få en ekstrautbetaling på 3000 kroner. Den skal være på konto seinest i løpet av uke 6, som er fra mandag 6. til fredag 10. februar. Foto: Terje Pedersen / NTB
UFØRETRYGD: Uføre på minstesats skal få en ekstrautbetaling på 3000 kroner. Den skal være på konto seinest i løpet av uke 6, som er fra mandag 6. til fredag 10. februar. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Rett før nyttår ble regjeringspartiene enige og Stortinget vedtok en rekke endringer relatert til statsbudsjettet for 2023 - deriblant mange endringer gjelder sykdom, helse, egenandeler, regler, jobb og Nav.

Et av vedtakene i budsjettforliket handler om en engangsutbetaling til en gruppe uføre - og nå melder Nav om at denne snart kommer til utbetaling:

- Alle som får eller er innvilget uføretrygd med minstesats i januar 2023, vil få en engangsutbetaling på 3000 kroner i begynnelsen av februar. Utbetalingen vil være på konto seinest i løpet av uke 6, skriver Nav.

Uke 6 er neste uke, som starter med 6. februar.

- Engangsutbetalingen gjelder for dem med minstesats, uavhengig av utbetalingsgrad, institusjonsopphold eller bosted, skriver Nav videre.

Skattefri utbetaling

Engangsutbetalingen er skattefri og vil ikke føre til reduksjon i uføretrygden eller barnetillegget. Utbetalingen vil heller ikke påvirke etteroppgjøret for 2023, ifølge Nav.

Etteroppgjøret er når Nav sjekker inntektsopplysningene i skatteoppgjøret ditt for å se om du har fått utbetalt riktig beløp i uføretrygd året før.

Finner de da ut av at du har hatt en annen inntekt enn den inntekten de brukte da de beregnet uføretrygden din, vil Nav gjøre en ny beregning - og det er dette som kalles etteroppgjør.

Hvis du har fått for lite utbetalt, får du en etterbetaling. Har du fått for mye utbetalt, må du betale tilbake.

Vi.no har flere ganger skrevet om uføre som har måttet betale tilbake store summer til Nav fordi de har fått for mye utbetalt i uføretrygd - for eksempel kvinnen i denne saken som måtte tilbakebetale 720 000 kroner. Eller saken om «Halldis» (69) som jobbet ekstra for å kunne hjelpe sin kreftsyke datter, tjente 5000 kroner mer enn Navs inntektsgrense for uføretrygd - og måtte betale tilbake hele uføretrygden på 117 400 kroner.

Nav jobber med etteroppgjøret over en lengre periode fra oktober - men alle får det ikke samtidig.

Det er kun rundt 5 prosent som har vært berørt av et etteroppgjør de siste åra. Men det er oftest mange flere som må betale tilbake penger, som de som får penger igjen.

Her kan du lese mer om hvordan inntekt påvirker uføretrygd og uførepensjon.

Minstesatser for uføretrygd

Ekstrautbetalingen som kommer nå, er altså til dem som mottar uføretrygd etter minstesatsene.

Dette er satsene for minste årlige ytelse for uføretrygdede (satsene gjelder fra 1. mai 2022):

  • Ordinær sats (lever sammen med ektefelle, partner eller samboer): 2,28 G, 254 168 kroner
  • Ordinær sats for ung ufør (lever sammen med ektefelle, partner eller samboer): 2,66 G, 296 529 kroner
  • Høy sats (enslig uføretrygdet): 2,48 G, 276 463 kroner
  • Høy sats for ung ufør (enslig uføretrygdet): 2,91 G, 324 398 kroner

Her kan du lese alt om hva som skal til for å få tilkjent uføretrygd fra Nav (klikk her).

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.