Nav sa nei - derfor får «Beate» uføretrygd likevel

Helsetilstanden til 53-åringen var ikke god nok til å gjennomføre arbeidsrettede tiltak, som er ett av kravene for å få innvilget uføretrygd. Les mer om hvorfor hun likevel fikk uføretrygd tilslutt.

UFØRETRYGD FRA NAV: Nav sa nei til uføretrygd, men da Beate anket saken videre til Trygderetten, ble vedtaket omgjort. Les mer om hvorfor i denne artikkelen. Foto: Gorm Kallestad/NTB
UFØRETRYGD FRA NAV: Nav sa nei til uføretrygd, men da Beate anket saken videre til Trygderetten, ble vedtaket omgjort. Les mer om hvorfor i denne artikkelen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For å ha rett til å få uføretrygd, må sykdom og/eller skade være hovedårsaken til at du har fått nedsatt arbeids- og inntektsevne, og det er uføretrygden som skal sikre deg inntekt når du har fått inntektsevnen din varig nedsatt.

For å få uføretrygd innvilget er det en del kriterier som skal være oppfylt, som du kan lese mer utfyllende om i denne Vi Pluss-artikkelen - Dette må til for å bli ufør.

Blant kravene Folketrygdloven stiller, er at mulighetene dine til å være i arbeid skal være avklart. Det betyr i praksis at du må ha gjennomført hensiktsmessig behandling som kan bedre arbeidsevnen din - og du må ha gjennomført arbeidsrettede tiltak for å bedre inntektsevnen din og avklare hvor mye du kan jobbe, skriver Nav.no.

Men hva om du har for store helseplager til å klare å gjennomføre de arbeidsrettede tiltakene som det er lagt opp til?

I denne saken som Trygderetten har behandlet, har en kvinne på 53 år - som vi her omtaler som «Beate» - fått avslag på sin søknad om uføretrygd fordi hun ikke har gjennomført slike tiltak. Les mer om hva Trygderetten kom fram til i hennes tilfelle.

Har sammensatte helseplager

53-åringen dette gjelder har hatt sammensatte helseplager over mange år, og sliter med skuldersmerter, kjeveleddsmerte, migrene og fibromyalgi. Plagene har vært forsøkt bedret gjennom en rekke behandlingsmetoder, men Beate har på grunn av sine helseplager ikke klart å gjennomføre arbeidsrettede tiltak.

Nav avslår dermed hennes søknad om uføretrygd, og Beate klager på vedtaket til Nav Klageinstans, som opprettholder Navs avgjørelse:

De skriver at de er usikre på hvorvidt det gjenstår hensiktsmessig behandling, men at de uansett mener hun ikke oppfyller kriteriene for å få innvilget uføretrygd «da vi uansett ikke finner tiltaksvilkåret i folketrygdloven § 12-5 innfridd».

Paragrafen i folketrygdloven de viser til, som er utgangspunktet for Nav sine ytelser, sier følgende: «Det er et vilkår for rett til uføretrygd at vedkommende har gjennomgått hensiktsmessig behandling for å bedre inntektsevnen. Med mindre åpenbare grunner tilsier at arbeidsrettede tiltak ikke er hensiktsmessige, kan uføretrygd bare gis dersom vedkommende har gjennomført eller har forsøkt å gjennomføre individuelle og hensiktsmessige arbeidsrettede tiltak uten at inntektsevnen er bedret».

Ikke hensiktsmessig med arbeidsrettede tiltak

Det er her Trygderetten kommer frem til en annen konklusjon i denne saken, enn både Nav og Nav Klageinstans.

De skriver i sitt vedtak at det er dokumentert at Beate er grundig utredet i primær- og spesialisthelsetjenesten over flere år, og har vært hos blant annet ortoped, fysioterapeut, manuellterapeut og nevrolog. Behandlerne er samstemte om at det ikke foreligger behandling som kan bedre inntektsevnen hennes.

Når det gjelder arbeidsrettede tiltak, forsøkte Beate å delta i tiltak i 2019, men smertene hennes ble for store og tiltaket måtte avsluttes. Nav Klageinstans la i sitt avslag vekt på at kvinnen ikke har forsøkt seg i arbeidsutprøving, og at det derfor ikke ble forsøkt ulike yrker, stillingsgrader og tilrettelegginger.

Trygderetten viser til at Beate deltok i et langvarig oppfølgingstiltak i 2018-2019, der det ble vurdert at hun hadde for sterke smerter til å fungere i arbeid. Den nyeste dokumentasjonen i saken viser at Beates helsetilstand ikke har bedret seg siden den gangen, og behandlerne er samstemte om at hun ikke vil fungere i arbeid som hun er kvalifisert for å ta.

«Retten mener derfor at det er svært lite sannsynlig at ytterligere arbeidsrettede tiltak vil bedre hennes muligheter til stå i inntektsgivende arbeid. Fastlegen har også vurdert at forsøk på tiltak kan forverre helsetilstanden», skriver Trygderetten.

Dermed har de kommet frem til at det ikke er hensiktsmessig at kvinnen forsøker ytterligere arbeidsrettede tiltak - altså faller hun inn under unntakene i paragraf 12-5 i folketrygdloven, som vi omtalte tidligere i artikkelen. Og Beate skal derfor ha innvilget uføretrygd fordi hun da regnes å ha oppfylt både behandlingsvilkåret og tiltaksvilkåret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.