Nav: Risiko for mangelfull oppfølging og sene vedtak for AAP-brukere

I verste fall kan forsinkelser hos Nav føre til at enkelte AAP-mottakere opplever å få opphold i utbetalingen av AAP.

Nav: Risiko for mangelfull oppfølging og sene vedtak for AAP-brukere
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav la nylig fram sin årsrapport for 2021, der de evaluerer året som gikk og blant annet ser på hva som kan være utfordringer videre.

Dette innebærer et risikokart, hvor man påpeker usikkerhet rundt blant annet saksbehandlingstid ved sykepenger og behandling av AAP-vedtak. I alt tre punkter er markert i rødt med størst risiko, der risikoen knyttet til AAP lyder som følger:

«Risiko for mangelfull oppfølging og for sent fattede vedtak for brukere på AAP».

Men hva betyr dette i praksis?

Det kan bli opphold i AAP-utbetalinger

Vi.no har spurt Jan Erik Grundtjernlien, avdelingsdirektør i Nav, om hva dette innebærer for den enkelte brukeren dette omfatter.

- For den enkelte brukeren kan dette innebære at det kan ta noe tid før de får vurdert om de har videre rett til AAP. Nav-kontorene har spesiell oppmerksomhet på disse brukerne for å sikre at veien videre er avklart før vedtaket går ut. For få avklart veien videre kan man for eksempel delta i arbeidsmarkedstiltak og/eller i annen arbeidsrettet aktivitet, sier Grundtjernlien.

- Hva kan mangelfull oppfølging i verste fall føre til?

- Som beskrevet over, kan det bety at det kan bli opphold i AAP og at det kan ta noe tid før en person får vedtak om eventuell videre rett til AAP. Vi er opptatt av at den enkelte skal få god informasjon og veiledning før vedtaksperioden går ut. Alle brukere får en sluttdato i vedtaket sitt og informasjon om at det nærmer seg maksimal periode, sier han videre.

- Altså kan enkelte som i dag går på AAP risikere å stå uten noen form for stønad i en periode?

- I noen saker har det tatt tid å få vurdert videre rett på AAP og det kan ha vært opphold i stønaden. Dersom man ikke har fortsatt rett på AAP, kan aktuelle ordninger være tiltakspenger, kvalifiseringsprogram og sosial stønad som er vårt siste sikkerhetsnett, sier Grundtjernlien.

Han understreker at personen skal få informasjon i samtale med veilederen sin og skal bli særskilt fulgt opp det siste året, slik at veien videre er avklart så langt som mulig.

Flere årsaker til forsinkelsene

Det er altså en risiko for for sent fattede vedtakt, men hvor lange forsinkelser snakker man om - og hva er årsaken til at det tar tid?

- Hvor lang tid det kan ta før man har grunnlag til å vurdere videre rett til AAP, kan variere. Grunner til at det kan ta tid er for eksempel at det tar tid å framskaffe ny dokumentasjon fra for eksempel behandlere, tiltaksarrangører eller andre, forklarer han, og understreker at sakene har vært prioritert i Nav og at de ikke er kjent med at det har vært ventetid på flere måneder i slike saker.

Regjeringen har foreslått endringer i AAP-regelverket hvor de blant annet ønsker å fjerne karens-regelen. Men samtidig foreslår de å innføre en ny rutine for forlengelse av AAP-perioden, som ifølge forslaget innebærer at man etter tre år må søke om ny rett til AAP og som da skal behandles av Nav som om det er en førstegangssøknad. Dette er det flere som er imot – som du kan lese i denne artikkelen.

I forbindelse med høringen om de nye AAP-reglene er det også flere som tar til orde for å endre Nav-systemets måte for veiledning og oppfølging av de på AAP. AAP-endringene er fremdeles ikke vedtatt, men regjeringen har uttalt at de ønsker endringene skal virke fra 1. juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.