Nav: Risiko for feil saksbehandling

Navs ferske risikokart fra mars i år viser at de mener det er en risiko for feil i saksbehandlingen, som ett av flere risikoområder de skal jobbe med i tiden framover. Vi.no har spurt Nav om hva dette innebærer for brukerne.

FEIL SAKSBEHANDLING: Ifølge Nav har deres pågående kvalitetsarbeid etter EØS-tabben avdekket at det er en viss risiko for feil i saksbehandlingen. De jobber med tiltak for å sikre at regelverkene følges, og at praksisen er riktig ved Nav-kontorene. Foto: NTB
FEIL SAKSBEHANDLING: Ifølge Nav har deres pågående kvalitetsarbeid etter EØS-tabben avdekket at det er en viss risiko for feil i saksbehandlingen. De jobber med tiltak for å sikre at regelverkene følges, og at praksisen er riktig ved Nav-kontorene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I Navs årsrapport for 2022 som nylig ble publisert, har de sett på hvilke risikoer de som etat har for blant annet lang saksbehandlingstid, voldshendelser - og for feil i saksbehandlingen.

Tidligere år har frykten for forskjellsbehandling av AAP-mottakere vært noe etaten selv har fryktet - og gjennomført tiltak mot.

I sin årsrapport for 2022 legger de fram etatens oppdaterte risikobilde, der de viser til at det er en «risiko for at Nav ikke klarer å identifisere og håndtere feil praksis og feil lovanvendelse i saksbehandlingen».

Vi.no har spurt Nav hva dette innebærer, om det kan gjelde spesielle ytelser og hvilke tiltak de gjennomfører for å unngå nettopp feil praksis og lovanvendelse.

Pågående kvalitetsarbeid avdekker feil

Vi har spurt Nav om hva som er årsaken til at risikoen for feil praksis og feil lovanvendelse øker i saksbehandlingen.

Eve Bergli, ytelsesdirektør i Nav, sier til Vi.no at de i kjølvannet av EØS-saken og blindsonerapporten har økt sin oppmerksomhet på mulige feil i praksis og lovanvendelse. Blindsonerapporten er en gransking av feilpraktiseringen av folketrygdlovens oppholdskrav ved reiser i EØS-området

- Vi har funnet flere saker fordi vi har et pågående kvalitetsarbeid med å identifisere og håndtere feilsaker og i dette arbeidet har vi lett aktivt etter områder med feil eller uklar praksis. Oppfølgingen av dette arbeidet er krevende, og økningen i antall saker kan ha konsekvenser for brukerne våre. Dette synliggjøres i den økte risikoen som er beskrevet, sier Bergli.

- Hvilke konsekvenser kan dette gi for brukerne?

- Når vi avdekker at vi har gjort feil som er til ugunst for brukerne kontakter vi dem det gjelder for å rette opp i feilen. Dette betyr at brukere får rettet opp uriktige eller mangelfulle vedtak. På enkelte områder har vi ikke oversikt over alle som kan være berørt, og de som tror de kan være berørt må da kontakte oss. Dette informerer vi blant annet om på våre nettsider, sier Bergli.

Vi.no har blant annet skrevet om Navs oppfordring til sykemeldte om å ta kontakt tidligere i år, fordi de kan ha fått avslag på feil grunnlag.

Samtidig påpeker ytelsesdirektøren at det ikke er slik at noen områder for utbetaling har en større risiko, enn andre.

- Det er ingen områder som skiller seg spesielt ut, påpeker hun.

Slik skal Nav sikre saksbehandlingen

Ettersom Nav har etablert at det er en reell risiko for feil, har Vi.no spurt dem om hvilke tiltak de har kommet fram til som kan motvirke denne risikoen.

- Vi har iverksatt en rekke tiltak, svarer Bergli.

- Vi gjennomgår rundskrivene våre for å forsikre oss om at de er i overensstemmelse med gjeldende regelverk. Vi gjør endringer i hvordan vi utformer rundskrivene, utarbeider felles metodikk for formidling av faglige avklaringer fra direktoratet og vi etablerer en systematisk oppfølging av tilegnet kunnskap fra Nav Klageinstans, Sivilombudet og domstolene, forteller hun, og legger til:

- Når vi utvikler nye saksbehandlingssystemer, går vi også grundig gjennom regelverket og praksisen på det aktuelle området for å heve kvaliteten, unngå framtidige feil og bedre rettssikkerheten, avslutter Bergli.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.