Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
I flere år har Nav hatt en praksis med automatisk reduksjon av uføretrygd ved overskridelse av inntektsgrensen. Men det er ikke lov uten først å sende et forhåndsvarsel til den det gjelder, konkluderer Sivilombudet i en fersk rapport som Vi.no omtalte forrige uke.
Bakgrunnen for at ombudet bestemte seg for å se nærmere på Nav-praksisen var en bekymringsmelding om at manglende forhåndsvarsling kan utfordre de uføretrygdedes rettssikkerhet. Og konklusjonen er altså at Nav ikke har rettslig grunnlag for å unnlate å forhåndsvarsle de uføretrygde før det fattes vedtak om reduksjon i uføretrygden på grunn av overskridelse av inntektsgrensen.
– Vi er enige i Sivilombudets vurdering, sier avdelingsdirektør Hanne Skåle Thowsen i Nav til Vi.no.
Men hva gjør Nav nå, rent praktisk, for å etterkomme kritikken?

Jobbe som ufør? Slik påvirker yrkesinntekt hva du får i uføretrygd og uførepensjon
Vi Pluss
Uføre med aldersgrense kan tape tusener i inntekt
Vi Pluss– Utreder mulighetene
Slik Nav praktiserer det i dag, gjøres det automatiserte beregninger av inntekt opp mot uføretrygd – og dersom den automatiske løsningen finner ut at noen har tjent mer enn inntektsgrensa, gjør Nav en automatisk reduksjon av uføretrygden med en gang, uten å etterspørre opplysninger som kan være vesentlige for å forhindre en reduksjon.
Nav har også forklart seg til Sivilombudet om bakgrunnen for praksisen, hvor de blant annet sier at det er tenkt som en service – for å unngå eventuelle store tilbakebetalingskrav ved et etteroppgjør. De viser også til den uføretrygdedes opplysningsplikt om inntektsforhold, som de informerer om når uføretrygden innvilges. Og de peker på at en manuell beregning av alle disse sakene ville kreve mye ressurser i Nav, som ifølge Nav-loven skal tilrettelegge for en effektiv arbeids- og velferdsforvaltning.
– Men hva gjør Nav nå, rent praktisk, for å etterkomme kritikken?
– Vi utreder nå hvilke muligheter som finnes. Praksisen NAV har hatt hittil har vært til gunst for veldig mange ytelsesmottakere, men vi må finne en løsning som både ivaretar Sivilombudets vurdering og personer med uføretrygd, sier Thowsen til Vi.no.

Hodepine kjent problem i overgangsalderen: Se ekspert-rådene
Vi Pluss
Arvingene vil ikke eie familiehytta sammen - hva er alternativene?
Vi PlussNav ønsker en raskere løsning
Så hva kan gjøres slik at Nav ikke skal bryte med reglene – og hvor raskt kan endringene gjøres?
– Sivilombudet foreslår en lovendring i forvaltningsloven som et tiltak, men en slik lovendring i forvaltningsloven påvirker alle offentlige organer, og er dermed ikke noe Arbeids- og velferdsdirektoratet kan håndtere alene. Nav utreder derfor også andre muligheter som gjør at vi raskere kan få på plass en løsning, uttaler Thowsen.
Sivilombudet peker i rapporten på at et eventuelt unntak fra kravet om forhåndsvarsel, og rettslige vurderinger av dette, bør inngå i arbeidet med ny forvaltningslov.
Slik det er per i dag, har ikke Nav rettslig grunnlag for å unnlate å forhåndsvarsle. Dette er fordi en reduksjon av uføretrygd anses som et vedtak – som i forvaltningen alltid må varsles før ikrafttredelse.
I konklusjonen stiller Sivilombudet også spørsmål ved om reduksjon av uføretrygd er egnet for helautomatisering, når løsningen ikke evner å skille mellom type inntekt – som er utslagsgivende for om det skal gjøres en reduksjon eller ikke.

Anna (60) er aldersaktivist: - De sier det er feil og stygt å bli eldre
Vi Pluss
Dette må du betale for en sykehjemsplass
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.