Utbetaling av ekstra sosialhjelp i desember

Nav om ekstra utbetaling: - Kommunene bes finne løsninger selv

Stortinget har vedtatt at mottakere av sosialhjelp skal få ekstra penger i desember - og at utbetalingene bør gjøres så raskt som mulig. Nå oppfordrer Nav kommunene til å finne de beste løsningene for sine innbyggere.

DESEMBER-UTBETALING FRA NAV: De som mottar økonomisk sosialhjelp i desember skal få ekstra penger inn mot jul - men det er opp til kommunene å finne løsninger for hvordan dette skal gjøres. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DESEMBER-UTBETALING FRA NAV: De som mottar økonomisk sosialhjelp i desember skal få ekstra penger inn mot jul - men det er opp til kommunene å finne løsninger for hvordan dette skal gjøres. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stortinget vedtok 15. desember 2022 å øke rammetilskuddet til kommunene med 100 millioner kroner med intensjon å gi 1000 kroner ekstra til mottakere av sosialhjelp og 1000 kroner ekstra per barn.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen har bedt kommunene om å utbetale pengene så raskt som mulig.

Nå går Nav ut med informasjon om den ekstra utbetalingen til mottakere av sosialhjelp i desember, hvor de blant annet forteller at dette ansvaret ligger hos kommunene - og at det er de som må finne løsninger for hvordan utbetalingen skal foregå.

Nav: Kommunene må vurdere løsninger

Målgruppen for utbetalingen er alle personer som har fått eller vil få innvilget økonomisk sosialhjelp i desember 2022. Den ekstra utbetalingen skal ikke føre til trekk i andre ordninger.

Stortinget har bedt kommunene om å utbetale pengene så raskt som mulig, og på den måten som den enkelte kommune finner mest hensiktsmessig.

- Kommunene må selv vurdere hvordan de best kan sørge for dette i praksis, skriver Nav.

Økonomisk sosialhjelp er nemlig et ansvar som ligger til kommunene - og det kan derfor også være forskjell på sosialhjelpssatsene i ulike kommuner. Du kan lese mer om hvordan Nav beregner hva du kan få i økonomisk sosialhjelp i denne artikkelen på Vi.no. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har også nylig gitt Nav en ny veileder om økonomisk sosialhjelp - der de beskriver at det skal være mer fokus på skjønn og raushet - og mindre krav til dokumentasjon og kartlegging.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

- Saksbehandlingen bør tilpasses intensjonen med bevilgningen

- Arbeids- og velferdsdirektoratet oppfordrer kommunene til å finne praktiske løsninger som bidrar til å oppnå Stortingets intensjon med den økte bevilgningen, skriver Nav, og fortsetter:

- Hvis kommunene ønsker å utbetale de 1000 kronene med hjemmel i sosialtjenesteloven, må krav til saksbehandling for søknader etter loven følges.

Nav skriver videre at nødvendig saksbehandling imidlertid bør tilpasses Stortingets intensjon med den ekstra bevilgningen.

- Nav-kontorene bør vurdere om det er nødvendig med skriftlig eller muntlig søknad, eller om det kan legges til grunn at alle i målgruppen ønsker den ekstra utbetalingen. Det kan derfor være tilstrekkelig å identifisere samtlige som mottar økonomisk stønad i desember, avklare hvor mange barn vedkommende har, vise til Stortingets bevilgning og innvilge økonomisk stønad i tråd med dette, skriver Nav.

De bemerker også at det for tida er høy pågang hos Nav Kontaktsenter - og at de oppfordrer kommunene til å ha oppdatert informasjon om saken på sine hjemmesider.

Dette sier kommunene om den ekstra utbetalingen

Vi har sett på informasjonen fra noen kommuner om den ekstra sosialhjelpen for desember, og gir deg her et utdrag av informasjonen kommunene gir sine innbyggere på nettsidene sine.

Du må selv sjekke informasjon fra din kommune, men etter det Vi.no erfarer er det ikke alle kommunene som kan sies å ha lett tilgjengelig informasjon på sine hjemmesider. 19. desember kan vi for eksempel ikke finne noe om de ekstra utbetalingene verken på nettsida til Bergen, Trondheim, Tromsø eller Drammen kommune - for å nevne noen.

Her er hva et utvalg kommuner skriver, av de kommunene som faktisk har lagt ut informasjon på nettsidene sine:

  • Oslo: Oslo kommune vil sørge for at de sosialhjelpsmottakerne som skal ha denne tilleggsutbetalingen får den så raskt som mulig.
  • Stavanger: Nav jobber fortløpende med utbetalingene. Det er ikke nødvendig å søke om å få den ekstra julestønaden.
  • Bodø: Bevilget penger til ekstra sosialhjelp før Stortingets nasjonale beslutning - for å kunne rekke å foreta utbetalingene i tide. Det er de som har fått innvilget sosialhjelp i desember som vil få dette ekstra.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.