Skattemelding

Nav og skattemeldingen: Årsoppgaven kan skape forvirring

2,9 millioner fikk en ytelse fra Nav i 2021. Nå skaper noen ting ved årsoppgaven en del forvirring.

SJEKKE SKATTEMELDINGEN? Det er viktig å sjekke opplysningene i skattemeldingen mot årsoppgaven - og nesten 3 millioner har nå fått en årsoppgave fra Nav. Men mange kontakter Nav med spørsmål om hvor de kan finne årsoppgaven - eller de kjenner ikke igjen beskrivelsene av ytelsen de har fått. Foto: Kristin Sørdal
SJEKKE SKATTEMELDINGEN? Det er viktig å sjekke opplysningene i skattemeldingen mot årsoppgaven - og nesten 3 millioner har nå fått en årsoppgave fra Nav. Men mange kontakter Nav med spørsmål om hvor de kan finne årsoppgaven - eller de kjenner ikke igjen beskrivelsene av ytelsen de har fått. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du ennå ikke fått skattemelding? Da er du nok ikke alene: Skattemeldingen sendes ut i perioden 23. mars til 4. april - så det er fremdeles noen dager igjen før alle skal ha fått den. Men de som fikk den først, kan allerede ha fått eventuelle penger til gode inn på konto: Skatteoppgjøret startet nemlig 23. mars.

For å få eventuelle penger du har til gode på skatten, må du først levere skattemeldingen. Du kan velge å ikke aktivt levere skattemeldingen - men da vil du heller ikke kunne få tidlig utbetaling av skatt til gode.

Uansett er det viktig å sjekke at opplysningene i skattemeldingen stemmer - som blant annet innebærer å kontrollere beløpene i årsoppgaven mot det som står i skattemeldingen. Og for veldig mange betyr dette å kontrollere at opplysningene fra Nav stemmer:

2,9 millioner personer, som tilsvarer 54 prosent av den norske befolkningen, mottok en ytelse fra Nav minst én gang i løpet av 2021.

Og alle som har fått utbetalinger fra Nav i løpet av fjoråret, skal ha mottatt årsoppgave fra Nav.

Og nettopp årsoppgaven får Nav en del spørsmål om nå, i forbindelse med skattemeldingen.

Årsoppgaven fra Nav: - Skaper forvirring

Direktør for Nav Kontaktsenter, Jørn Torbergsen, bekrefter overfor Vi.no at det er en del som ringer dem når skattemeldingen sendes ut.

- Noen ringer med en gang de har fått skattemeldingen, mens andre tar kontakt når de skal levere skattemeldingen, forteller Torbergsen.

Han understreker at dersom man har fått en utbetaling av Nav året før, er det er viktig å sjekke om det som er oppgitt i skattemeldingen stemmer overens med årsoppgaven.

- De som tar kontakt med oss om årsoppgaven har gjerne spørsmål om hvor de kan finne den, om beløpene som er oppgitt i årsoppgaven, eller de ser at beskrivelsen på utbetalingen ikke stemmer overens med den ytelsen de har fått utbetalt, forteller Torbergsen.

Akkurat det siste punktet, om beskrivelsen på utbetalingen, er det mange som stusser på - og som de dermed kontakter Nav for å spørre om.

- Vi rapporterer utbetalinger og trekk etter skatteetatens metode for rapportering. Det betyr at noen ytelser rapporteres under samme beskrivelse. For eksempel rapporteres foreldrepenger, svangerskapspenger og pleiepenger til selvstendig næringsdrivende under samlebetegnelsen «Sykepenger». Det skaper gjerne litt forvirring, og dermed noen ekstra henvendelser, sier Torbergsen til Vi.no

På nettsidene til Nav er det en oversikt som forklarer hvilken beskrivelse på årsoppgaven som tilhører hvilken ytelse. Dette kan du også se her:

Nav-ytelser i årsoppgaven

Ytelse – beskrivelse Rapporteres med beskrivelse
Sykepenger, foreldrepenger, svangerskapspenger og pleiepenger til selvstendig næringsdrivendeSykepenger
Feriepenger av sykepenger til arbeidstakerSykepenger
Pleiepenger, omsorgspenger og opplæringspenger til arbeidstakerSykepenger
TiltakspengerTilleggsstønad
Lønnskompensasjon til arbeidstaker (Lønnskompensasjon til arbeidstaker ser du i skattemeldingen som lønn fra Nav)Annet
Kommunal tilleggspensjon (Oslo)Pensjon og livrente i arbeidsforhold
Pensjon fra Statens pensjonskassePensjon og livrente i arbeidsforhold

Ikke alt i årsoppgaven er skattepliktig

Årsoppgaven fra Nav inneholder alle rapporteringspliktige utbetalinger og trekk som Nav har rapportert til Skatteetaten for inntektsåret 2021.

Dersom du stusser på at det er opplysninger i årsoppgaven som du mener du ikke skal skatte av, er dette riktig: Nav har rapporteringsplikt selv om utbetalingen ikke er skattepliktig.

Unntaket der er kompensasjonstillegg AFP og utbetaling av yrkesskadeerstatning (menerstatning) - som altså ikke er rapporteringspliktige utbetalinger.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer

Sjekk at pensjon og uføretrygd stemmer

Dersom du mener opplysningene i årsoppgaven ikke stemmer med det du har fått utbetalt, må du kontakte Nav så snart som mulig.

For å kontrollere utbetalingene, kan du logge deg inn på Din pensjon på Nav for å sjekke beløpene som er utbetalt for pensjon og uføretrygd.

For øvrige utbetalinger kan du logge deg inn på Ditt Nav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.