Nav og AAP

Nav: Nye regler fra 1. juli

Nå endres reglene for arbeidsavklaringspenger (AAP).

NYE REGLER FOR ARBEIDSAVKLARINGSPENGER: De nye AAP-reglene gjelder fra 1. juli og omfatter blant annet at karensåret forsvinner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NYE REGLER FOR ARBEIDSAVKLARINGSPENGER: De nye AAP-reglene gjelder fra 1. juli og omfatter blant annet at karensåret forsvinner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det har vært mye snakk om endringer i reglene for arbeidsavklaringspenger (AAP) det siste året - og nå kommer endringene:

Nav melder at fra 1. juli 2022 gjelder nye regler for arbeidsavklaringspenger (AAP).

Det blir tre viktige endringer i reglene:

  • Personer som har siste dag på AAP mellom 30. juni og 30. oktober, får automatisk forlengelse til og med 31. oktober.
  • Karensåret mellom perioder med AAP fjernes.
  • Det er nye regler for hvem som kan få en unntaksperiode.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Nav: Dette er hensikten

- Hensikten med endringene i AAP-regelverket er å gi mottakere de beste forutsetningene for å komme tilbake i arbeid, gjennom avklaring av deres arbeidsevne og oppfølgingstiltak.

Det er et halvt år siden daværende arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik presenterte regjeringens planer om å endre AAP-regelverket, deriblant å fjerne karensåret.

Dette ble fulgt opp av regjeringen i revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram i mai:

- Regjeringen foreslår å avvikle karensperioden slik at personer som går ut maksimal stønadsperiode kan søke om ny periode med arbeidsavklaringspenger uten ventetid. Regjeringen foreslår også en ny unntaksbestemmelse som gir rett til forlenget periode med arbeidsavklaringspenger for mottakere som fortsatt har uavklart arbeidsevne, men som anses å være nær ved å søke arbeid, skriver Regjeringen i stortingsmeldingen til revidert nasjonalbudsjett.

- Nav: Ikke kontakt oss

Dersom du skulle lure på hvordan endringene påvirker deg og hvorvidt du må foreta deg noe i forhold til de nye reglene, er oppfordringen fra Nav å ikke ta kontakt:

- Personer som i dag mottar AAP, trenger ikke å ta kontakt med Nav når nytt regelverk trer i kraft. Nav forlenger AAP-perioden automatisk for personer som har siste dag på AAP mellom 30. juni og 30. oktober, skriver Nav, men understreker unntaket:

- Unntaket er mottakere som får arbeidsevnen avklart før 30. juni.

Nav påpeker at du fortsatt må gjennomføre aktivitetene du har avtalt med veilederen din, og at AAP-mottakere fremdeles kan ta kontakt i aktivitetsplanen dersom de har spørsmål om oppfølgingen.

Karensåret fjernes

Det har vært mye oppmerksomhet rundt karensregelen som ble innført av Høyre-regjeringen i 2018.

Karensregelen har handlet om at man kan motta AAP i maks tre år - og så har dette vært fulgt av et karensår hvor man altså ikke har hatt rett på AAP-stønad.

Nå fjernes karensåret fra 1. juli.

- Det betyr at mottakere som har uttømt AAP-perioden sin, både ordinær periode og unntaksperiode, ikke trenger å vente ett år før de kan søke om en ny AAP-periode, ifølge Nav.

Makstida består imidlertid: Maksimal ordinær varighet på AAP-ytelsen skal fremdeles være tre år, og unntaksperioden er avgrensa til inntil to år.

AAP-aksjonen er en av partene som har uttalt seg kritiske til makstida på tre år - og du kan lese mer om deres argumenter om makstid her.

Nye regler for unntaksperiode

Nav forteller om de nye reglene for å få innvilget unntaksperiode:

De nye reglene vil legge vekt på mottakerens muligheter for å øke arbeidsevnen framover i tid.

Unntaksperiode betyr at enkelte mottakere kan få forlenget AAP-perioden med inntil to år etter den ordinære perioden på tre år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.