Nav, SPK og AFP

Nav: Nå er etteroppgjøret i gang

Berørte pensjonister får beskjed utover høsten dersom de må betale tilbake eller om de har penger til gode.

PENGER FRA NAV? Både Nav og SPK er i gang med etteroppgjøret for AFP. Alle som er berørt og som må betale tilbake eller får penger igjen, får beskjed. I fjor var gjennomsnittlig krav til de som måtte betale tilbake penger til Nav på drøye 21 000 kroner. Gjennomsnittlig krav om tilbakebetaling til SPK var på drøye 24 000 kroner. Pensjonsselskapet tror ikke det blir store endringer for årets oppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PENGER FRA NAV? Både Nav og SPK er i gang med etteroppgjøret for AFP. Alle som er berørt og som må betale tilbake eller får penger igjen, får beskjed. I fjor var gjennomsnittlig krav til de som måtte betale tilbake penger til Nav på drøye 21 000 kroner. Gjennomsnittlig krav om tilbakebetaling til SPK var på drøye 24 000 kroner. Pensjonsselskapet tror ikke det blir store endringer for årets oppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. september startet Nav etteroppgjøret for AFP-pensjonister. Statens pensjonskasse (SPK) er også i gang med etteroppgjør.

Etteroppgjør for AFP - hva er det egentlig snakk om?

Hva du får i AFP, beregnes blant annet ut fra tidligere lønn og hva du eventuelt tjener i tillegg til AFP. Du må alltid melde ifra til pensjonsselskapet dersom inntekten din endrer seg i løpet av året - fordi det kan påvirke hva du skal ha utbetalt i AFP.

Hvert år, når skatteoppgjøret er klart, vil så pensjonsselskapet som utbetaler AFPen din, som Nav eller SPK, sjekke om du har fått riktig pensjon ut fra den inntekten du har oppgitt.

Dersom du har fått for mye eller for lite i pensjon, får du et etteroppgjør.

- I fjorårets etteroppgjør måtte 420 personer betale tilbake AFP. Det totale beløpet er på 8.933.502 kr. Gjennomsnittlig beløp var 21 270 kroner, forteller Lene Lied, fungerende avdelingsdirektør i Nav.

Hun forteller at årets tall ikke er klare før oppgjøret er ferdig - og jobben med det er pågående.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.