Nav, SPK og AFP

Nav: Nå er etteroppgjøret i gang

Berørte pensjonister får beskjed utover høsten dersom de må betale tilbake eller om de har penger til gode.

PENGER FRA NAV? Både Nav og SPK er i gang med etteroppgjøret for AFP. Alle som er berørt og som må betale tilbake eller får penger igjen, får beskjed. I fjor var gjennomsnittlig krav til de som måtte betale tilbake penger til Nav på drøye 21 000 kroner. Gjennomsnittlig krav om tilbakebetaling til SPK var på drøye 24 000 kroner. Pensjonsselskapet tror ikke det blir store endringer for årets oppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PENGER FRA NAV? Både Nav og SPK er i gang med etteroppgjøret for AFP. Alle som er berørt og som må betale tilbake eller får penger igjen, får beskjed. I fjor var gjennomsnittlig krav til de som måtte betale tilbake penger til Nav på drøye 21 000 kroner. Gjennomsnittlig krav om tilbakebetaling til SPK var på drøye 24 000 kroner. Pensjonsselskapet tror ikke det blir store endringer for årets oppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. september startet Nav etteroppgjøret for AFP-pensjonister. Statens pensjonskasse (SPK) er også i gang med etteroppgjør.

Etteroppgjør for AFP - hva er det egentlig snakk om?

Hva du får i AFP, beregnes blant annet ut fra tidligere lønn og hva du eventuelt tjener i tillegg til AFP. Du må alltid melde ifra til pensjonsselskapet dersom inntekten din endrer seg i løpet av året - fordi det kan påvirke hva du skal ha utbetalt i AFP.

Hvert år, når skatteoppgjøret er klart, vil så pensjonsselskapet som utbetaler AFPen din, som Nav eller SPK, sjekke om du har fått riktig pensjon ut fra den inntekten du har oppgitt.

Dersom du har fått for mye eller for lite i pensjon, får du et etteroppgjør.

- I fjorårets etteroppgjør måtte 420 personer betale tilbake AFP. Det totale beløpet er på 8.933.502 kr. Gjennomsnittlig beløp var 21 270 kroner, forteller Lene Lied, fungerende avdelingsdirektør i Nav.

Hun forteller at årets tall ikke er klare før oppgjøret er ferdig - og jobben med det er pågående.

Christin Dammen i SPK forteller at de begynte behandlingen av AFP etteroppgjør i april, og vil behandle saker fortløpende fram til nyttår. Hovedandelen gjenstår fremdeles.

I fjor fikk 1331 medlemmer av 10 483 faktisk et etteroppgjør fra SPK. I underkant av halvparten fikk krav om tilbakebetaling, på gjennomsnittlig 24 647 kroner per person. De som fikk utbetalt en etterbetaling, fikk i gjennomsnitt 26 370 kroner.

- Tallene for årets oppgjør er ikke klare, men vi forventer ikke store endringer for 2021, sier Dammen.

Nav: - Alle skal ha fått brev

- Nav startet AFP-etteroppgjøret 1. september ved å sammenlikne inntekten som ble lagt til grunn for reduksjon av pensjonistens løpende AFP gjennom 2021, med pensjonsgivende inntekt fastsatt av Skatteetaten i skatteoppgjøret, forteller Lied.

Hun understreker at Nav kun behandler AFP for medlemmer av Statens pensjonskasse som er i alderen 62 år til og med året de fyller 64 år. Når disse fyller 65, overtar SPK etteroppgjøret.

- Alle av disse som har fått fastsatt skatteoppgjør for 2021 skal nå ha fått brev om resultatet av denne beregningen. En gruppe på rundt 300 personer har ikke ennå fått fastsatt skatteoppgjøret. Disse vil få brev om AFP-etteroppgjør når skatteoppgjøret deres er fastsatt.

De aller fleste fikk skatteoppgjøret sitt fra Skatteetaten før sommerferien, men det kan ennå være noen som ikke har fått det. De som har levert skattemeldingen på papir og de som har fått etterbetalinger fra Nav eller pensjonsselskaper, er blant de som får skatteoppgjøret seinere, utover høsten.

Lied understreker at alle som mottar AFP som saksbehandles av Nav får tilsendt brev med informasjon om resultatet av etteroppgjøret.

- I den pågående fasen av etteroppgjøret får pensjonistene mulighet til å sende inn dokumentasjon hvis de mener at noen av inntektene stammer fra arbeid eller virksomhet før uttak av AFP. Disse skal i så fall ikke gi reduksjon av AFP, og disse pensjonistene vil da kunne få redusert beløpet som skal betales tilbake, og/eller få økt etterbetaling, forteller Lied.

Hun påpeker at det er viktig at alle som mottar brev om AFP-etteroppgjør leser dette nøye og sender inn dokumentasjon hvis de mener de har hatt inntekter som ikke skal gi reduksjon av AFP.

- Dette gjelder også de som har fått vedtak om etterbetaling og de som får vedtak om at AFP ikke endres i denne første runden av etteroppgjøret.

Nav vil behandle innsendt dokumentasjon fortløpende.

- For en del er etteroppgjøret allerede ferdig. Vi regner med at de aller fleste vil ha fått fastsatt det endelige resultatet om to til tre måneder.

SPK: Kun de som får et etteroppgjør som blir kontaktet

SPK forteller at de kun sender ut brev til de som er berørt av et etteroppgjør.

- Fra og med 2020 får vi detaljerte skatteopplysninger direkte fra Skatteetaten. Derfor sender vi ikke ut brev dersom utregningen viser at det ikke vil bli noen endring i pensjonen, sier Dammen.

Dersom det viser seg at den faktiske inntekten din – etter at du gikk av med pensjon – avviker med mer enn 15 000 kroner fra inntekten pensjonen er basert på, beregnes pensjonen på nytt for året. Da får du enten etterbetalt pensjon, eller du må tilbakebetale dersom du har fått for mye utbetalt pensjon. De som får et krav eller en etterbetaling mottar et brev - altså et vedtak.

Og her skal du passe på, selv om du i prinsippet er klarert i forhold til etterbetaling:

- De som har en differanse mellom 1-15 000 får en mail hvor det informeres om at dersom noe av inntekten er opptjent før de gikk av med pensjon, kan de sende inn dokumentasjon på dette, og potensielt kan de da få en etterbetaling, sier Dammen.

Dersom du mener beregningene er feil, er det en ankefrist på seks uker.

- Men vi har ikke noen frist på innsending av ny dokumentasjon, dersom dette påvirker saken vil vi endre etteroppgjøret, det samme gjelder dersom skatteoppgjøret for det aktuelle året blir endret.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Sjekk med pensjonsleverandøren om du lurer

Som Lied nevner ovenfor: Det er Nav som behandler AFP-etteroppgjør for medlemmer av Statens pensjonskasse og Pensjonsordningen for apotekvirksomhet fra de fyller 62 år til og med året de fyller 64 år.

Så overtar SPK etteroppgjøret for disse gruppene fra det året de fyller 65 og til de slutter med AFP ved 67 år.

Ved utgangen av 2021 var det rundt 29 000 personer som mottok AFP i offentlig sektor - og Nav administrer AFP for rundt en femtedel av disse.

- I år behandler Nav etteroppgjør for i underkant av 5000 AFP-mottakere, forteller Lied.

AFP i kommunal sektor administreres av noen forskjellige tjenestepensjonsleverandører, blant andre KLP - og der er ikke Nav med i bildet overhodet.

Lied gjør oppmerksom på at ulike tjenestepensjonsleverandører kan ha andre praksiser enn Nav for når de gjør etteroppgjør, hvordan det gjøres, og hva slags informasjon som gis til pensjonistene.


Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.