Pensjon og AFP

Nav: - Husk å sjekke at opplysningene stemmer

Nav oppfordrer til å sjekke at opplysningene i brev fra dem om etteroppgjør for avtalefestet pensjon (AFP) stemmer.

FÅR DU PENGER IGJEN? Noen får etterbetalt mer penger - mens andre må betale tilbake. Hvordan dette slår ut for deg, vil avsløres i etteroppgjøret for AFP. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FÅR DU PENGER IGJEN? Noen får etterbetalt mer penger - mens andre må betale tilbake. Hvordan dette slår ut for deg, vil avsløres i etteroppgjøret for AFP. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Avtalefestet pensjon (AFP) er en rettighet du kan ha både med privat og offentlig tjenestepensjon. Privat AFP administreres av Fellesordningen for AFP - men beregnes og utbetales av Nav. AFP i offentlig sektor kan utbetales av både Nav og pensjonskassene, avhengig av hvilken pensjonskasse det er snakk om - og alderen din.

Nå skriver Nav i en nyhetsmelding at de som har fått brev om etteroppgjør for AFP må huske å sjekke at opplysningene i brevet stemmer.

- Du må også undersøke om du skal sende dokumentasjon til Nav, skriver de.

I tillegg minner de om dette:

Har du fått feriepenger eller annen lønn etter at du startet uttak av AFP? Da må arbeidsgiveren din bekrefte at utbetalingen gjelder opptjening før du startet uttak av AFP.

Hva skjer i etteroppgjøret?

Både Nav og SPK og de andre pensjonskassene som har med AFP å gjøre, tar etteroppgjør.

Da sjekker de om du har tjent mer eller mindre enn inntekten du hadde oppgitt som forventet inntekt. Etteroppgjøret nå handler om inntektsåret 2022.

Etteroppgjøret kan gjøre at du får etterbetalt AFP eller må betale tilbake AFP. De siste åra har gjennomsnittlig etterbetaling eller krav om tilbakebetaling vært på fra rundt 21 000 til 26 000.

Er du berørt og må betale tilbake eller får penger igjen, får du beskjed. Alle som får AFP som behandles av Nav, får tilsendt brev med informasjon om resultatet av etteroppgjøret - uansett.

Meld ifra om endring i inntekt!

Hva du får i AFP, beregnes blant annet ut fra tidligere lønn og hva du eventuelt tjener i tillegg til AFP. Du må alltid melde ifra til pensjonsselskapet dersom inntekten din endrer seg i løpet av året - fordi det kan påvirke hva du skal ha utbetalt i AFP. Men sjekk dette med pensjonsselskapet, oppfordrer Nav.

Etteroppgjøret kan starte først når skatteoppgjøret ditt er klart. Venter du fremdeles på skatteoppgjøret, kan du altså ikke forvente å få etteroppgjøret før seinere.

Per juni 2023 var det 118 900 personer som mottok avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. Nav melder om at det aldri før har vært flere nye mottakere, enn i første halvår 2023.

Statens pensjonskasse (SPK) melder imidlertid om en motsatt trend: De erfarer at det blir stadig færre nye mottakere av AFP.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.