Pensjon

Nav: Flere tar AFP - og tallet vil øke

På ett år har antallet AFP-mottakere i privat sektor økt med drøye 9 prosent - og ifølge Nav vil det øke enda mer i åra framover. Én gruppe skiller seg ut i statistikken.

AFP OG ALDERSPENSJON: AFP i privat sektor må tas ut samtidig med alderspensjon fra folketrygden - men du må likevel ikke ta ut Nav-pensjonen selv om du vil starte uttak av AFP. Dette kan du lese mer om nedenfor. Det er et økende antall som tar ut privat AFP - og ifølge Nav vil tallet øke i årene fremover. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AFP OG ALDERSPENSJON: AFP i privat sektor må tas ut samtidig med alderspensjon fra folketrygden - men du må likevel ikke ta ut Nav-pensjonen selv om du vil starte uttak av AFP. Dette kan du lese mer om nedenfor. Det er et økende antall som tar ut privat AFP - og ifølge Nav vil tallet øke i årene fremover. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

AFP står for «avtalefestet pensjon» og er et tillegg til alderspensjonen du får fra folketrygden. Det er stor forskjell på AFP i offentlig sektor og AFP i privat sektor - og det er tallene for privat sektor som vi omtaler her. Du kan lese mer om forskjellene lenger nede i artikkelen - men først og fremst er det viktig å vite at det ikke er alle som har rett på AFP: Det krever at dette er nedfelt i en tariffavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Ifølge Fellesordningen for AFP, som administrerer AFP i privat sektor, omfatter ordningen et stort antall nordmenn:

840 000 nordmenn er omfattet av privat AFP - og 11 200 foretak er tilsluttet fellesordningen.

Nå avslører ferske tall fra Nav at det har vært en stor økning i antallet som mottar AFP i privat sektor:

  • Per september 2022 var det 111 400 personer som mottok AFP
  • På samme tidspunkt i 2021 var det 102 200 mottakere
  • Det er en økning på 9,1 prosent sammenliknet med samme tidspunkt i fjor

Hvem er den «typiske» AFP-mottakeren?

Privat AFP er et livsvarig tillegg til alderspensjonen fra Nav og tjenestepensjonen. Du kan også jobbe i tillegg til å ta ut AFP.

Dette er i stor kontrast til offentlig AFP som per i dag er en førtidspensjonsordning som ikke kan kombineres med andre ytelser som alderspensjon, uføretrygd, gjenlevendepensjon eller AAP.

Ifølge de ferske Nav-tallene er det spesielt en gruppe som peker seg ut som den største, når det kommer til hvem som mottar AFP (i privat sektor):

  • 72,7 prosent var menn (per september 2022)
  • 27,3 prosent av mottakerne var kvinner
DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Nav: Forventer at antallet vil øke

De fleste som velger å ta ut AFP, starter uttak ved 62 år, som er da man først kan starte uttak. Privat AFP forutsetter nemlig at du samtidig starter uttak av alderspensjon fra folketrygden.

- De fleste av de nye mottakerne velger å ta ut AFP ved 62 år, hele 85,2 prosent. Det er få personer som tar ut AFP ved 67 år eller seinere – kun 3,0 prosent av alle nye mottakere i samme periode, forteller Nav, og legger til:

- I en del år framover ventes det høyere antall personer som kommer inn i AFP-ordningen enn antallet som går ut – slik at antallet mottakere vil fortsette å øke.

For den interesserte leser kan vi også nevne at det er mulig å starte uttak av alderspensjon fra Nav, med hensikt å ta ut AFP, men uten å egentlig ta ut pensjonen fra folketrygden.

Dette gjør du ved å søke om samtidig oppstart av alderspensjon og AFP hos Nav - for så straks å sette Nav-pensjonen på pause, allerede før første utbetaling. Slik er det altså mulig å ta ut AFP selv om du i praksis ikke tar av pensjonsbeholdningen din i folketrygden. Uttakstidspunkt for privat AFP er såkalt «nøytralt», slik at du ikke må ta den ut fra 62, som noen kan tro.

Det er imidlertid viktig å ha i mente at privat AFP er en «pengebeholdning» som du sprer ut over flere år ved tidlig uttak, akkurat som for alderspensjonen fra Nav.

Dette får du i AFP

Hvor mye du får i AFP avhenger av hvor mye pensjonsgivende inntekt du har hatt fra du var 13 til 61 år. Det er Nav Pensjon som beregner og utbetaler AFP-ytelsen - og du kan beregne hva du eventuelt kan få ved hjelp av Navs pensjonskalkulator (du må logge inn på Din pensjon hos Nav.no.

Men hva er en «typisk» utbetaling for AFP, lurer du kanskje?

Gjennomsnittlig årlig ytelse var 68 400 kroner i 2021, ifølge Nav.

Det er 1,3 prosent høyere enn i 2020, hvor gjennomsnittlig ytelse var 67 500 kroner. I samme periode steg konsumprisindeksen (KPI) med 3,5 prosent - som betyr at det var en lavere vekst for ytelsen enn prisstigningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.