Pensjon

Nav: Flere tar AFP - og tallet vil øke

På ett år har antallet AFP-mottakere i privat sektor økt med drøye 9 prosent - og ifølge Nav vil det øke enda mer i åra framover. Én gruppe skiller seg ut i statistikken.

AFP OG ALDERSPENSJON: AFP i privat sektor må tas ut samtidig med alderspensjon fra folketrygden - men du må likevel ikke ta ut Nav-pensjonen selv om du vil starte uttak av AFP. Dette kan du lese mer om nedenfor. Det er et økende antall som tar ut privat AFP - og ifølge Nav vil tallet øke i årene fremover. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AFP OG ALDERSPENSJON: AFP i privat sektor må tas ut samtidig med alderspensjon fra folketrygden - men du må likevel ikke ta ut Nav-pensjonen selv om du vil starte uttak av AFP. Dette kan du lese mer om nedenfor. Det er et økende antall som tar ut privat AFP - og ifølge Nav vil tallet øke i årene fremover. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

AFP står for «avtalefestet pensjon» og er et tillegg til alderspensjonen du får fra folketrygden. Det er stor forskjell på AFP i offentlig sektor og AFP i privat sektor - og det er tallene for privat sektor som vi omtaler her. Du kan lese mer om forskjellene lenger nede i artikkelen - men først og fremst er det viktig å vite at det ikke er alle som har rett på AFP: Det krever at dette er nedfelt i en tariffavtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Ifølge Fellesordningen for AFP, som administrerer AFP i privat sektor, omfatter ordningen et stort antall nordmenn:

840 000 nordmenn er omfattet av privat AFP - og 11 200 foretak er tilsluttet fellesordningen.

Nå avslører ferske tall fra Nav at det har vært en stor økning i antallet som mottar AFP i privat sektor:

  • Per september 2022 var det 111 400 personer som mottok AFP
  • På samme tidspunkt i 2021 var det 102 200 mottakere
  • Det er en økning på 9,1 prosent sammenliknet med samme tidspunkt i fjor

Hvem er den «typiske» AFP-mottakeren?

Privat AFP er et livsvarig tillegg til alderspensjonen fra Nav og tjenestepensjonen. Du kan også jobbe i tillegg til å ta ut AFP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.