Nav: - Det kommer sannsynligvis forslag om endringer i ytelser

Nav venter mer debatt om arbeidslinja, «pisk versus gulrot» og størrelsen på trygdeytelsene i årene fremover, i takt med med at utfordringene med å sikre velferdsstatens bærekraft og å mobilisere arbeidskraft øker over tid.

PENGER FRA NAV: Nav tror vi vil få mer diskusjoner om størrelsen på ytelsene fremover - også opp mot den politiske tanken om «arbeidslinja». Foto: Gorm Kallestad / NTB
PENGER FRA NAV: Nav tror vi vil få mer diskusjoner om størrelsen på ytelsene fremover - også opp mot den politiske tanken om «arbeidslinja». Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nav har nylig presentert en «omverdensanalyse» der de tar for seg de viktigste samfunnstrendene som kan påvirke Nav fram mot 2035 og hvilke konsekvenser trendene kan få. Rapporten skal brukes i planleggingen av Navs prioriteringer i årene fremover.

Aldring av befolkningen, effektivisering av offentlig sektor, omstilling i arbeidsmarkedet og sterk vekst i mottakere av hjelpemidler og alderspensjon er noen av områdene som Nav sier vil komme til å påvirke oss fremover.

Et av punktene som arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte trekker frem, er risikoen for større inntektsforskjeller.

Nav påpeker at det er stor usikkerhet om levekårsutviklingen framover, ettersom den avhenger av den økonomiske veksten, utviklingen på arbeidsmarkedet, framtidig regulering av trygdeytelser, og nivået på innvandringen.

– Hvis det blir større forskjeller i inntekt og lav generell inntektsvekst, eventuelt i kombinasjon med fortsatt prisvekst og høyt rentenivå, kan det føre til at flere får behov for økonomisk sosialhjelp og andre sosiale tjenester fra Nav, sier Holte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.