Strømpriser 2021

Nav ber strømselskapene ordne utfordringer med strømregningene

Nav-direktøren oppfordrer til betalingsavtaler.

BER STRØMSELSKAPENE TILRETTELEGGE: Nav-direktøren ber strømselskapene legge til rette for nedbetalingsordninger. Foto: Kristin Sørdal
BER STRØMSELSKAPENE TILRETTELEGGE: Nav-direktøren ber strømselskapene legge til rette for nedbetalingsordninger. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er veldig høy strømpris om dagen: Strømprisene i tredje kvartal var over dobbelt så høye sammenliknet med gjennomsnittet for denne perioden de siste fem åra.

På tross av at Statnett har redusert nettleien noe, er de høye strømprisene en utfordring for mange.

Ifølge en uhøytidelig avstemming på Vi.no, sier 94 prosent av Vi.no-lesere som svarte at de er bekymret for strømprisene i vinter.

Nå har Nav-direktør Hans Christian Holte bedt kraftselskapene om et møte for å snakke om strømregningene.

Ifølge NRK, vil han be strømleverandørene tilby nedbetalingsavtaler til kunder som har utfordringer med å betale strømregninga.

Dette er noe strømselskapene tidligere har presentert som en løsning i en tidligere artikkel om hvordan du kan få hjelp til strømregninga, på Vi.no.

Der sier strømselskapene det samme som Nav-sjefen nå uttaler:

Det er viktig at kundene selv kontakter strømselskapet sitt for å avtale en nedbetalingsløsning.

Her kan du få hjelp til strømregninga

Både Nav, Husbanken og strømselskapene har ordninger som kan hjelpe deg dersom du mangler penger til å betale strømregningen.

Nav: Strøm regnes som en del av livsoppholdet, som man kan få støtte til gjennom økonomisk stønad hos Nav.

- Den som ikke har tilstrekkelig med midler til å sørge for sitt eget livsopphold kan søke om økonomisk stønad etter sosialtjenesteloven til dette, har Jan Erik Grundtjernlien, direktør i arbeids- og tjenesteavdelingen i Nav, tidligere uttalt til Vi.no

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Husbanken: Det kan hende du kan få hjelp til å dekke strømregninga gjennom bostøtteordningen i Husbanken.

Dette vil imidlertid kun gjelde deg som har rett på økonomisk hjelp gjennom bostøtte - og dette vil avhenge av hvilken inntekt du har, sivilstatus og flere andre ting.

Strømselskapene: Det er strømselskapene som fakturerer både strøm og nettleie - og det er dermed dit du må henvende deg dersom du får problemer med å betale strømregninga.

Alle strømselskapene Vi.no var i kontakt med i slutten av september, bekrefter at de har løsninger for kunder med betalingsvansker. Dette kan være å utsette betalingen eller å dele opp regningen.

Hva vil kutt i elavgiften ha å si?

Regjeringen foreslår i sitt tillegg til statsbudsjett for 2022, å redusere elavgiften som et tiltak mot de høye strømprisene.

Forslaget er å kutte elavgiften med cirka 48 prosent i vintermånedene, fra januar til mars. Resten av året kutter de med cirka 9 prosent.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB har forklart hva dette vil bety for strømkundene i kroner og øre:

- I praksis betyr det 10 øre lavere avgift per kilowattime i januar, februar og mars. Det kan bety 500-1000 kr i spart strømutgifter i løpet av året - noe som ikke utgjør mye nå som strømmen er skyhøy og mange får flerdoblet strømregninga si, sier Sandmæl.

Hun oppfordrer til å passe på at du ikke betaler mer i strøm enn nødvendig.

- Og bruk minst mulig strøm i de dyreste timene på døgnet som gjerne er mellom 07:00-10:00 om morgenen og mellom 16:00-19:00 om ettermiddagen. Vær også oppmerksom på hvilken strømleverandør og hvilke tjenester du betaler for. Alle strømleverandører har en månedspris som varierer kraftig, noen tilbyr produkter du kanskje har sagt ja til som du ikke trenger.

Hun påpeker også at det kan være lurt å sjekke hva avtalen din egentlig er - for har du falt for et lokketilbud er kanskje prisen satt opp siden du takket ja.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.