Ufør

Nav: Avslører når flest blir uføre - og hvor

Tenker du at uførhet aldri vil ramme deg? Statistisk sett er sjansen ganske stor - og den øker med alderen.

UFØRETRYGD FRA NAV: Mens 45-49-åringene ligger eksakt på landsgjennomsnittet for andel uføre i befolkningen, 10,4 prosent, øker det jevnt fra passerte 50 år. 1 av 4 av 60-64-åringene er uføre, og fra 65 til 67 er nesten 30 prosent uføre. Og ja, det er også store forskjeller på uføreandelen i fylkene og kommunene - som du kan lese lenger nede i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal
UFØRETRYGD FRA NAV: Mens 45-49-åringene ligger eksakt på landsgjennomsnittet for andel uføre i befolkningen, 10,4 prosent, øker det jevnt fra passerte 50 år. 1 av 4 av 60-64-åringene er uføre, og fra 65 til 67 er nesten 30 prosent uføre. Og ja, det er også store forskjeller på uføreandelen i fylkene og kommunene - som du kan lese lenger nede i artikkelen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mange grunner til at man kan bli ufør, som sykdom, ulykker og slitasjeskader. De vanligste grunnene til uførhet blant norske arbeidstakere er psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser.

Tenker du at det aldri vil hende deg?

Statistisk sett er uførhet en virkelighet som rammer mange. Navs ferske statistikk for august 2022 avslører hvilke aldersgrupper som rammes mest av uførhet - og hvor de uføre bor.

Men for å ta de store linjene først:

362 000 personer mottok uføretrygd i august 2022, det er 10,4 prosent av den totale befolkningen i alderen 18-67 år.

Nav har tidligere varslet at dette antas å øke: De forventer at det ved utgangen av 2022 vil være 367 500 uføretrygdede - og at dette vil øke til 378 500 i 2023.

Uførhet er noe som rammer flest kvinner - men blant de kvinnelige uføre er det flest som har en gradert uføretrygd. Menn er oftere 100 prosent ufør.

Og så, til den statistiske sannsynligheten for å bli ufør, ut fra alder:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.