Pensjon, uføretrygd, AAP, sykepenger og feriepenger

Nav: Alt om utbetalingene i mai

Når er det utbetaling av pensjon i mai? Når kommer feriepengene? Og hva med etterbetalingen fra trygdeoppgjøret?

UTBETALING FRA NAV: Mai er tid for utbetaling av feriepenger fra Nav for de som har det - og det er tidligere utbetaling av pensjoner og andre ytelser. Men selv om ekstrapenger fra trygdeoppgjøret og nye satser etter det nye grunnbeløpet(G) blir regulert fra 1. mai, kommer dette imidlertid ikke til utbetaling før i juni. Foto: NTB
UTBETALING FRA NAV: Mai er tid for utbetaling av feriepenger fra Nav for de som har det - og det er tidligere utbetaling av pensjoner og andre ytelser. Men selv om ekstrapenger fra trygdeoppgjøret og nye satser etter det nye grunnbeløpet(G) blir regulert fra 1. mai, kommer dette imidlertid ikke til utbetaling før i juni. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mai er tid for utbetaling av feriepenger fra Nav - men også endrede datoer for Nav-utbetalinger på grunn av helligdager. Og: Det er tid for trygdeoppgjør.

Vi forteller deg alt du bør vite om det som teller mest for de fleste:

Når kommer utbetalingen fra Nav?

Når kommer feriepengene?

Først og fremst er det viktig å huske at noen ytelser fra Nav gir rett på feriepenger - mens andre ikke. Alderspensjonister, uføre og AAP-mottakere er av de som ikke tjener opp feriepenger på ytelsene fra Nav.

Du kan ha rett på ferietillegg for dagpenger - kravet er at du skal ha mottatt dagpenger i 8 uker eller mer i 2022. For øvrig lister Nav opp disse gruppene som de som har rett til feriepenger:

  • Arbeidstakere
  • Vernepliktige
  • Sjømenn
  • Fiskere som lignes som arbeidstakere

Feriepenger opptjent i 2022 blir utbetalt innen utgangen av mai 2023, ifølge Nav.

Men for deg på dagpenger og med rett på ferietillegg, kommer feriepengene først innen utgangen av juni. Det samme gjelder hvis du har mottatt sykepenger med grunnlag i dagpenger.

Husk også: Dersom du har rett på feriepenger av din ytelse fra Nav, trekkes det ikke skatt. Men dersom du har bedt om et frivillig skattetrekk, vil dette trekkes også fra feriepengene.

Når er det utbetaling i mai?

Vanligvis utbetales pensjon og trygd fra Nav rundt den 20. i hver måned. Men på grunn av helligdager i mai, er utbetalingsdatoene fra Nav endret for flere av Nav-ytelsene:

I stedet for 20. mai, som er lørdagen etter ei uke med både 17. mai (onsdag) og Kristi himmelfartsdag (18. mai) - kommer noen av Nav-ytelsene til utbetaling tirsdag 16. mai.

Uføretrygd og alderspensjon er to av ytelsene som kommer tidligere i mai enn en vanlig måned. For AAP er det imidlertid andre regler som spiller inn.

Husk også dette: Utbetalingsdatoen er dagen Nav garanterer at pengene skal være på kontoen din. Nav overfører pengene til bankene noen dager før - og derfor kan det hende du får utbetalingen på konto før den offisielle datoen.

Alle disse ytelsene kommer til utbetaling 16. mai 2023:

  • Alderspensjon
  • Uføretrygd
  • Avtalefestet pensjon (AFP)
  • Krigspensjon
  • Etterlattepensjon (gjenlevendepensjon)/Overgangsstønad til gjenlevende

Trygdeoppgjøret

Det er mange som venter i spenning på trygdeoppgjøret.

Trygdeoppgjøret styrer hvordan grunnbeløpet i folketrygden og en rekke pensjoner blir regulert. Grunnbeløpet i folketrygden, også kjent som G, brukes til å beregne og regulere både pensjoner og trygdeytelser.

Lønnsoppgjøret påvirker økningene av pensjon og trygd, som du kan lese her - og det siste nå er at statsminister Støre har uttalt at han lover stor vekst i det kommende trygdeoppgjøret.

– Vi regulerer pensjonene til våre eldste som gjør at vi seinere i mai – og merk dere dette – vil se den største veksten vi har opplevd i noe trygdeoppgjør, uttalte Støre under årets 1. mai-tale, ifølge NTB.

Trygdeoppgjøret omhandler inntekten til over 870 000 alderspensjonister, 320 000 uføre og en rekke andre grupper. Det gjennomføres i siste halvdel av mai.

Ny sats i trygdeoppgjøret vil gjelde fra 1. mai 2023 – men pengene, altså etterbetalingen fra og med 1. mai, kommer først på juni-utbetalingen.

Utbetalingsdato for alderspensjon og uføretrygd fra Nav er 20. juni. Da kommer også etterbetalingen for etterslepet for 2022, som Pensjonistforbundet har anslått tilsvarer rundt 5500 kroner per pensjonist.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.