AAP og karens

Nav: Alle må søke igjen nå

Karensperioden for AAP-mottakere er midlertidig opphevet - men du må selv passe på å søke. Søker du for seint, kan du gå glipp av utbetaling for en hel måned - eller mer.

ARBEIDSAVKLARINGSPENGER FRA NAV? Er du i karens, kan du likevel få AAP nå. Karensregelen er opphevet for perioden 1. februar til til 30. juni. Men du må selv søke - og det må du gjøre før 1. mars om du ikke vil gå glipp av penger. Foto: NTB
ARBEIDSAVKLARINGSPENGER FRA NAV? Er du i karens, kan du likevel få AAP nå. Karensregelen er opphevet for perioden 1. februar til til 30. juni. Men du må selv søke - og det må du gjøre før 1. mars om du ikke vil gå glipp av penger. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Arbeidsavklaringspenger (AAP) skal sikre deg inntekt i perioder du, på grunn av sykdom eller skade, har behov for hjelp fra Nav. Men alle som har stått på AAP-stønad en viss periode, må forholde seg til «karens».

Som hovedregel kan du få AAP i inntil tre år, og dersom du har mottatt AAP ut maksimal periode, må du vente i 52 uker før du kan få en ny periode med AAP. Denne pausen i stønadsutbetaling fra Nav kalles «karens».

Selv om regjeringen ved arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik nylig gikk ut og sa de ønsker å endre karens-regelen, må du fremdeles forholde deg til den, inntil videre.

Men, en midlertidig oppheving av karensregelen gjør at dersom du står på AAP nå - og nylig har gått ut i karens eller skal i karens - så må du selv søke om forlengelse.

Og du må søke nå:

Søker du etter 1. mars, går du glipp av penger.

- Du må søke!

På grunn av koronapandemien har karensregelen for AAP-støtte blitt midlertidig opphevet i flere omganger.

Noen av forlengelsene har blitt gjort automatisk - slik at stønadsmottakerne har fått forlenget perioden og fått penger uten at de selv har måttet foreta seg noe.

Men for noen av periodene med midlertidig oppheving, har AAP-mottakeren selv måttet søke.

Og det er det som skjer nå, for alle som nå har gått ut i karens eller som er på vei til det.

Nav opplyser at karensregelen er midlertidig opphevet fra 1. februar til 30. juni 2022.

Det betyr at alle som egentlig skulle gått ut i karens i denne perioden, nå kan søke om AAP - selv om de egentlig er ute i en karensperiode.

- Det vil si at du kan ha rett til en ny periode med AAP uten å vente 52 uker fra du har brukt opp makstida din, ifølge Nav.

Du kan gå glipp av en hel månedsutbetaling

Men pass på:

Ifølge Nav, må du selv søke for å få saken din vurdert.

Og søker du etter 1. mars, vil du tidligst ha rett til AAP fra den dagen du søker.

Hvis du søker før - og seinest - 1. mars 2022, vil Nav vurdere om du har rett til AAP fra og med 1. februar.

Med andre ord: Er du for seint ute med søknaden din, kan du risikere å gå glipp av utbetaling for hele februar - en hel måned.

– Denne ordningen gjelder de som ville vært i karens i perioden 1. februar til 30. juni 2022. Disse kan allerede nå få innvilget ny periode på arbeidsavklaringspenger, dersom øvrige vilkår er oppfylt, sier Eve Vangsnes Bergli, ytelsesdirektør i Nav, i en pressemelding.

Du skal bruke den ordinære AAP-søknaden - og saken din vil behandles på vanlig måte.

Nav opplyser at antall søknader kan føre til endring i saksbehandlingstid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.