Nav: 557 personer anmeldt for bedrageri av til sammen 97 millioner kroner

Stadig flere blir anmeldt for trygdesvik, ifølge en fersk rapport fra Nav. Gjennomsnittlig anmeldt beløp er 176 770 kroner - og de 12 største sakene var på over 400 000 kroner.

TRYGDESVINDEL: De fleste sakene og de største beløpene om trygdesvindel i 2022, handlet om dagpenger. Og Viken utmerker seg med desidert flest anmeldte saker og største svikbeløp. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TRYGDESVINDEL: De fleste sakene og de største beløpene om trygdesvindel i 2022, handlet om dagpenger. Og Viken utmerker seg med desidert flest anmeldte saker og største svikbeløp. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2022 ble 557 personer anmeldt for bedrageri av til sammen 97 millioner kroner. Disse er anmeldt for totalt 780 straffbare forhold. En person kan være anmeldt for både bedrageri og uriktig forklaring.

Dette forteller Nav i den ferske rapporten om trygdesvik i 2022.

Det har vært en økning på 45 anmeldte personer og 14 millioner kroner i anmeldt beløp sammenlignet med 2021.

Trygdesvindel knyttet til arbeid topper statistikken - men Nav forteller også at det er avslørt og gjort anmeldelser i saker om arbeidsavklaringspenger (AAP), foreldrepenger og sykepenger.

Trygdesvindel knyttet til arbeid

I 2022 anmeldte Nav 514 personer for å ha unnlatt å informere om at de har arbeid og inntekt.

- De har ikke hatt rett på stønad, eller de har fått for mye utbetalt i stønad. Dette utgjør til sammen 88 millioner kroner, forteller Nav.

De aller fleste sakene som er anmeldt, handler om dagpenger, der det er 497 som er anmeldt for bedrageri. Ifølge Nav, kan samme person være anmeldt for bedrageri av flere ytelser samtidig - som eksempelvis både sykepenger og uføretrygd. Men ifølge Nav-statistikken for 2022 er det registrert null - altså ingen - anmeldte saker innenfor uføretrygd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.