Nav: 557 personer anmeldt for bedrageri av til sammen 97 millioner kroner

Stadig flere blir anmeldt for trygdesvik, ifølge en fersk rapport fra Nav. Gjennomsnittlig anmeldt beløp er 176 770 kroner - og de 12 største sakene var på over 400 000 kroner.

TRYGDESVINDEL: De fleste sakene og de største beløpene om trygdesvindel i 2022, handlet om dagpenger. Og Viken utmerker seg med desidert flest anmeldte saker og største svikbeløp. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TRYGDESVINDEL: De fleste sakene og de største beløpene om trygdesvindel i 2022, handlet om dagpenger. Og Viken utmerker seg med desidert flest anmeldte saker og største svikbeløp. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2022 ble 557 personer anmeldt for bedrageri av til sammen 97 millioner kroner. Disse er anmeldt for totalt 780 straffbare forhold. En person kan være anmeldt for både bedrageri og uriktig forklaring.

Dette forteller Nav i den ferske rapporten om trygdesvik i 2022.

Det har vært en økning på 45 anmeldte personer og 14 millioner kroner i anmeldt beløp sammenlignet med 2021.

Trygdesvindel knyttet til arbeid topper statistikken - men Nav forteller også at det er avslørt og gjort anmeldelser i saker om arbeidsavklaringspenger (AAP), foreldrepenger og sykepenger.

Trygdesvindel knyttet til arbeid

I 2022 anmeldte Nav 514 personer for å ha unnlatt å informere om at de har arbeid og inntekt.

- De har ikke hatt rett på stønad, eller de har fått for mye utbetalt i stønad. Dette utgjør til sammen 88 millioner kroner, forteller Nav.

De aller fleste sakene som er anmeldt, handler om dagpenger, der det er 497 som er anmeldt for bedrageri. Ifølge Nav, kan samme person være anmeldt for bedrageri av flere ytelser samtidig - som eksempelvis både sykepenger og uføretrygd. Men ifølge Nav-statistikken for 2022 er det registrert null - altså ingen - anmeldte saker innenfor uføretrygd.

Ifølge Nav, dreier den største enkeltsaken innenfor trygdesvindel knyttet til arbeid seg om et beløp på i overkant av 740 000 kroner:

- I denne saken har personen hatt inntekt, og betalt skatt av inntekten, men ikke oppgitt riktig antall timer vedkommende har jobbet til Nav.

Nav påpeker at antall anmeldelser i 2020 og 2021 var påvirket av redusert kontrollkapasitet på grunn av koronapandemien - og kontrollaktiviteten var fortsatt redusert i 2022.

Anmeldelser av AAP

I 2022 gjorde Nav 39 anmeldelser som handlet om AAP - mot 89 i 2021.

Nav forteller om en av sakene der en person ikke meldte inn riktig antall timer vedkommende hadde jobbet på meldekortet, samtidig som personen mottok stønad fra Nav.

- Personen er anmeldt for å ha mottatt nesten 520 000 kroner for mye i stønad, forteller Nav.

Det totale beløpet for alle anmeldelser om AAP, summerer seg til drøyt 8,3 millioner kroner (8 345 339 kr).

Dersom du har innvilget AAP fra Nav, har du en plikt til å holde Nav løpende orientert om situasjonen din - fordi endringer kan ha betydning for oppfølgingen du får, eller beløpet du får utbetalt. Du plikter å kontakte Nav så snart du kan, om endringer. Dette kan dreie seg om en rekke ting, som endringer på jobb, endringer i helsen din, eller endringer i privatlivet ditt - for eksempel om du får ansvar for flere eller færre barn eller at du mottar pensjon fra en annen pensjonsordning. Les mer om opplysningsplikten hos Nav.

LÅN OG GJELD: Lars har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å finansiere bilinteressen - og skylder nå over 1 million kroner. I tillegg går han 14 000 kroner i minus hver måned. Han holder gjeldsordning og lønnstrekk på avstand med pengehjelp fra sin pensjonerte mamma på over 80 år. Video: Lyxfellan/Viaplay Vis mer

Flest saker i Viken

Viken utmerker seg med flest anmeldte personer og største svikbeløp. Og det er store forskjeller fra andre fylker:

  • I Viken er 139 personer er anmeldt for til sammen 24,9 millioner kroner i trygdesvik
  • Neste fylke på lista er Oslo, med 96 anmeldte personer og 97 millioner kroner
  • Nordland er fylket med færrest anmeldte personer og laveste svikbeløp: 13 anmeldte - og til sammen 2 449 272 kroner

Nav understreker at allmennpreventive hensyn gjør seg særlig gjeldende ved trygdebedrageri, som understrekes med rettspraksis, fordi det dreier seg om misbruk av et system for utbetaling av velferdsytelser som i stor grad baserer seg på tillit mellom brukeren og det offentlige.

- Brudd på denne tilliten tilsier en streng reaksjon, skriver Nav.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.