Skatt 2022

Når kommer skattemeldingen i 2023?

Se når Skatteetaten begynner utsendingen av skattemeldingen for 2022 – og hvor raskt skatteoppgjøret kan komme.

NÅR KOMMER SKATTEMELDINGEN? 14. mars starter utsendingen av skattemeldingen, som viser om du har betalt riktig skatt i 2022. Foto: Skatteetaten
NÅR KOMMER SKATTEMELDINGEN? 14. mars starter utsendingen av skattemeldingen, som viser om du har betalt riktig skatt i 2022. Foto: Skatteetaten Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Skattemeldingen, tidligere kalt selvangivelsen, er like rundt hjørnet: Ifølge Skatteetaten begynner de utsendingen i midten av mars.

Spesielt kan større endringer i livet ditt som påvirker økonomien, føre til endringer i hvor mye skatt du skal betale. Har du ikke justert for dette i skattekortet ditt, kan det gi utslag i for mye eller for lite betalt skatt.

Når sendes skattemeldingen ut?

Skatteetaten skriver på sine nettsider at de starter utsending av skattemeldingen for 2022 den 14. mars, og sender ut fortløpende til 31. mars. Dette gjelder både skattemeldingen på papir og digitalt, for lønnstakere og pensjonister.

Husk at det er viktig å sjekke at tallene i skattemeldingen er riktige, før du endrer og sender den inn, enten du mottar den på papir eller digitalt.

Slik ser skattemeldingen ut i digital versjon. Illustrasjonsfoto: Skatteetaten
Slik ser skattemeldingen ut i digital versjon. Illustrasjonsfoto: Skatteetaten Vis mer

Mottar du skattemeldingen på papir?

Ifølge Skatteetaten kan du velge å levere den digitalt om du ønsker det, selv om du har mottatt den på papir.

Tall Vi.no har fått fra Skatteetaten tidligere, viser at i alt 44 938 personer leverte skattemeldingen for 2021 på papir.

Når skal skattemeldingen leveres?

Normalt sett er fristen for å levere skattemeldingen 30. april – i år som andre år. Men – Skatteetaten påpeker at siden 30. april er en søndag, etterfulgt av den offentlige høytidsdagen 1. mai, regnes det ikke som for seint om du leverer skattemeldingen for 2022 2. mai.

Det samme gjelder om du vil søke om utsatt frist for levering av skattemeldingen – også da er fristen i år 2. mai.

Når kommer skatteoppgjøret?

Skatteetaten skriver at skatteoppgjøret begynner å bli sendt ut 22. mars, og at de fleste lønnstakere og pensjonister mottar skatteoppgjøret sitt i perioden 22. mars til 28. juni.

De påpeker at de ikke kan si når akkurat ditt oppgjør er klart.

Skatteetaten har tidligere forklart overfor Vi.no at det tidligere var slik at de som brukte papirskattemelding fikk skatteoppgjøret sitt tidligst i august, men slik er det ikke lenger:

Nå sendes skatteoppgjørene puljevis til de som har levert skattemeldingen, og Skatteetaten jobber fortløpende med å behandle alle skattemeldingene.

Samtidig må noen vente på skatteoppgjøret lenger enn andre, blant annet hvis du blir tatt ut i tilfeldig kontroll, har en komplisert skattemelding eller har en ektefelle som er næringsdrivende.

Feil skattekort?

Dersom du har betalt for mye eller for lite skatt i 2022, skyldes dette gjerne at informasjonen i skattekortet har vært feil eller at den har endret seg i løpet av året. Blant annet kan endringer i familiesituasjon, bosted, jobb og utdanning påvirke både fradragene du har rett på og hvor mye du skal trekkes i skatt.

Pandemi, krig og rentehevinger har også påvirket folks personlige økonomi de siste åra. Ønsker du å sikre at du betaler riktig skatt i 2023, bør du sjekke skattekortet ditt og eventuelt gjøre endringer i tallene der for å unngå å trekkes feil.

– Vi ser ofte at større livsendringer gjør at det er behov for å justere opplysningene i skattekortet. Det å gå fra å være student til å arbeide eller det å bli pensjonist har stor innvirkning på både privatøkonomi og skatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.