Fremtidsfullmakt

Når kommer digitalt register for fremtidsfullmakt?

Danskene har et digitalt register for å lage og registrere fremtidsfullmakt og flere har tatt til orde for at dette er ønsket også i Norge. Nå kan en lovendring åpne for at dette kan bli mulig også her.

HVEM SKAL IVARETA INTERESSENE DINE NÅR DU IKKE KAN? Stadig flere skriver fremtidsfullmakt - men ennå finnes det ingen offentlige register for dette i Norge. Men flere ønsker et digitalt register - som er innspill Justis- og beredskapsdepartementet sier vil bli vurdert på vanlig måte i departementet. Foto: NTB
HVEM SKAL IVARETA INTERESSENE DINE NÅR DU IKKE KAN? Stadig flere skriver fremtidsfullmakt - men ennå finnes det ingen offentlige register for dette i Norge. Men flere ønsker et digitalt register - som er innspill Justis- og beredskapsdepartementet sier vil bli vurdert på vanlig måte i departementet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fremtidsfullmakt er et privat alternativ til vergemål. Det er noe du må opprette på privat initiativ og som trer i kraft når den som skrev fullmakten på grunn av sinnslidelse, demens eller sykdom ikke lenger er i stand til å ivareta de interessene som reguleres i fremtidsfullmakten.

Fullmakten må oppfylle en rekke krav for å være gyldig - og dersom den ikke følger formkravene så kan du risikere at statsforvalteren ikke vil stadfeste den og den også kan erklæres ugyldig av domstolen.

Hva som kan gjøre at statsforvalteren ikke vil stadfeste fremtidsfullmakten eller at den erklæres ugyldig, kan du lese i denne artikkelen. Og ja: Det er svært viktig at du følger formkravene, som du også kan lese om her, for dersom statsforvalteren ikke vil stadfeste fullmakten kan du få problemer med både bankanliggender og eventuelt boligsalg eller overdragelse.

Økende bruk av fremtidsfullmakt

Per i dag finnes det ikke noen offisiell oversikt over fremtidsfullmakter. Man vet ikke hvor mange som finnes - og det er ingen krav til hvordan eller at disse skal registreres eller lagres. Det er heller ingen krav at statsforvalteren må godkjenne fremtidsfullmakten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.