Fremtidsfullmakt

- Når du virkelig trenger den, er det gjerne for sent

Frende Forsikring mener altfor få har en fremtidsfullmakt, og at alle bør planlegge for hva-hvis-situasjoner.

FREMTIDSFULLMAKT: De færreste nordmenn over 60 år har laget fremtidsfullmakt, som kan ivareta interessene dine om du skulle bli syk eller ikke i stand til å ta beslutninger selv. Foto: NTB
FREMTIDSFULLMAKT: De færreste nordmenn over 60 år har laget fremtidsfullmakt, som kan ivareta interessene dine om du skulle bli syk eller ikke i stand til å ta beslutninger selv. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

83 prosent av de over 60 år sier at de ikke har en fremtidsfullmakt, i en undersøkelse Norstat har gjort på vegne av Frende Forsikring. 1005 nordmenn har deltatt i undersøkelsen.

- Det er altså kun 17 prosent over 60 som har det. Det er altfor lite. Jeg forstår at når du er frisk og rask er det utenkelig og vanskelig å se for seg at noen skal behøve å betale regningene dine eller levere skattemeldingen din fordi du ikke klarer det selv, sier Ole-Jørgen Kjenes i Frende Forsikring, som mener alle bør planlegge for hva-hvis-situasjoner.

For selv om du ikke trenger en fremtidsfullmakt før du virkelig trenger det, er det gjerne for sent å begynne å lage en når du først står i situasjonen, påpeker Frende Forsikring.

Lag fremtidsfullmakt når du er frisk

Det er nemlig en del situasjoner hvor det å stå uten en fremtidsfullmakt kan bli et ekstra problem i en allerede vanskelig situasjon. Vi.no har tidligere skrevet om familiefaren som fikk hjerneslag, hvor kona ikke bare måtte håndtere det at mannen ble alvorlig syk og innlagt på sykehus, men i samtidig en bekymring om å ikke få betalt boliglånet og andre økonomiske konsekvenser.

Frende Forsikring viser til spørreundersøkelsen og mener at mange ikke tenker på fremtidsfullmakt og testamente før det er for sent.

- Ta tak i det og få det gjort. Både for din egen del og for alle rundt deg, som er glade i deg, sier Kjenes.

Hvilke krav til fremtidsfullmakt må du følge?

Bestemmer du deg for at du ønsker å lage en fremtidsfullmakt, må det dessuten gjøres riktig - hvis ikke risikerer du at den ikke gjelder når det plutselig er behov for den.

- Vi har avdekket at fremtidsfullmakter folk lager selv, ofte er mangelfulle - og noen ganger er de også feilaktige, har advokat Marianne Aarbakke i Huseierne tidligere uttalt til Vi.no.

Her kan du lese om hvilke feil du bør styre unna i fremtidsfullmakten.

Ifølge Frende Forsikring gjelder følgende krav for at fremtidsfullmakten skal være gyldig:

  • Den som lager fullmakten må være fylt 18 år
  • Fullmaktsgiveren må evne å forstå hva fullmakten betyr
  • Fullmakten skal være skriftlig og signert av fullmaktsgiver
  • Det må være to vitner til stede som vet at det er en fremtidsfullmakt som signeres (ektefelle, samboer, foreldre, barn eller barnebarn kan ikke være vitner)

Hva skal med i fremtidsfullmakten?

Ved hjelp av en fremtidsfullmakt kan du selv bestemme hvem som skal være ansvarlig for å ivareta interessene dine hvis du en gang i fremtiden ikke klarer det selv. For eksempel hvis du blir dement. Frende Forsikring gir følgende råd når du skal lage en fremtidsfullmakt:

- Jeg ville anbefalt å ha én fullmektig. Poenget med ordningen er at dine interesser skal følges, men hvis flere må være med hver gang noe skal gjøres på dine vegne, kan det bli kaotisk. Samtidig kan det være lurt å ha alternative fullmektiger, hvis det skjer noe med den du har utnevnt først, sier Kjenes.

Hva fremtidsfullmakten skal si noe om, velger du selv.

- En fremtidsfullmakt kan handle om økonomiske ting eller personlige ting. Eller begge deler. Den kan også kun handle om huset ditt, innlogging på offentlige tjenester eller slikt. Det velger du helt selv, legger han til.

Her er noen eksempler på punkter du kan vurdere å ta med i en fremtidsfullmakt:

  • Skal det stå noe om gaver, hvor mye du pleier å gi? Eller om veldedighet, hvis du pleier å gi til det?
  • Skal det gis forskudd på arv? Hvis ja, hvordan, til hvem og hvor mye? Hvis du har testamente, sjekk at det du skriver i fullmakten stemmer med det som står der.
  • Skal fullmektigen få betaling for arbeidet?

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.