CV-tips for godt voksne

- Når du søker jobb, bør du ofte sende to CV-er

Hodejegeren og karriereveilederen har nyheter for deg som ikke har skrevet CV på en stund.

ALDER ER MINDRE RELEVANT: Du stiller ikke spørsmål rundt alderen til toppsjefen. Hvorfor skal din alder være et problem? Foto: Shutterstock / NTB scanpix
ALDER ER MINDRE RELEVANT: Du stiller ikke spørsmål rundt alderen til toppsjefen. Hvorfor skal din alder være et problem? Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Er du godt voksen med mange års arbeidserfaring kan det være lurt å legge opp CV-en på en annen måte enn du gjorde før.

Les også: Slik kan du få jobb når du er over 55

Noe av det viktigste er å ikke fokusere for mye på utdanningen, send to CV-er og ikke snakk om alderen din, forteller Gisle Hellsten. Han er lederen for karrieresenteret ved Universitetet i Oslo (UIO).

- Ikke vær stakkarslig. Angrip med kompetansen, og ikke tematiser alderen, sier Hellsten.

Start med nøkkelkompetansene

Hellsten mener du skal nevne utdanningen, men ikke ha den i fokus. Det første som burde stå i CV-en din er den mest relevante kompetansen du har til jobben du søker på.

- Med en del års erfaring fra ulike bransjer og virksomheter, så er det ingen dum idé å starte med nøkkelkompetanse. Den må være presis og kunne måles.

FOKUS PÅ NØKKELKOMPETANSE: Gisle Hellsten mener nøkkelkompetansen bør komme først i CV-en. Foto: Privat.
FOKUS PÅ NØKKELKOMPETANSE: Gisle Hellsten mener nøkkelkompetansen bør komme først i CV-en. Foto: Privat. Vis mer

Eksempel: Jobbet som økonomiansvarlig i 7 år med en omsetning på 300 millioner kroner.

Det er viktig å skrive «7 år» her, og ikke «lang erfaring». Vær presis.

Ikke bruk abstrakte begreper, som at du er ansvarsfull eller har god økonomiforståelse.

- Personlige egenskaper i CV-en er ikke viktig, med mindre du kan skrive det under nøkkelkompetanse, og vise tydelig hvordan du har brukt dem.

Les også: Det ble forbudt i 2013, men aldersdiskrimineringen fortsetter å øke

Ikke vær redd for å bruke samleboks

Deretter bør du bevege deg inn på arbeidserfaringen. Her må du også være spesifikk. Beskriv hva slags stilling du har hatt.

- Skriver stillingstittelen «regnskapsmedarbeider», så er det hva som kommer under der som er viktigst. Der ramser man opp de viktigste arbeidsoppgavene, og det man har hatt ansvar for.

Skriv i kursiv eller fet skrift under der igjen hvilke ferdigheter du har fått av å ha jobbet der, sier Hellsten.

- Dermed ser man spesifikt hva man har jobbet med og hvilke ferdigheter man har tilegnet seg, som man kan ta med seg over i neste jobb.

Som godt voksen så kan det hende at man har hatt en del jobbskifter, og noe begynner kanskje å bli veldig langt tilbake i tid. Det mest relevante må få best plass, men ikke fjern noe.

- Man kan tørre å ha en samleboks, som sier at for eksempel i perioden 1983 til 1999 jobbet jeg med diverse stillinger innenfor regnskap og markedsføring. Man må ikke gjøre rede for absolutt alt, sier han.

Jo nærmere attestene og referansene er i tid, desto bedre er det. Men man må bruke det man har.

Les også: Å bytte jobb kan bli en dyr lærepenge. Dette bør du vite

Send arbeidsgiveren to CV-er

I dag er det veldig mange CV-er som er digitale, der man ikke kan gjøre noe med oppsettet, for eksempel hos Webcruiter og JobbNorge.

- Derfor er det kjempeviktig at man lager seg den gode gamle «papir-CV-en» som man gjorde i gamle dager. Dette for å kunne legge ved en egen historie om eget liv, hvor man virkelig kan få vist frem den kompetansen man har ved fortelle- og definere i retning og innhold selv.

Det er ikke viktig å ha med bilde. Arbeidsgiveren finner ut hvordan du ser ut hvis han/hun vil.

Han anbefaler deg å ha en søkbar Linkedin-profil i tillegg, og der er det jo bilde.

Les også: - Så lenge jeg vet navnet mitt, skal jeg jobbe til jeg er 75

Skriver du om alderen, kan du ha tapt på forhånd

Det er viktig at du ikke gjør deg eldre enn det du er. Ikke skriv at du er «sulten», for det kommer jo i utgangspunktet fram ved at man søker.

Skriv for eksempel ikke: «Selv om jeg synger på siste vers, så skal jeg prøve», «Jeg er ikke ferdig med arbeidslivet», «Jeg har fortsatt litt å gi».

- Selv om du er 50 år, så er du ikke utdatert. Veldig mye kommer an på hvilken holdning du går inn med selv, og at du ikke gir arbeidsgiver holdninger de nødvendigvis ikke har.

- Jeg spør ikke hva de veier, så hvorfor skal jeg vite alderen?

Han får støtte av Trine Larsen, som er hodejeger i Hammer og Hanborg.

- Færre oppgir alderen sin på CV-en, for det er irrelevant. Jeg spør ikke hva de veier heller, så hvorfor skal jeg vite alderen? Hva har alder egentlig med kompetanse å gjøre?

Hun mener det er få som setter spørsmålstegn ved alderen til toppledere rundt omkring i Norge, og da må du ikke stille spørsmål til egen alder heller.

Les også: Jobbe etter å ha tatt ut alderspensjon?

- CV-en er snart et dødt konsept

Hun mener verdiene dine er mye viktigere enn arbeidshistorikken din når du skriver CV.

VIS AT DU ER NYSGJERRIG: Trine Larsen mener den viktigste egenskapen du kan få frem er at du er nysgjerrig. Foto: Privat.
VIS AT DU ER NYSGJERRIG: Trine Larsen mener den viktigste egenskapen du kan få frem er at du er nysgjerrig. Foto: Privat. Vis mer

- Det er ikke like viktig som før å vise frem historiske resultater. Digitaliseringen endrer arbeidslivet så raskt at hva du har fått til før, ikke lenger er en like god indikasjon på hva du kan få til i fremtidens arbeidsmarked, som ingen helt vet hvordan blir, sier hun.

Man bør selvfølgelig følge den oppskriften som arbeidsgiver har lagt opp til, men hun mener du burde skrive den annerledes enn du mest sannsynlig har gjort tidligere.

- Det å levere en CV er snart et dødt konsept. Det er mye viktigere med dine egenskaper og personlige verdier, og at det matcher opp mot de verdiene og visjonene bedriften har. Det er her man virkelig oppdager hva slags potensial en kandidat har, forteller hodejegeren.

Det kan arbeidsgivere for eksempel måle med spørreskjemaer eller oppgaveløsning, i stedet for CV og søknad.

Larsen mener de viktigste verdiene er det å være nysgjerrig, og ha evnen til å bygge relasjoner på tvers av faggrupper og kulturelle bakgrunner.

- Det blir viktigere siden vi globaliseres i enda større tempo, sier Larsen.

Les også: Fordeler ved å ansette godt voksne

Du kan ikke bare skrive at du har disse egenskapene. Det må dokumenteres.

- Det er et godt signal å få frem at du har utviklet deg faglig gjennom kurs og lignende gjennom hele karrieren. Hva du har kurset deg i er ikke viktig, så lenge du har gjort det.

Hun mener både CV-en og søknadsbrevet må tilpasses hver eneste jobb du søker på, og at du bør svare på det stillingsannonsen spør etter.

- Hva er den største feilen folk gjør i CV-en sin?

- Jeg synes det er veldig irriterende med skrivefeil i CV-en. Det viser at man kanskje tar litt lett på det. Ikke skriv floskler heller, som at du er «fremoverlent», uten å kunne dokumentere det.

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.