– Gullalderen for å bli ansatt i ny jobb er definitivt 35-45 år, og det er jo faktisk så unikt å ansette en over 60 at det blir store avisoppslag av det!
Det mener Rolf Wilhelmsen, hodejeger i rekrutteringsbyrået Dynamic People.

Som hodejeger opplever han svært sjelden i en rekruttering at oppdragsgiver syns det er OK å presentere kandidater som er godt oppe i 50-årene eller eldre enn det, opplyser han i en kommentar.
Han forteller at forskning likevel ikke gir støtte for påstander om at eldre arbeidstakere er mindre motiverte enn yngre, er mindre endringsvillige, mindre lojale eller har dårligere helse enn yngre.
– Alder er kort og godt en dårlig indikator på arbeidsprestasjoner, understreker han.
Vil ikke beholde eldre arbeidstakere
I dag er over to millioner innbyggere i Norge over 60 og dette tallet vil ifølge FN øke kraftig fremover. Vi lever lenger og vi er friskere enn tidligere generasjoner.
I Norge sysselsettes det svært mange over 50 men samtidig forsvinner en stor gruppe ut av arbeidslivet før fylte 67, ifølge Wilhelmsen.

58-åringer uønsket på jobbintervju
– Vi ser at få bedrifter har noe mål eller strategi for å beholde eldre arbeidstakere. Det er de over 60 som tilbys sluttpakker når det skal nedbemannes, og de glemmes i bedriftenes kompetansehevings-program “for de skal jo slutte snart”, opplyser Wilhelmsen videre.
Det er altså ikke bare-bare å kaste seg ut i en ny jobbsøkeprosess i en alder av 50 pluss. Det viser en svensk undersøkelse gjennomført av forskere ved Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).
Den svenske studien viser at sjansen for å bli kontaktet av en arbeidsgiver faller kraftig i 40-årsalderen, og nærmere pensjonsalderen er sjansen for å bli kontaktet svært lav.
Ifølge Kari Østerud, direktør ved Senter for seniorpolitikk har de ikke gjennomført tilsvarende undersøkelse i Norge, men i sin årlige undersøkelse Norsk Seniorpolitisk Barometer spør de norske ledere i privat og offentlig sektor: Ved hvilken alder mener du at en person er for gammel til å bli innkalt til intervju?
– Da er gjennomsnittsalderen 58 år. Vi kan altså se tendenser også i Norge at du er for gammel å bli vurdert når du nærmer deg 60, sier Østerud.

Avgangsalder øker
Wilhelmsen mener at det for Norge er viktig økonomisk at vi jobber lenger, og at arbeid gir livskvalitet og bidrar til god fysisk og mental helse. Unntaket er tyngre fysisk arbeid.
Og det viser seg at vi faktisk jobber stadig lenger før vi pensjonerer oss. Høsten 2017 lanserte Kommunesektorens Organisasjon (KS) årets arbeidsgivermonitor på Arbeidslivskonferansen.
Ett av resultatene i monitoren er at avgangsalderen for ansatte over 55 år i kommunesektoren øker. Der gjennomsnittlig avgangsalder for ansatte over 55 år var 62,8 år i 2010, har den økt til 63,9 år i 2016.
Over denne perioden har avgangsalderen økt for begge kjønn, men det er menn som jobber lengst, frem til 64,3 år i gjennomsnitt, mens kvinner jobber frem til 63,8 år i gjennomsnitt.
I gruppen av ansatte som holder lengst ut i arbeidslivet, er det personellet i videregående skoler som går av med seieren, viser studien videre. Her er gjennomsnittsalder 64 år.

-Ledere i 60-årene kan bli fulle av seg selv
– Har full fagkompetanse
At vi jobber lenger er gunstig for samfunnet generelt, men å bli ansatt i godt voksen alder er altså vanskelig for mange.
Tidligere har vi skrevet at aldersdiskriminering fortsetter å øke selv om det ble forbudt i 2013.
Wilhelmsen mener at dette blant annet handler om inngrodde holdninger og fordommer. Som hodejeger syns han at det er trist og frustrerende å sjelden kunne presentere svært dyktige kandidater som har rundet 50-55 for oppdragsgivere i en rekrutteringsprosess.
– Selvfølgelig fremstår ikke alle som like raske og energiske som de var tidligere, men du verden så mange vi kjenner som er i strålende fysisk form, har full fagkompetanse, ledererfaring, visdom og kløkt som sliter med å komme seg tilbake til en relevant stilling, mener han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.