Pensjonere deg?

Nå vil flere ha svar om egen pensjon

Stadig flere nordmenn ønsker oversikt over pensjonen sin - også de yngre.

HVA FÅR DU I PENSJON: Mange synes det er vanskelig å få oversikt over egen pensjon. Fotomontasje: NTB og Nav
HVA FÅR DU I PENSJON: Mange synes det er vanskelig å få oversikt over egen pensjon. Fotomontasje: NTB og Nav Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hittil i år har interessen for å sjekke pensjonen gjennom Norsk Pensjon, som er en av de store pensjonsportalene, økt med 25 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, forteller Finans Norge i en nyhetsmelding.

Første halvår av 2023 logget folk seg inn over 300 000 ganger, for å sjekke pensjonen via pensjonsportalen Norsk Pensjon, som er 50 000 flere enn samme periode i fjor. Også livs- og forsikringsselskapene har opplevd en kraftig økning i antallet oppslag eller søk på egne pensjonsordninger.

– Pensjon er en viktig del av lønns- og arbeidsbetingelsene. Det er gledelig at nesten halvparten av de som nå følger med på oppsparingen til pensjon, er under 50 år, sier Trond Tørstad, daglig leder av Norsk Pensjon.

Hva får du i pensjon?

Norsk Pensjon er eid av de største livsforsikringsselskapene i Norge. Ved å logge inn på tjenesten norskpensjon.no kan du få en samlet oversikt over opptjente pensjonsrettigheter. Du får oversikt og anslag over pensjonsutbetalingene du får fra folketrygden, fra jobbene dine og det du eventuelt har spart til pensjon på egenhånd.

– Ved bytte av jobb er det svært viktig å få god oversikt over pensjonsbetingelsene. Helheten er avgjørende. Dermed er en fullstendig oversikt over alle betingelser nødvendig, sier Tørstad i en pressemelding.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Mange synes pensjon er vanskelig

En tidligere undersøkelse viser at 59 prosent i alderen 45–60 år ikke vet hvor mye de får og hvor mye de bør spare til pensjonisttilværelsen. Mange synes det er vanskelig å skaffe seg oversikt.

– Alt som kan bidra til at flere forstår hvordan pensjonssystemet er bygget opp, samt hva deres fremtidige pensjon blir, er nyttig for oss. Vi har jobbet mye med å forbedre kommunikasjonen på et felt som mange mennesker nok synes er komplisert, sier Tørstad.

Men som Vi.no tidligere har fortalt om i saken om AFP-pensjonisten Torbjørn Aasen, kan det også være vanskelig å få svar fra pensjonsselskapet: Han ble bedt om å komme tilbake med spørsmålene fire år seinere, når han var blitt 66.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.