Offentlig tjenestepensjon

Nå starter etteroppgjøret for uførepensjon og AFP

Får du uførepensjon eller AFP fra offentlig tjenestepensjon? Da kan du snart få svar på om du må betale tilbake eller om du kanskje får ekstra utbetalt.

UFØREPENSJON ELLER AFP? Hvert år etter skatteoppgjøret sjekker de offentlige pensjonskassene og Nav om du kan ha fått for lite eller for mye i uførepensjon/uføretrygd eller AFP - som du i så fall får ekstra utbetalt eller må betale tilbake i et «etteroppgjør». Og i år starter Statens pensjonskasse allerede nå med etteroppgjørene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
UFØREPENSJON ELLER AFP? Hvert år etter skatteoppgjøret sjekker de offentlige pensjonskassene og Nav om du kan ha fått for lite eller for mye i uførepensjon/uføretrygd eller AFP - som du i så fall får ekstra utbetalt eller må betale tilbake i et «etteroppgjør». Og i år starter Statens pensjonskasse allerede nå med etteroppgjørene. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april - men leverte du straks du fikk skattemeldingen så kan du allerede ha fått skatteoppgjøret. Skatteetaten gjør nå skatteoppgjørene fortløpende allerede fra første dag skattemeldingene sendes ut - men et raskt oppgjør forutsetter at du faktisk aktivt leverer skattemeldingen.

Og nå starter Statens pensjonskasse (SPK) med sine etteroppgjør:

- I år starter etteroppgjøret for uførepensjon og AFP allerede 21. april, melder Statens pensjonskasse.

De forklarer at dette er mulig nettopp på grunn av at skatteoppgjørene kommer tidligere på året nå, enn de har gjort før.

- Dermed blir det også mulig for oss å løpende beregne etteroppgjør for pensjon, skriver SPK videre.

Tidligere har etteroppgjørene kommet utover høsten, men nå forteller pensjonskassa at de behandler etteroppgjør løpende gjennom hele året.

Det betyr at noen kan få etteroppgjøret etter skatteoppgjøret - mens andre får det utover høsten, som tidligere.

Det er kun du som eventuelt har fått for lite eller for mye i pensjon som får et etteroppgjør. Alle som får et etteroppgjør, får beskjed fra SPK når det er klart. Hvordan du blir varslet avhenger av hvilken pensjon det er snakk om - som du kan se lenger ned i teksten.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Hva er egentlig «etteroppgjør»?

Både uførepensjon og AFP fra offentlig tjenestepensjon beregnes ut fra en eventuell øvrig forventet inntekt. Det er du selv som er ansvarlig for å melde inn korrekt forventet inntekt. Dersom inntekten din endres i løpet av året, må du gi pensjonskassa beskjed om dette slik at de kan gjøre justeringer i utbetalingene.

Når skatteoppgjøret er klart, vil pensjonsselskapet sjekke om du har fått rett pensjon ut fra din øvrige inntekt. Dersom det avdekkes at du har fått for mye eller for lite, vil pensjonen din beregnes på nytt. Det er dette som kalles et «etteroppgjør».

Betale tilbake eller få ekstra utbetalt

I de tilfellene du har fått for mye utbetalt, må du betale tilbake det du har fått for mye. Dersom pensjonskassa kommer fram til at du har fått for lite, vil du få beløpet utbetalt som et etteroppgjør.

For deg på AFP, har du imidlertid et slingringsmonn på 15 000 kroner:

Dersom inntekten din avviker med mer enn 15 000 kroner fra den er pensjonen er beregnet ut fra, vil AFP-pensjonen bli beregnet på nytt - og du må betale tilbake eller får en ekstra utbetaling.

For deg på uførepensjon, må du forholde deg til den inntektsgrensen som ble satt da du fikk innvilget uførepensjon.

Det er ulike rutiner for tilbakebetaling av uførepensjon og AFP:

  • For AFP vil pensjonskassa som hovedregel trekke i framtidige utbetalinger i AFP og/eller alderspensjon fra Nav. Du kan velge å øke trekket eller innbetale hele beløpet på en gang.
  • For mye utbetalt uførepensjon skal betales inn i én innbetaling. Dersom dette får store økonomiske konsekvenser for deg, kan du be om å få dele opp beløpet. Beløpet kan deles opp i maksimalt tre månedlige innbetalinger over tre påfølgende måneder.

Merk deg også dette, som er spesielt for AFP:

  • Nav regner ut etteroppgjøret når du er mellom 62 og 64 år
  • Fra året du fyller 65 år er det SPK som regner ut etteroppgjøret.

Slik får du beskjed om etteroppgjøret ditt

Statens pensjonskasse varsler medlemmene litt ulikt, ut fra hvilken pensjon det er snakk om:

  • Uførepensjon: Du får brev dersom du får etteroppgjør for uførepensjon.
  • AFP: Du får brev eller e-post dersom du får etteroppgjør for AFP.

Dersom alt er i orden med utbetalingene dine i skatteåret og du kun har fått det du har rett på, blir det ikke foretatt et etteroppgjør - og du blir dermed heller ikke varslet.

Etteroppgjør fra Nav

Nav gjennomfører sine egne etteroppgjør på ytelsene fra folketrygden. Det foretas etteroppgjør på uføretrygd, gjenlevendetillegg og barnetillegg.

Nav gjør etteroppgjør på høsten.

Viser beregningene at du har fått for lite utbetalt i kalenderåret, får du et vedtak om etterbetaling, og du vil få beløpet utbetalt som en engangssum.

Viser beregningene at du har fått for mye utbetalt, får du et varsel- og vedtaksbrev fra Nav. Du har da en frist på tre uker for å komme med innsigelser eller nye opplysninger. Har du ingen innsigelser, blir vedtaket automatisk iverksatt. Du kan betale tilbake på faktura eller Nav kan trekke fra kommende, løpende ytelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.