Pensjon og uføretrygd

Nå må noen Nav-brukere bevise at de lever

Nå vil Nav ha bekreftelse på at de som får pensjon eller uføretrygd i utlandet, fremdeles lever.

FÅR DU PENSJON ELLER UFØRETRYGD I UTLANDET? Da kan du bli bedt om å sende bevis på at du fremdeles lever, i form av en leveattest. Fristen for innsendelse er 5. juni 2022. Foto: Nav/NTB (fotomontasje)
FÅR DU PENSJON ELLER UFØRETRYGD I UTLANDET? Da kan du bli bedt om å sende bevis på at du fremdeles lever, i form av en leveattest. Fristen for innsendelse er 5. juni 2022. Foto: Nav/NTB (fotomontasje) Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

98 700 personer bosatt i utlandet mottok til sammen 10 milliarder kroner fra Nav i 2021. Den største gruppen er alderspensjonister, som utgjør 56 000 mottakere. Deretter følger uføretrygd og sykepenger.

Nå kan de som mottar pensjon eller uføretrygd fra Nav og som er bosatt i utlandet, få et brev fra Nav som de må returnere som bevis på at de fremdeles lever.

Brevet kalles «leveattest» og sendes ut til de det gjelder i begynnelsen av april.

Attesten må underskrives og attesteres av flere, før du returnerer den til Nav innen fristen, som er 5. juni 2022.

Dersom du ikke sender leveattesten innen svarfristen, får du først en påminnelse - og dersom du fremdeles ikke svarer, vil Nav vurdere å stoppe utbetalingen.

Du kan også bli bedt om å sende leveattest til andre pensjonsselskaper, i tillegg til den til Nav. Dette vil du få beskjed om fra pensjonsselskapet dersom det gjelder deg.

Disse må bekrefte at de lever

Det er pensjonsmottakere i utlandet som får tilsendt leveattest.

Leveattestene gjelder de som får pensjoner og uføretrygd fra folketrygden og Statens pensjonskasse, samt krigspensjon.

Poenget med leveattester er ifølge Nav å sikre at pensjon og uføretrygd blir utbetalt til rett mottaker. Kontrolltiltaket skal redusere risikoen for feilutbetalinger i forbindelse med dødsfall.

Nav skriver i en pressemelding at årets leveattestkontroll omfatter mottakere over 65 år som er registrert bosatt i:

  • alle land utenfor EØS-området unntatt
    • Afghanistan, Bhutan, Jamaica, Jemen, Libya, Russland, Storbritannia, Syria, Tajikistan, Ukraina
  • EØS-landene Bulgaria, Italia, Kypros, Polen og Ungarn

Mange spørsmål til Nav om leveattest

Nav får mange spørsmål om leveattest. Mange lurer på om de kan få utsatt frist; om de får bekreftelse på at Nav har mottatt leveattesten og om de må sende ny leveattest selv om det kanskje ikke er så lenge siden de sendte den forrige.

På akkurat disse spørsmålene er svarene:

  • Nei, du kan ikke få utsatt frist - men du vil uansett få en påminnelse dersom det har gått over fristen
  • Nei, du får ingen bekreftelse på at Nav har mottatt leveattesten din - men di vil få beskjed dersom de ikke har fått den
  • Og ja, du må sende inn ny leveattest dersom du har fått tilsendt en ny fra Nav

Dette må du gjøre med leveattesten

Dersom Nav trenger en leveattest fra deg, skal du få tilsendt leveattestskjema og et informasjonsbrev fra Nav.

Dersom du er registrert i det nasjonale Kontakt- og reservasjonsregisteret i Norge, vil du motta leveattesten digitalt. På samme måte som for andre offentlige brev vil du da bli varslet på e-post eller SMS - og du må logge deg på Ditt NAV og finne brevet i Din pensjon eller Din Uføretrygd.

Men selv om du får meldingen digitalt, betyr ikke dette at du kan svare digitalt: Leveattesten må skrives ut og fylles ut og deretter sendes til Nav per post.

Det er altså ingen mulighet for å returnere dette til Nav digitalt.

Attesten må underskrives av mottakeren selv - og i tillegg skal to vitner (to myndige personer) eller en offentlig myndighet på mottakerens hjemsted bekrefte at mottakeren lever.

Eksempler på myndigheter som kan benyttes til bekreftelse er: norske utenriksstasjoner, lokale trygdemyndigheter, Den norske sjømannskirke, Notarius Publicus, folkeregisteret, politiet eller postkontor.

Ifølge Nav har Utenriksdepartementet imidlertid bedt om at personer som trenger bekreftelse på leveattesten, ikke kontakter utenriksstasjonene. Dette på grunn av begrenset kapasitet ved norske utenriksstasjoner under Korona-pandemien.

Du må selv betale det en bekreftelse på leveattest eventuelt koster.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.