Nå kommer etterbetalingen på pensjonen

Mandag 20. juni får pensjonssmottakere etterbetalt økningen i pensjon som gjelder fra 1. mai.

PENSJON: Fra 1. mai justeres pensjonen opp basert på nytt grunnbeløp. Dette gir en etterbetaling for mai måned som kommer med pensjonsutbetalingen i juni. Foto: NTB
PENSJON: Fra 1. mai justeres pensjonen opp basert på nytt grunnbeløp. Dette gir en etterbetaling for mai måned som kommer med pensjonsutbetalingen i juni. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I begynnelsen av mai ble det vedtatt hvor mye grunnbeløpet skal justeres opp. Det er grunnbeløpet som brukes i beregningen av din pensjon, og denne blir justert opp med gyldighet fra 1. mai hvert år.

Endringen i grunnbeløpet gir en økning i din pensjon. Dette gjelder også de som mottar uføretrygd og yrkesskade. Dermed vil du få en etterbetaling på pensjonen som utbetales i juni, for økt pensjonssats i mai måned.

Denne dagen kommer juni-pensjonen og etterbetalingen på konto

Grunnbelpet, gjerne omtalt som 1 G, er justert opp med 5078 kroner fra i fjor, og øker fra 106 399 til 111 477 kroner 1. mai i år.

Den 20. juni vil disse få etterbetalingen for mai i forbindelse med sin pensjonsutbetaling:

  • Alderspensjon
  • Avtalefestet pensjon
  • Gjenlevendepensjon, barnepensjon og tidligere familiepleier
  • Uføretrygd og yrkesskade
  • Også de med krigspensjon og gammel yrkesskade før etterbetalingen fra juni, men ikke nødvendigvis den 20.

Er det skatt på pensjonen i juni?

For pensjonsutbetalinger og ytelser til gjenlevende ektefeller er det ordinært skattetrekk i juni, skriver Nav på sine nettsider. De som mottar uføretrygd har derimot trekkfri juni.

PENSJON: I 2021 får du samlet mye av din pensjonssparing på èn konto. Video: Michael S. Jæger. Vis mer

Også KLP skriver på sine nettsider at det trekkes skatt i juni om du mottar du AFP, alders-, eller etterlattepensjon fra KLP, mens mottakere av uførepensjon eller midlertidig uførepensjon ikke har skattetrekk i juni. KLP påpeker at uførepensjon blir skattlagt slik som lønn og skattetrekket blir derfor gjort på samme måte som for lønnsmottakere.

Statens pensjonskasse påpeker også at det ikke er feriepenger på pensjonsytelser

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.