Lanserer banktjenester på nærbutikken:

Nå kommer bank i butikk

Postkontoret og post i butikk tilbyr ikke lenger banktjenester fra 1.juli. I stedet kan du ta ut større summer og sette inn penger på konto i 1450 nærbutikker.

Melk, brød og kontantinnskudd, takk. Det er realiteten i flere nærbutikker når Posten ikke lenger tilbyr kontanttjenester på sine kontor. Foto: Scanpix
Melk, brød og kontantinnskudd, takk. Det er realiteten i flere nærbutikker når Posten ikke lenger tilbyr kontanttjenester på sine kontor. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Enkle banktjenester gjennom Posten benyttes i stadig mindre grad. I løpet av de siste månedene har vi ringt over 4000 av kundene våre som hyppigst har brukt disse tjenestene, og samtlige av våre kunder har i tillegg fått informasjon i posten, forteller Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB, til Vi.no.

- Det viser seg at mange nå får kortere vei til nærbanken sin eller kan bruke samme butikk som tidligere.

Postbanken opphørte som merkevare i 2011, og siden er det DnB som har driftet banktjenestene på landets postkontor og post i butikk. Disse tjenestene har vært tilgjengelig for alle, uavhengig av hvilken bank de er kunde i, selv om DNB alene har finansiert ordningen.

Samme pris som minibank

Denne avtalen opphører fra 1.juli. Nå har DNB inngått avtale med Vipps og BankAxept om tjenesten «Kontanttjenester i butikk», som vil være tilgjengelig i 1450 dagligvarebutikker i Norgesgruppen. Du kan finne din nærmeste butikk som deltar i ordningen på dette kartet. Andre banker og dagligvarekjeder er invitert til å bruke samme tekniske løsning.

- Posten skal fortsette på alle stedene de er. Det eneste man ikke lenger kan gjøre i postfilialen, er å ta ut og sette inn penger. Det må man gjøre på butikker som Kiwi, Meny og de fleste Spar- og Jokerbutikker, forklarer Spiten.

Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal
Ingjerd Blekeli Spiten, leder for personmarkedet i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

I dag kan du ta ut penger på butikken mens du handler, gitt at det er nok penger i kassa og du kjøper noe.

Butikkene som tilbyr de nye kontanttjenestene, forplikter seg til å ha mer kontanter tilgjengelig ettersom du som kunde skal kunne ta ut inntil kr 10 000.

I motsetning til i dag blir det ingen kjøpsforpliktelser med disse kontantuttakene, men det tilkommer et gebyr på kr 10 - det samme som ved uttak i minibank. Privatkunder betaler ingenting for kontantinnskudd, mens bedriftskunder belastes 75 kroner per innskudd. Uttak og innskudd vil skje ved registrering av kort og kode i betalingsautomaten i kassa.

- Giro og sjekk kan ikke lenger brukes. Valutatjenester er kun tilgjengelig på Gardermoen og gjennom Forex, sier Spiten.

Brukt av få

- Vil ikke det si at noen kunder nå får et dårligere tilbud?

- Tjenestene som opphører har vært brukt av veldig få kunder, blant annet fordi flere blir digitale. Det er også kostbart å opprettholde slike tjenester. 1300 steder med enkle banktjenester i postkontor erstattes med 1450 butikker, og flere kan komme til om flere dagligvarekjeder enn Norgesgruppen bestemmer seg for å delta i ordningen til Vipps og BankAxept, svarer Spiten.

- Du skal fortsatt kunne bruke bank uten internett. Kontofonen og brevgiro er fortsatt populær blant noen kunder, de kan fortsatt sende brevgiro i posten. Kontofonen kom for 30 år siden og er fortsatt populær, mens brevgirobrukerne blir stadig færre.

Spiten mener den nye løsningen blir sikrere i bruk og vanskeligere å utnytte enn dagens løsning, der du legitimerer deg overfor et menneske bak skranken.

- For oss er det mye sikrere at kundene heretter må bruke betalingsmaskinen der de får legitimert seg digitalt med kort og kode. Det er også trygt med tanke på personvern, svindel og identitetstyveri. Det minker blant annet risikoen for hvitvasking, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.