Trygdeoppgjøret 2023

Nå forhandles årets trygdeoppgjør

Fra 15. til 25. mai gjennomføres trygdeoppgjøret, og det nye grunnbeløpet vedtas. Dette avgjør hvor mye pensjonister og uføre skal ha utbetalt. Se når du kan forvente å få økte utbetalinger fra Nav.

ØKTE SATSER FRA NAV: Nytt grunnbeløp gir en økning i en rekke satser fra Nav. Økningen gjelder fra 1. mai 2023. Foto: NTB
ØKTE SATSER FRA NAV: Nytt grunnbeløp gir en økning i en rekke satser fra Nav. Økningen gjelder fra 1. mai 2023. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mandag 15. mai gikk startskuddet for årets trygdeoppgjør, og ifølge FriFagbevegelse legger en rekke organisasjoner, deriblant Pensjonistforbundet, LO og Unio, fram sine krav til Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

De forhandler på vegne av en million alderspensjonister, 364.000 uføretrygdede og flere andre grupper.

Når trygdeoppgjøret er gjennomført blir det nye grunnbeløpet fastsatt, med virkning fra 1. mai. Dermed vil disse som mottar ytelser fra Nav, oppleve å få en økning i ytelsene fra Nav.

Unio skriver i en pressemelding at de forventer et historisk godt trygdeoppgjør, ettersom dettas utgangspunkt i regjeringens ansslag på lønns- og prisveksten for 2023 i Revidert nasjonalbudsjett på henholdsvis 5 ¼ prosent og 5,4 prosent. I tillegg skal det etterreguleres for lavt anslått lønns- og prisvekst i fjorårets trygdeoppgjør. Det kan ifølge Unio gi en økning på over 8,5 prosent.

- Jeg legger til grunn at regjeringen i år holder seg strikt til det nye reguleringssystemet. Noe annet ville være overraskende etter statsministerens tale på 1. mai, sier Unios sjeføkonom Erik Orskaug.

Nytt grunnbeløp klart 26. mai

Før årets trygdeoppgjør har grunnbeløpet, som er utgangspunkt for å beregne en rekke ytelser fra Nav, vært på 111 477 kroner. Det er altså en ny sats som nå skal forhandles fram, og som ifølge Nav.no etter planen vil gjelde fra 26. mai.

Finansministeren antydet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett at det går mot en vekst i trygdene på over 8 prosent fra 1. mai. Så gjenstår det å se etter endt trygdeoppgjør, om det blir tilfelle.

Under revidert nasjonalbudsjett ble det også foreslått en økning i satsene for økonomisk sosialhjelp, og flere andre ytelser som ikke bruker grunnbeløpet som grunnlag.

Når kommer økningen i utbetalingen fra Nav?

Tilbake til grunnbeløpet, som uansett hvilket nivå det endre på, vil gi en økning i en rekke av pengestøttene fra Nav. Her kan du se hvem økningen gjelder for og når Nav vil betale ut denne økningen.

Nye satser fra Nav

YtelseØkningen gjelderØkning fra 1. mai blir utbetalt
AlderspensjonAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
ArbeidsavklaringspengerAlleEgen utbetaling fra slutten av mai
Avtalefestet pensjonAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Dagpenger*Egen utbetaling fra slutten av mai
Gjenlevendepensjon, barnepensjon og ytelser til tidligere familiepleierAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Foreldrepenger ved fødsel og adopsjon, og svangerskapspenger**Fortløpende fra slutten av mai
Krigspensjon og gammel yrkesskadeAlleFra juni
KvalifiseringsstønadAlleNormalt juni eller juli
Overgangsstønad til enslig mor og farAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Stønad ved barns og andre pårørendes sykdom (omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger)***Fra juni
Supplerende stønadAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
Sykepenger****Fra juni
UføretrygdAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni
YrkesskadeAlleSammen med månedsutbetaling 20. juni

*Dagpenger som er innvilget 1. mai eller senere og dagpenger med vernepliktgrunnlag. **Hvis retten til foreldrepengene/svangerskapspengene oppstod 1. mai eller senere, og gjelder kun de som har et beregningsgrunnlaget lik 6 ganger folketrygdens grunnbeløp samt selvstendig næringsdrivende. ***Hvis stønaden er igangsatt 1. mai eller senere. Gjelder kun de som har beregningsgrunnlag lik 6 ganger folketrygdens grunnbeløp. ****Hvis arbeidsuførheten oppstod 1. mai eller senere. Gjelder kun de som har beregningsgrunnlag lik 6 ganger folketrygdens grunnbeløp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.