Skatt

Nå forfaller restskatten: 700 000 må betale titusener nå

Om få dager forfaller fristen for første innbetaling av restskatten for nesten 670 000 nordmenn. I snitt må hver enkelt betale rundt 30 900 kroner i restskatt.

SKATT: Har du fått restskatt? Første faktura forfaller søndag 20. august - og må betales seinest mandag 21. august. Foto: NTB
SKATT: Har du fått restskatt? Første faktura forfaller søndag 20. august - og må betales seinest mandag 21. august. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

20. august forfaller første faktura for deg som har fått restskatt på årets skatteoppgjør - men ettersom dette er en søndag så er den endelige fristen mandag 21. august.

Dersom du er blant dem som må betale over 1000 kroner i restskatt, er beløpet delt opp i to fakturaer. Fristen for å betale den andre fakturaen er 24. september.

Dersom restskatten er på under 100 kroner, trenger du ikke betale den.

Seint skatteoppgjør og restskatt?

95 prosent av lønnsmottakere og pensjonister fikk skatteoppgjøret før Skatteetaten gikk ut i sommerferie 1. juli. Det første skatteoppgjøret i høst sendes ut 16. august, og deretter er det løpende oppgjør fram til alle har fått sitt skatteoppgjør, innen 1. desember.

For deg som får restskatt men som ennå ikke har fått skatteoppgjøret, er fristen for å betale restskatt tre uker etter at skatteoppgjøret er klart. Dersom du i tillegg er blant dem som skylder over 1000 kroner, blir fristen for andre faktura åtte uker etter at du har mottatt skatteoppgjøret.

Skatteetaten understreker at du må betale restskatten selv om du har endret skattemeldinga etter fristen eller du har klaget på skatteoppgjøret.

Hva skjer om du ikke betaler i tide?

- Dersom du ikke betaler restskatten i tide, beregnes det forsinkelsesrenter fra forfall og fram til du betaler. I tillegg vil det bli satt i verk tiltak for å kreve inn beløpet. Valgene av tiltak blir basert på opplysninger fra skattemeldingen og folkeregisteret, i tillegg til størrelsen på restskatten og betalingshistorikken din, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, til Vi.no.

SKATTEOPPGJØR: Alle får skatteoppgjøret sitt før 1. desember, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten
SKATTEOPPGJØR: Alle får skatteoppgjøret sitt før 1. desember, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten. Foto: Skatteetaten Vis mer

Hun forteller videre at aktuelle tiltak når du ikke betaler er:

  • utleggsforretning
  • trekk i lønn, pensjon eller ytelser (utleggstrekk)
  • tvangssalg
  • konkursbegjæring
  • motregning

I tillegg vil det komme gebyr og/eller betalingsanmerkning dersom disse tiltakene iverksettes. Og Gjengedal legger til:

- Hvis du ikke har betalt restskatten din på 3 år, kan du få reduksjon i pensjonspoeng.

Slik betaler du

Skatteetaten forteller at faktura med betalingsinformasjon skal være sendt ut i god tid før forfallsfristen.

Hvis du er elektronisk bruker får du faktura med betalingsinformasjon i Altinn. Hvis ikke, får du tilsendt faktura med betalingsinformasjon i posten.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.