Pensjon

Nå får Terje tilbake 91.000 kroner etter krangel med Statens pensjonskasse

– Jeg trodde ikke jeg skulle få noe.

SEIER, MED BISMAK: Terje Grønningsæter er fornøyd med å få tilbake penger, men mener fortsatt han burde fått tilbake mer. Foto: Privat.
SEIER, MED BISMAK: Terje Grønningsæter er fornøyd med å få tilbake penger, men mener fortsatt han burde fått tilbake mer. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): I starten av 2019 fikk Terje Grønningsæter krav om å betale 180.000 kroner til Statens pensjonskasse. Årsaken var at han hadde mottatt både alderspensjon og AFP samtidig, etter at han selv hadde søkt på feil ytelse.

Både NAV og pensjonskassen tok selvkritikk, da de skulle ha sjekket utbetalingene bedre, men de var likevel klar på at Terje måtte ta på seg mesteparten av skylda. De mente han burde ha merket de 391 kronene han fikk for mye i måneden.

Får tilbake halvparten han mistet

Terje var uenig, og valgte derfor å anke saken, i håp om å få tilbake pengene. Nå har han lykkes, delvis.

– Statens pensjonskasse har omgjort vedtaket. De betaler tilbake halvparten, omtrent 91.000 kroner. Jeg trodde ikke jeg skulle få noe, så det viser at det lønner seg å ta opp kampen, sier han.

Statens pensjonskasse begrunner omgjøringsvedtaket på denne måten i et brev til Terje:

«Statens pensjonskasse er etter dette av den oppfatning at du burde ha forstått at det forelå en feil ved utbetaling av 20 % alderspensjon samtidig med 100 % AFP, men at din uaktsomhet i dette henseende ikke kan karakteriseres som særlig stor.

Videre anses det at Statens pensjonskasse kunne forhindret feilutbetalingen ved å ikke utbetale AFP samtidig som du mottok alderspensjon fra folketrygden. Statens pensjonskasse har på denne bakgrunn kommet til at kravet halveres i henhold til Trygderettens praksis om skylddeling

Terje er likevel ikke helt fornøyd, og synes beløpet han mister fremdeles er urimelig høyt.

– Altså liten grad av uaktsomhet, medfører så høy straff som 91.000 kroner. Jeg gikk jo samtidig hele januar uten inntekt. Jeg skal ha straff, men jeg synes ikke jeg fortjener halvparten av skylden.

– Jeg kan anke, men da har jeg fått beskjed om at jeg risikerer å miste det jeg nå har fått, sier han.

– Lurt å ikke anke videre

Advokat Tonje Liavaag, som er pensjonsekspert i Kvale DA Advokatfirma, tror Terje gjør lurt i å ikke anke videre.

BURDE IKKE ANKE: Tonje Liavaag anbefaler ikke Terje å anke saken videre. Foto: Kvale DA Advokatfirma.
BURDE IKKE ANKE: Tonje Liavaag anbefaler ikke Terje å anke saken videre. Foto: Kvale DA Advokatfirma. Vis mer

– Umiddelbart ser dette riktig ut i fra hvordan jeg vurderte saken i første omgang. Jeg tror ikke jeg ville anket dette, men jeg måtte vurderte det nærmere og sett beslutningen for å gi et råd, sier hun.

Terje forteller at han mest sannsynlig ikke kommer til å anke saken videre. Han anbefaler likevel andre som kommer i lignende situasjoner å ta kampen på samme måte som han gjorde.

– Kunne vært forhindret

– Hadde jeg ikke anket, hadde jeg jo tapt alt. Men skal du anke burde få litt hjelp av en jurist slik jeg gjorde, for det er vanskelig for en «vanlig person» å ta tak i saker om pensjon. Det er så komplisert, sier han.

Terje håper systemet blir endret nå. Slik at ikke andre risikerer å få de samme problemene som han gjorde.

– Det er nok mye som kunne vært forhindret med gode kontrollrutiner, sier han.

Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen

Gjør endringer for å forhindre slike saker

Hans Petter Gran i Statens pensjonskasse forteller at de kommer til å fortsette med manuelle kontrollrutiner, så menneskelige feil kan fortsatt skje fra tid til annen.

GJØR ENDRINGER: Hans Petter Gran forteller at Statens pensjonskasse nå gjør endringer i systemet. Foto: Statens pensjonskasse.
GJØR ENDRINGER: Hans Petter Gran forteller at Statens pensjonskasse nå gjør endringer i systemet. Foto: Statens pensjonskasse. Vis mer

Men de gjør nå likevel et par endringer, for å forhindre i at andre kommer opp i samme problem som Terje.

– Vi har lansert en ny AFP-side hvor det står enda tydeligere at du ikke kan ha AFP og alderspensjon fra NAV samtidig, sier han.

På denne siden er det spesifisert under tittelen «Før du søker om AFP» at du ikke kan ha andre ytelser ved siden av når du skal få AFP.

– I søknadsskjema i Altinn som sendes inn, skriver vi at medlemmet må være kjent med reglene for AFP når de søker. Vi jobber nå med å endre teksten, slik at det framkommer tydeligere at alderspensjon fra NAV ikke kan kombineres med AFP. Her vil vi også se om vi kan lenke til vår AFP-side på spk.no, slik at medlemmene våre kan lettere finne informasjonen de trenger, sier Gran.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.