Utbetaling etter dødsfall

Nå får en gruppe etterlatte 500 000 kr mer etter dødsfall

Statsansatt og omfattet av gruppelivsdekning? Nå økes utbetalingene til gjenlevende familie med opptil en halv million kroner ved dødsfall.

MER PENGER TIL ETTERLATTE: Fra 1. mai 2022 får etterlatte samboere, ektefeller, partnere og barn mye mer i utbetaling fra statsansattes gruppelivsforsikring. For noen grupper er det snakk om 500 000 mer enn før. Foto: NTB
MER PENGER TIL ETTERLATTE: Fra 1. mai 2022 får etterlatte samboere, ektefeller, partnere og barn mye mer i utbetaling fra statsansattes gruppelivsforsikring. For noen grupper er det snakk om 500 000 mer enn før. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Statsansattes gruppelivsdekning har fått et vesentlig løft: Utbetaling til etterlatte ektefeller, partnere og samboere har økt med over 500 000 kroner, til drøye 1,5 millioner kroner. Også etterlatte barn har fått et stort løft, som du kan se nedenfor.

Gruppelivsforsikring er ikke noe arbeidstaker er pliktig å ha for sine ansatte - men det er likevel noe mange har, også i privat virksomhet. Mens det er private forsikringsselskaper som håndterer gruppelivsordningene i privat arbeidsliv, er det Statens pensjonskasse som administrerer gruppelivsforsikringen for statsansatte.

Fra 10 til 14 G!

Og det er disse, altså statsansatte, som nå har fått et vesentlig høyere erstatningsbeløp i gruppelivsordningen for statsansatte.

- Utbetalingsbeløpet til etterlatte ektefeller, partnere og samboere har økt med over 500 000 kroner - fra 10 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) til 14 G, skriver Statens pensjonskasse.

Erstatning til etterlatte barn under 25 år har økt til 7 G.

Grunnbeløpet i folketrygden ble justert fra 1. mai 2022 og er nå 111 477 kroner. Det betyr at utbetalingene blir slik:

  • Ektefeller/samboere/partnere: Økt fra 1.114.770 kr til 1.560.678 kroner
  • Barn under 25 år: Økt fra 445 908 kr til 557 385 kr eller fra 557 385 kr til 780 339 kroner, avhengig av om det fremdeles er gjenlevende ektefelle/samboer/partner med i bildet.

Økningene kommer etter forhandlinger i årets hovedtariffavtale.

Hvem gjelder det for?

De nye erstatningsbeløpene i hovedtariffavtalen gjelder for dødsfall som har inntruffet fra og med 1. mai 2022.

Forsikringen gjelder for alle som er ansatt i en virksomhet omfattet av Hovedtariffavtalen i staten.

Gruppelivsordningen i Statens pensjonskasse gjelder arbeidstakere som fremdeles er yrkesaktive og ansatt i en virksomhet som er omfattet av Hovedtariffavtalen i staten. Undervisnings- og forskningsansatte ved universitet og høgskoler er også omfattet av gruppelivsordningen i Statens pensjonskasse. Dersom du er usikker på dine ordninger, kan du spørre arbeidsgiver.

Du er også dekket av gruppelivsordningen dersom du har deltidsstilling, midlertidig ansettelse, engasjement og vikariat, ventelønn eller lærlinglønn.

Dersom du har 100 prosent uførepensjon fra Statens pensjonskasse, er du omfattet av gruppelivsordningen de to første åra du mottar pensjon.

Pensjonister er imidlertid ikke omfattet av gruppelivsordningen. Så har du startet uttak av alderspensjon fra Statens pensjonskasse, vil du altså ikke få utbetaling etter dødsfall.

Utbetaling skal komme automatisk for de fleste

Statens pensjonskasse informerer om hva etterlatte nå kan få i utbetaling ved dødsfall, og du kan se hele listen nedenfor.

Du skal også merke deg at du også kan ha rett på etterlattepensjon fra pensjonskassa. Dette skal framgå av pensjonsavtalen. Er du usikker så spør arbeidsgiver eller pensjonskassa. En etterlattepensjon er en månedlig utbetaling, til forskjell fra en utbetaling ved dødsfall som er en engangsutbetaling.

Det kan også være greit å vite at etterlatte ikke trenger å søke:

- Det er arbeidsgiveren som melder fra om dødsfallet til oss. Vi i Statens pensjonskasse kontakter de etterlatte når vi har fått meldingen, informerer Statens pensjonskasse.

Det er imidlertid ett unntak:

Opplysninger om eventuell samboer er ikke registrert sentralt - og gjenlevende samboer eller andre må derfor melder fra til pensjonskassa om samboerskapet, for å få utbetalingen.

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Dette er utbetalingene nå

Ektefelle/registrert partner og samboere: Får utbetalt et engangsbeløp tilsvarende 14 G. Fram til 1. mai var beløpet 10 G.

Som samboer etter Hovedtariffavtalen i staten regnes:

  • To personer som har levd sammen i ekteskapsliknende forhold dersom det i folkeregisteret går fram at de har hatt samme adresse de sist to åra.
  • To personer med felles barn og felles bopel.

Barn som er under 25 år: Får utbetalt 5 G hver. Dersom det ikke er gjenlevende ektefelle, partner eller samboer, øker utbetalingen til hvert barn til 7 G. (Fram til 1. mai 2022 var engangsbeløpene henholdsvis 4 og 5 G.)

Andre som blir vesentlig forsørget: Hvis det ikke er ektefelle, registrert partner, samboer eller barn, har andre som blir vesentlig forsørget av avdøde rett til utbetaling på til sammen 4 G.

Dødsbo får utbetalt 4 G dersom det ikke er etterlatte som har krav på utbetaling. (Fram til 1. mai var beløpet 3 G.)

Fraskilte / separerte ektefeller har ikke rett til utbetaling. Dette gjelder også dersom det på dødsfallstidspunktet er gitt bevilling til separasjon eller skilsmisse og avgjørelsen ikke er rettskraftig eller endelig.

Utbetalinger ved dødsfall

Det finnes flere ordninger du kan ha krav på som etterlatt, som kan gi engangsutbetalinger eller månedlige utbetalinger.

Ektefellepensjon er en avtale som arbeidsgiver har tegnet for deg som en del av din pensjonsavtale og de som jobber, eller har jobbet, i offentlig sektor, har offentlig tjenestepensjon - hvor ektefellepensjon er inkludert. I privat sektor er det mer vanlig med gruppelivsforsikringer av varierende størrelse.

  • En ektefellepensjon/etterlattepensjon vil gi månedlige utbetalinger. For alle avtaler som inneholder begrepet «pensjon», er det snakk om månedlige utbetalinger.
  • Det kan også ligge en dekning for etterlatte i arbeidstakerens gruppelivsforsikring hos arbeidsgiver - men da er det snakk om en engangsutbetaling.
  • I noen tilfeller kan du ha rett på både etterlatte/ektefellepensjon via offentlig tjenestepensjon; du kan ha rett på etterlattepensjon fra innskuddspensjonen - og du kan ha rett på en engangsutbetaling fra en gruppelivsforsikring.

Det finnes flere stønader eller utbetalinger du kan ha rett på som etterlatt. Du kan lese mer om stønadene fra Nav her - og om utbetalinger fra pensjon eller forsikring her.

Husk også på at du ikke går i «begunstiget»-fella ved livs- eller gruppelivsforsikringer. Det kan koste dine etterlatte hele utbetalingen, dersom en du ikke lenger er i et forhold med fremdeles står som begunstiget i forsikringspapirene dine.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.