Nå får disse nordmennene brev fra Nav

I disse dager sender Nav ut brev til mottakere av pensjon og uføretrygd som er bosatt i utlandet, i forbindelse med deres årlige leveattestkontroll.

LEVEATTEST: En rekke pensjonister og uføre bosatt i utlandet får i disse dager tilsendt brev fra Nav om utfylling av leveattest. Sender du ikke inn leveattesten i tide, risikerer du at utbetalingene dine blir stoppet. Foto: Berit B. Njarga
LEVEATTEST: En rekke pensjonister og uføre bosatt i utlandet får i disse dager tilsendt brev fra Nav om utfylling av leveattest. Sender du ikke inn leveattesten i tide, risikerer du at utbetalingene dine blir stoppet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nordmenn som er pensjonister eller er uføre, kan bo i utlandet og fortsatt motta ytelser fra Nav så lenge de oppfyller enkelte vilkår - dette kan du lese mer om i denne Vi Pluss-artikkelen (krever innlogging).

I slutten av 2022 var det rundt 50 000 norske alderspensjonister som var bosatt i utlandet, viser statistikk fra Nav. Enkelte av disse, i tillegg til uføre bosatt utenfor Norge, vil i disse dager motta brev fra Nav om å levere leveattest.

Disse må sende inn leveattest

Ifølge Nav gjennomfører de årlig leveattestkontroller for å sikre at utbetalingene går til riktig mottaker. Leveattestene gjelder pensjon og uføretrygd fra folketrygden og Statens pensjonskasse, samt krigspensjon.

Hvis du er bosatt i utlandet og får pensjon eller uføretrygd fra Nav, kan Nav be deg om å levere leveattest.

I år gjennomfører Nav leveattestkontroll som omfatter mottakere over 80 år som er registrert bosatt i følgende land:

  • Alle land utenfor EØS-området, med følgende unntak: Afghanistan, Bhutan, Jemen, Libya, Syria, Turkmenistan, Ukraina
  • EØS-landene Spania, Tyskland og Østerrike.

Totalt var det i desember i fjor 14 478 norske alderspensjonister over 80 år som var bosatt i utlandet. I tillegg viser tidligere statistikk at rundt 9000 uføre nordmenn er bosatt i utlandet. Av disse er det altså de som er bosatt i ett av landene nevnt over, som vil få tilsendt informasjonsbrev og skjema fra Nav.

Disse sendes ut i slutten av mars.

Utbetalingene kan bli stoppet

Du må selv skrive under på leveattesten i tillegg til to vitner som er myndige, eller en offentlig myndighet på hjemstedet, som kan bekrefte at du lever. Frist for å sende inn leveattesten er 30. mai. Leveattesten skal sendes som vanlig brevpost, ifølge Nav.

Og det er viktig å sende inn leveattesten før fristen: Hvis du ikke gjør det, eller skjemaet mangler bekreftelse eller underskrift, vil utbetalingen din etter en påminnelse bli stoppet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.