Mynt verdt 25 millioner kroner forsvant

Det er en av de største kulturarvforbrytelsene i Sveriges historie. Gjerningsmannen var en av museets egne.

Betydelige deler av samlingen til Kungliga Myntkabinettet på Slottsbacken i Stockholm mangler. Varetellingen pågår fortsatt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Betydelige deler av samlingen til Kungliga Myntkabinettet på Slottsbacken i Stockholm mangler. Varetellingen pågår fortsatt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hos det Kungliga Mynt-kabinettet på Slottsbacken i Stockholm finnes 650 000 gjenstander samlet inn siden slutten av 1500-tallet, da Johan III sin sekretær Rasmus Ludvigsson fikk i oppdrag å samle inn mynt.

Siden den gang er samlingen utvidet med blant annet gaver, donasjoner og arkeologiske funn. Verdien på samlingen er anselig, men det er likevel ikke snakk om en slags gullreserve. Verdiene i hvelvet er til forskning og tilhører den svenske allmennheten.

– Det er vår felles arv å forvalte, sier nåværende museumssjef Cecilia von Heijne.

- Vår felles arv

Respekten for den felles kulturarven er selvsagt for museumspersonalet. Det finnes en slags hederskodeks som sier at man ikke samler på ting innenfor det emnet man jobber med. At man ikke selger av det man er satt til å vokte, sier seg selv.

Derfor er det mange varsellamper som blinker når en tidligere ansatt selger en rekke verdifulle, historiske mynter på auksjoner i Stockholm, Sveits og USA i 2009 og 2010. Blant dem flere russiske sjeldenheter – gullrubler som en gang trolig er blitt gitt i gave til den svenske staten. Mynter som kjennere, såkalte numismatikere, gladelig ville gitt en arm for. Nå ropes de ut for salg. Utropspris? Flere hundre tusen kroner.

Samtidig gaper flere skuffer i Kungliga Myntkabinettets samlinger tomme. Det oppdages ikke før en vareopptelling mange år senere. Alt tyder på at en tyv har herjet fritt inne på museet. Igjen.

– Det er en av de største kulturarvforbrytelsene i Sveriges historie, sier Jan-Åke Törnhage, kriminalinspektør i stockholmspolitiet.

Arbeidstavlen på kontoret hans på Kungsholmen i Stockholm er full av notater og bilder av dyrebare mynter som har forsvunnet fra myntkabinettet og som påtalemakten mener at den tidligere ansatte har solgt videre.

- Et tilfelle av sinnsforvirring

Alt begynner egentlig hos auksjonsfirmaet Philea i Stockholm i 2013. Ved et av bordene sitter en frimerkesamler som er velkjent for personalet. Mannen har vært sjef for Kungliga Myntkabinettet, og er en respektert autoritet innenfor sitt område. Han er en sånn avisene ringer når de vil ha en kommentar om fagfeltet. En flittig publisert akademiker med et godt rykte.

Men nå legger personalet merke til noe underlig. Det virker faktisk som om museumsmannen tar frimerker og stapper dem i klærne. Overvåkningskameraet bekrefter tyveriet. Museumsmannen stoppes utenfor, og har ganske riktig stjålne frimerker på seg. Det hele er meget pinlig, og avsluttes med en betinget dom og 100 000 kroner i bøter.

– Han betalte umiddelbart, i kontanter, sier Jan-Åkie Törnhage.

Han hevdet det hadde skjedd i et tilfelle av sinnsforvirring. I museumsverdenen begynte ryktene å gå, og uklarheter rundt en rekke bøker som var forsvunnet, ga politiet anledning til å undersøke den tidligere sjefens økonomi.

– Og der kom det fram at han hadde fått inn store summer fra en mynthandler i byen, sier Törnhage.

Tvangsmessige shoppingvaner

Myntkjennere i Sverige er ikke flere enn at de fleste kjenner hverandre. Det finnes foreninger der numismatikere kan prate preging og patina i timevis. At en mynthandler kjøper eksemplarer som kan mistenktes å komme fra Kungliga Myntkabinettet, slår selvfølgelig ned som en bombe i kjennerkretser.

– Vi kunne belegge med bilder at det var mynt som kom fra Kungliga Myntkabinettet. Det dreide seg om et 40-talls mynter som var forsvunnet mellom 2009 og 2011. Sporene ledet også til tomme hyller i bymuseet i Göteborg, der mannen hadde hatt ubegrenset tilgang innenfor rammene av sin stilling.

Museumsmannen hevder sin uskyld, hevder at myntene kommer fra en arv. Og utad har han ikke noe behov for tilskudd til kassen. Både han og kona er høytlønte og respekterte yrkesmennesker. Og han har ganske riktig fått en arv på et par millioner kroner.

I avhør vokser et annet og sørgeligere bilde fram. Museumsmannen har eksklusive shoppingvaner, som framstår som tvangsmessige. Leiligheten er fylt fra gulv til tak av bøker, og klesskapene er fulle av eksklusive klær.

For syk for fengsel

Museumsmannen nekter innledningsvis, men medgir senere at han helt enkelt har tatt mynt, sedler og medaljer fra samlingen for å finansiere forbruk og reiser. Tyveriene var enkle, ettersom han hadde tilgang til rommene der myntene lå. Han puttet dem bare lommen og gikk ut. Han påpekte at han hadde vært nøye med ikke å ta objekter med altfor høy kulturhistorisk verdi.

I desember ble han dømt til tre års fengsel for grovt tyveri. Mynthandleren får et års betinget fengsel for heleri. Myntene han hadde kjøpt, skal tilbakeføres til kabinettet og Göteborgs stadsmuseum. Dommen ankes til lagmannsretten, som fastholder den, med to viktige unntak: Straffen skjerpes, til fire år. Samtidig fastslår leger at museumsmannen er så syk at fengselsstraff er utelukket.

Den siste store vareopptellingen på Myntkabinettet ble gjort i forbindelse med at samlingene flyttet til sitt nåværende tilholdssted i 1996. Og det viser seg at det er mer som mangler. Etterforskerne Jan-Åke Törnhage og Christina Paldin har fått nyss om eksklusive mynter man mener kommer fra Kungliga myntkabinettet, solgt på auksjoner i Sverige og utenlands, så tidlig som i 2009. Politiet får vite at en 2,5 dollar fra 1829 har vært solgt på auksjon i USA.

– Og da får vi et tips om at denne mynten ble solgt i Sverige et halvt år tidligere. På Aurum auktioner, sier Törnhage.

Den opprinnelige selgeren viser seg å være en mann som tidligere har jobbet som sikkerhetsansvarlig på myntkabinettet. Kunnskapsrik og vel ansett i numismatiske kretser. Selv hevder mannen at mynten kommer fra arv og byttehandler.

Mistankene gjelder grovt heleri, ettersom det er vanskelig å bevise selve tyveriet. Forsvareren han har hele tiden hevdet at myntene han har solgt, har vært i mannens eie siden før desember 2008. Og ettersom tiltalen ble tatt ut i desember 2018, er saken foreldet etter svensk lov.

Mannen er nå løslatt. Kungliga Myntkabinettet har lært seg en lekse. Vareopptellingen, som fremdeles pågår, viser så langt at 183 svenske mynter, polletter og sedler til en verdi av 5,8 millioner kroner mangler. Det samme gjelder 1262 utenlandske mynter, mest gull, til en verdi av nesten 20 millioner kroner.

Tyveriene fra Kungliga Mynt-kabinettet er skildret i SVT-dokumentaren «Guldfeber» av Åsa Blanck.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.