Arv

- Mor gir store gaver til ett søsken fra uskiftet bo. Hva gjør vi?

Hva kan de andre arvingene gjøre når mor sitter i uskiftet bo, og gir bort store summer til ett av barna?

ARV: Skal den som sitter i uskiftet bo gi gaver, er det grenser for hvor store disse gavene kan være. Det slo Høyesterett fast i 2022. Foto: NTB
ARV: Skal den som sitter i uskiftet bo gi gaver, er det grenser for hvor store disse gavene kan være. Det slo Høyesterett fast i 2022. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når den ene ektefellen dør, er det svært vanlig at den gjenlevende blir sittende i uskiftet bo, som innebærer at arven etter den døde ikke er fordelt på arvingene, ifølge Huseierne.

Den som sitter i uskiftet bo skal kunne forvalte verdiene som en hvilken som helst annen eier, og er det penger i boet kan disse forbrukes - innenfor rimelighetens grenser: Retten til å sitte i uskiftet bo kan falle bort dersom gjenlevende vanstyrer sin egen økonomi.

Det er også grenser for hvor store gaver som kan gis av det uskiftede boet. Dersom arvingene opplever at den som sitter i uskiftet bo gir store pengebeløp til én av arvingene - hva gjør man? Les advokatens råd under.

Her kan du også lese mer om det å gi bort gaver fra uskiftet bo, etter en fersk høyesterettsdom som kom høsten 2022 der Høyesterett gir et svar på når gaven er for stor i forhold til verdiene i det uskiftede boet.

Store pengeoverføringer til en av arvingene

Til Advokatforeningens tjeneste Advokatenhjelperdeg.no, er det stilt følgende spørsmål:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.