Arv

- Mor gir store gaver til ett søsken fra uskiftet bo. Hva gjør vi?

Hva kan de andre arvingene gjøre når mor sitter i uskiftet bo, og gir bort store summer til ett av barna?

ARV: Skal den som sitter i uskiftet bo gi gaver, er det grenser for hvor store disse gavene kan være. Det slo Høyesterett fast i 2022. Foto: NTB
ARV: Skal den som sitter i uskiftet bo gi gaver, er det grenser for hvor store disse gavene kan være. Det slo Høyesterett fast i 2022. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når den ene ektefellen dør, er det svært vanlig at den gjenlevende blir sittende i uskiftet bo, som innebærer at arven etter den døde ikke er fordelt på arvingene, ifølge Huseierne.

Den som sitter i uskiftet bo skal kunne forvalte verdiene som en hvilken som helst annen eier, og er det penger i boet kan disse forbrukes - innenfor rimelighetens grenser: Retten til å sitte i uskiftet bo kan falle bort dersom gjenlevende vanstyrer sin egen økonomi.

Det er også grenser for hvor store gaver som kan gis av det uskiftede boet. Dersom arvingene opplever at den som sitter i uskiftet bo gir store pengebeløp til én av arvingene - hva gjør man? Les advokatens råd under.

Her kan du også lese mer om det å gi bort gaver fra uskiftet bo, etter en fersk høyesterettsdom som kom høsten 2022 der Høyesterett gir et svar på når gaven er for stor i forhold til verdiene i det uskiftede boet.

Store pengeoverføringer til en av arvingene

Til Advokatforeningens tjeneste Advokatenhjelperdeg.no, er det stilt følgende spørsmål:

«Mor sitter i uskifte, ingen særarvinger. Det er tilfeldigvis oppdaget utallige pengeoverføringer med mer, til samme søsken. Hun har blitt medinnehaver på boliglånet hans, står som eier av kredittkortet han bruker, og betaler flere av hans faste utgifter hver måned. Da hun fikk en betydelig arv så fikk han nesten alt. Hun nekter å skrive avtale om forskudd på arv (antagelig "brukt opp" for lenge siden) og kommer med trusler ment for å skremme de andre arvingene (Noe det også gjør.) Hva gjør vi?»

Arvingene kan kreve skifte av uskiftet bo

Ifølge advokat Trude Stormoen, som svarer på det konkrete spørsmålet, kan det generelt være ganske vanskelig å få gjort noe med gjenlevendes disposisjoner i et uskiftebo.

Men det er noen men, ifølge advokaten:

- Den som sitter i uskiftet bo kan ikke gi bort gaver som står i misforhold til boets verdier. Da kan de andre arvingene kreve disse gavene omstøtt. Dette kan være vanskelig slik du beskriver saken.

- Det er også en mulighet å kreve at uskifteboet skiftes, påpeker hun, og viser til den nye arvelovens paragraf 28.

- En arving kan kreve skifte av uskifteformuen hvis den lengstlevende rår over den på en så klanderverdig måte at den blir vesentlig redusert eller står i fare for å bli det, sier Stormoen, og fortsetter:

- Jeg tenker at det særlig er gjeldsforpliktelsen hun påtar seg uten tilsvarende eierandel i boliglån som kan begrunne dette. Det må i så fall kreves skifte. Om mor ikke godtar det, så må det kreves via retten.

Stormoen gjør også oppmerksom på at det kan kreves bevisinnsyn før saken tas til retten.

- Dette både for å vurdere om det gis gaver som står i misforhold til boet, og om hun opptrer så klanderverdig at boet står i fare for å reduseres.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.