Uskiftet bo

Mor deler ut penger ulikt til søsknene - hva gjør man?

Mor sitter i uskiftet bo, og gir forskjellig pengebeløp til barna. Regnes disse pengebeløpene som arv? Og hva kan man eventuelt gjøre om man syns dette er problematisk?

ARV: Hva gjør du når foreldre har delt ut store summer til noen søsken, men ikke til alle? I den en spesifikke saken vi forteller om i denne artikkelen, anbefaler advokaten de kommende arvingene til å ta tak i saken nå, før uskifteboet er skiftet. Foto: NTB
ARV: Hva gjør du når foreldre har delt ut store summer til noen søsken, men ikke til alle? I den en spesifikke saken vi forteller om i denne artikkelen, anbefaler advokaten de kommende arvingene til å ta tak i saken nå, før uskifteboet er skiftet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er mange regler knyttet til arv, og arv kan som kjent være grobunn for eventuelle konflikter, eller usikkerhet fordi man ikke har god nok kjennskap til reglene.

I dette konkrete eksempelet er spørsmålet hva man gjør når mor, som sitter i uskiftet bo, gir bort pengebeløp på forskjellig størrelse til barna.

Mor deler ut penger ulikt

Det er advokat Kjell Morten Méd, som er arveekspert for bladet VI OVER 60, som har fått spørsmålet fra en leser - men dette er nok en problemstilling flere kan kjenne seg igjen i:

«Min mor sitter i uskiftet bo, og har nylig solgt leiligheten sin for fem millioner kroner. Hun har flyttet inn i en omsorgsbolig som kostet 750.000 kroner. Hennes totale formue var i sommer ca. fem millioner. Vi er tre søsken, og har nå fått vite at den ene har fått en million, den andre 500.000, og den tredje ingen ting. Mor har nå ca. 2,5 millioner kroner igjen på kontoen sin. Dette oppleves ikke helt bra. Vi har prøvd å løse dette gjennom samtaler, uten å komme i mål, og jeg lurer på hva vi nå skal gjøre?»

Dette svarer advokaten:

- I ditt tilfelle er nok det rent juridiske enklere enn spørsmålet om hvordan du skal håndtere problemet i praksis. Jussen er som følger: De verdiene din mor har delt ut er så store at de regnes som utdeling av arv.

Utgangspunktet for råderetten over uskifteformuen står i paragraf 22: «Den lengstlevende ektefelle rår i levende live som en eier over alt som hører til uskifteformuen, med de unntakene som følger av lov, testament eller avtale.»

Lovens unntak når det gjelder adgang til å gi arveoppgjør fra uskifteformuen står i paragraf 24:

«Den lengstlevende ektefellen kan gi fullt eller delvis arveoppgjør av uskifteformuen til én arving bare hvis alle arvingene får en like stor del av sin arv eller har gitt samtykke»

Det er denne regelen din mor har brutt, påpeker Méd.

Hva kan du gjøre?

Spørsmålet som nå følger, er hva man konkret kan gjøre i et slikt tilfelle.

Kjell Morten Méd viser til 2. ledd av paragraf 24, hvor det står følgende: «Har en arving fått arveoppgjør i strid med første ledd, og ingen av de andre arvingene krever omstøtelse, kan hver av dem kreve tilsvarende oppgjør.»

- Du kan altså kreve at de andre leverer tilbake det de har fått (omstøtelse), men da må en del vilkår oppfylles. Det mest fornuftige i ditt tilfelle er antakelig å kreve at alle får likt oppgjør. Et slikt krav kan du fremme nå – eller når boet skiftes ved din mors død. Hvis jeg var deg, ville jeg tatt tak i dette nå. Nå er «bevisene» ferske og det er mulig å framskaffe dokumentasjon. Nå er det nok penger igjen i boet til at alle kan få like mye – en million hver, forklarer Méd.

- Hvis din mor ikke ønsker å behandle de tre barna likt, og ikke vil følge arvelovens regler, kan det være at hun fortsetter å dele ut til noen av dere. Da kan det i praksis ende med at dere ikke får likt. Hvis din mor ikke er villig til å gi likt til dere alle tre kan du kreve at uskifteformuen skiftes. Da kan det oppstå et nytt problem. Når uskifteboet er skiftet, kan din mor velge å gi bort sine verdier (inkludert det hun som ektefelle arver etter din far) til hvem hun vil. Da kan det bli store forskjeller på hva barna sitter igjen med etter sine foreldre, ifølge advokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.